Hem RecensionerTillbehörsrecensionerLjudsystem/Högtalare/Soundbar Sennheiser PMX 686 Sports

Sennheiser PMX 686 Sports

av Fredrik Olsson

Som den tech-intresserade person jag är, så var det med en diger fascination jag tog mig an ytterligare ett in-ear headset från Sennheiser. Men denna gång så är det aningen annorlunda; detta är ett headset fokuserat på användning under träning. Så med det sagt, så var jag tvungen att springa 3-4 kilometer varje dag. Men om det är vad som krävs för att på riktigt veta hur den står sig, ja då är det så.

Känsla, Design & Ergonomi

Självklart är det så att detta grön-vita headset även går att använda under ”vanliga” förhållanden. Men denna recension kommer först och främst fokusera på det som den främst är framtagen för; d.v.s. en mer aktiv livsstil.

Utformningen av headsetet är med siktet på hållbarhet och bärbarhet. Självklart är det senare mer eller mindre en uppenbar sak, men i detta sammanhang så handlar det mer om att headsetet ska hålla sig på plats medan man rör sig; om det så är på ett rullband, trottoar eller på ett gym.

Till skillnad från andra in-ear headsets så har denna en hård bygel som böjer sig runt ens bakhuvud. Det formar sig över och in i öronen och kan på så sätt säkert sitta på ens huvud oavsett hur mycket man rör sig. Komfortmässigt så är det definitivt något att vänja sig med, då headsetet trycker in över öronen och till viss del skallen. Men efter ett par sessioner så är det något som snabbt falnar åt sidan, då det blir komfortabelt. Värt att nämna är även att själva öronpropparna även är mer hårda än andra in-ear headsets, då de inte har små kuddar (utan mer av en svag draperad gummi utformning längst ut). Detta är först och främst på grund av att Sennheisers headset är svett och vatten resistent.

Denna hårda utformning (hårdplast) är ändå något att diskutera kring; för å ena sidan är det förståeligt ur ett hygieniskt perspektiv. Som den är utformad nu så är det enklare att rengöra, och (enligt Sennheiser) utrustad med antibakteriella öronproppar som de kallar SteriTouch, men med tanke på att enbart en enda användare lär använda dessa, så kunde komfort ha siktats på mer, och gett en mer nära ljudupplevelse.

I nuläget så finner sig de något stora öronpropparna i örat, men inte så långt in som det går med mer ordinära headset med gummi öronproppar (som oftast även kommer i olika storlekar).

Men i slutänden så handlar det om syftet med headset. För när du springer och svettas så faller det sig rätt att hela designen är byggd så här, då det håller sig på plats.


Ljudbild & Mikrofon

När det kommer till ljudbilden så är det verkligen ambivalent som jag ger mig på att försöka ge er rätt bild av headsetet. För som det är utformat, så är dess främst syfte av en mer praktisk sida. Det ska sitta på plats oavsett om du springer, cyklar, gymmar eller går. Dess ljudkabel är extra uttänkt ur ett praktiskt synsätt, då det är gjort av en mer strävsam plast med en något bredare form. Med detta så finner jag att den inte trasslar ihop sig lika lätt och trots sin bredd (breda headset kablar är något av ondo i många fall) faktiskt inte blir irriterande, eller för den delen sänder ljud genom kabeln.

Men om vi kommer till pudelns kärna här; ljudbilden. Den är ren och har bra toppar på diskant och mellanregister. Bastoner och det överlag lägre registret är aningen skralt, men härstammar nog mest utifrån det faktum att jag inte kunde få in öronpropparna längre in i mitt öra. Med ett överlag bra register över hela spektrumet så får du en helt passande ljudbild. Varken mer eller mindre.

Om vi istället tittar på mikrofonen, så går det inte annat än att säga att den är bra; kort och gott. Den ger en ren och fyllig ljudbild, som faktiskt ger en mer nära känsla. Något som säkert kommer från att dess mikrofon tar upp omnidirektionellt. D.v.s. från alla håll. Det kan dock finnas nackdelar med detta, då den lätt kan plocka upp oljud i ens närhet. Men i testerna med headsetet så var detta aldrig något som påpekades. Så som helhet; mikrofonen är lysande.

Mina tankar

PMX 686 Sports kommer i flera utgåvor; t.ex. för Samsung eller iPhone, så tänk på att välja för rätt typ av mobiltelefon om du funderar på detta headset. Prisbilden ligger generellt (över alla utgåvor) på runt 800 kronor vilket ändå känns lämpligt, för den den höga lägstanivå man får här; och framförallt utifrån vad den faktiskt används till.


Specifikation

Färg: Grön, Enhetsstöd: Samsung Galaxy™, LG™, HTC™, Sony™, Andra enheter,  iPhone/iPad/iPod, Impedance 30 Ω, Frequency response 18–20,000 Hz, Sound pressure level (SPL) 120 dB (1 kHz/1 Vrms), THD, total harmonic distortion <0.5 %, Jack plug 3.5 mm, vinklad, Cable length 1.2 m single-sided cable, Pick-up pattern Omnidirectional , Sensitivity as per 121 TR 9-5 –44 dB V/Pa

Cirkapris – 700 kr
Recensionsex tillhandahållet av Sennheiser

Fotnot: Recensionsexemplaret var utformat för Samsung Galaxy telefoner.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar