Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Skullcandy Mod True Wireless Earbuds

Skullcandy Mod True Wireless Earbuds

Vad får man ut av ett par billigare in-ear lurar?

av Danny Larsen

Skullcandy är ett märke som kanske inte kostar skjortan att införskaffa, vilket vi kan se här med deras billigaste par lurar som vi fått testa på. De vi har fått till oss heter Mod True Wireless och är trådlösa in-ear lurar; men vad man betalar för och vad man får kan ibland vara lite olika saker. Häng med och se vad vi lyckas få ut ljudmässigt av Skullcandys senaste lurar.

Sett ur ett försäljningssyfte sticker Mod lurarna inte ut då de inte har någon direkt unikt över sig som de försöker sälja mig på. De går att koppla till flera enheter samtidigt, har god batteritid och Stay-Aware läget. Från start undrar jag vad som ska få dem att verkligen sticka ut.


Det första vi alltid brukar göra är att kolla vad som följer med i förpackningen. Först och främst har vi etuiet med in-ear lurarna liggandes i. Sedan har vi en kort laddningssladd och två extra pluppar för att byta ut på lurarna. Att vi inte här får fler extra pluppar är tråkigt, då det hade gett en större chans att man hittat några som faktiskt passar ens öronkanaler bättre. Det är alltid bättre om man har fler att välja på. Etuiet är inte så väldans stort och man kan lätt få med sig den i byxfickan utan problem. Laddningssladden är återigen en synnerligen kort historia, men som jag alltid brukar säga ”den gör vad den ska”.

Lurarna kommer endast i en helsvart färg, med gråa pluppar. På yttersidan finner vi loggan, samt att under loggan finns knappen för att slå av/på eller byta spår, mer om det senare. Nedanför finns det ett litet LED-ljus som lyser upp och blinkar till när man plockar ur dem ut etuiet. De sticker inte direkt ut från andra in-ear lurar och är diskreta. Etuiet är helsvart med Skullcandy loggan på fronten, vilket även det är uppskattande diskret. På undersidan finns laddningsuttaget och en LED som lyser upp när man öppnar upp etuiet. Utseendet är snarlikt tidigare produkter jag testat, från t.ex. Skullcandy Grind Fuel eller Skullcandy Push, med några små förändringar såklart.

Beroende på vilken lur man ”klickar på” kan man få olika kommandon, en på höger för att starta/pausa en låt, klicka två gånger för att byta spår etc. Man kan själv gå in i Skullcandys app och ändra hur man vill ha det, vilket gör att det blir mer flexibelt. Vill jag ha Stay-Aware läget igång på en klick på vänster lur så kan jag byta till det, väldigt smidigt. På tal om Stay-Aware läget så är det en fördel att det finns, men det är definitivt inte lika bra som på t.ex. Jabra Elite 7 Active. Det finns inte heller någon ANC (aktiv brusreducering) vilket skulle ha höjt dem mer i mina ögon/öron.

För att ha både ett läge som gör att jag kan lyssna och samtidigt höra omgivningen när jag är på språng samt ett som kan stänga ute omvärldens ljud när jag bara vill vara ifred och lyssna ostört är dock ett stort plus. Bara att ha ett Stay-Aware är ett steg i rätt riktning, men det ligger långt efter sina konkurrenter på marknaden.

En sak som jag störde mig ganska mycket på, är när man ska trycka på en av knapparna för att aktivera dem så trycker man in den övre delen av luren in en bit i örat. Då in-ear luren sticker ut och upp längs insidan av örat har den inget hårt att tryckas mot, vilket innebär med andra ord att man trycker örat tydligt mot huvudet. Det är inte superirriterande, men då knappen inte är den lättaste att trycka på har jag ibland fått ta ur luren för att svara eller trycka ett kommando.

Något som de hade sett till unik aspekt är hur man kan koppla upp lurarna till flera enheter samtidigt, men ärligt talat var det för mig en sak som inte var nödvändig, om än bra skulle andra användare ha behovet av dem. Man kan ha dem kopplade till sin mobil och t.ex. surfplattan samtidigt. Om det ringer på mobilen kan man bara svara och den byter över till att mobilen automatiskt. Det var smidigt att göra, men som jag skrev innan, var det en sak för mig personligen upplevdes onödig, även om jag uppskattade att den fanns.

Om vi kollar på passformen av lurarna så är den helt okej; när de sitter i öronkanalen sitter de rejält bra fast där. Jag kan skaka och hoppa utan att de ramlar ur – nåja, efter det att jag fann de bästa plupparna för just mina öron. Men med det sagt märkte jag att när jag hade de i och spände käkarna blev det glipor runt lurarna i båda öronkanalerna och ljud började läcka genom. Nu är det kanske p.g.a. hur just mina öronkanaler är utformade, men det kan vara bra att belysa det skulle ni vara intresserade av dessa.

Lurarna kommer med Bluetooth 5.2 och då ska det vara så att de ska vara i princip laggfria oavsett om du tittar på filmklipp eller Youtube och helt enkelt inte tappa anslutningen. Problemet är att jag kunde ha mobilen i min byxficka och den började ändå tappa kopplingen till och från ibland. Detta hände inte hela tiden, men ibland fick den för sig att tappa anslutning och lagga till när jag lyssnade på podcast; vilket var irriterande och framförallt fick ljudet att låta skumt när det då och då hände. Jag tycker det är udda att sträckan från öronen ner till byxfickorna kan göra att de tappar kopplingen, men det har hänt till och från nu under min testperiod med dem.

Batteritiden är helt okej med 7 timmars lyssningstid på en laddning och med en sammanlagd tid av 34 timmar tillsammans med etuiet. Om man snabbt vill ha lite mer kräm i lurarna räcker det med en tio minuters laddning och vips så har du nu två timmar att lyssna vidare på. Tyvärr finns det ingen trådlös laddning på etuiet. Förvisso lyx, men ändå!

Något som inte heller finns med i dessa lurar är röstkommandon, som vi har sett i andra Skullcandy produkter. Visst det är ingen dealbreaker för mig, men då de andra hade detta vore det ändå trevligt om även dessa kunnat haft det.

Appen har jag nuddat vid lite lätt, men vi kan kolla vad vi har där att leka med. Först och främst har vi Stay-Aware läget som man kan slå på och av härifrån. Du har EQ, med några förgjorda profiler men man kan också gå in och göra sin egna sådana för att anpassa till just din hörsel. Man kan ändra kortkommandona på lurarna och se över anslutningen till flera enheter här också. Och ja, det är kort och gott vad man kan göra i Skullcandys app. Varken mer eller mindre!

Men nu över till det som alltid är det viktigaste segmentet med hörlurar; ljudbilden.

Ljudbilden är överlag inte dålig, men den är inte heller den bästa. Den ligger någonstans i mitten av skalan, gällandes ljudkvalitet och tyvärr är det för mig inte en bra plats att ligga på. Speciellt när både bas, mellanregister och diskant går lite  in i varandra, när jag har använt de förgjorda EQ-profilerna. Skumt nog så lät ”Film” profilen på EQ:n bättre för musik än själva ”musik” läget. Förvisso är det subjektivt, men ändå skumt. Överlag så skulle jag säga att man utan problem kan lyssna på musik och faktiskt få ut något av dem, men det var främst när jag hade lekt runt med en egen EQ-profil. Jag hade gärna sett att någon av de tre registrerna stod ut mer än någon av de andra, men tyvärr så är de alla lite väl mellanmjölk. Jag hade nära nog förväntat mig det då de troligtvis är de billigaste in-ear lurarna vi testat och man får lite vad man betalar för. Det saknas ”umf” och lite mer distinktion mellan registren, istället glider de ihop till en smet. Detta är lurar för den som inte har en budget på 2000+ för att få ett riktigt bra in-ear headset som har fler funktioner eller bättre ljudbild – utan som vill ha specialfunktioner för ett betydligt lägre pris.

Samma sak kan sägas om samtal över mobilen, det är vad man kan förvänta sig. Det är ett tunt ljud som inte låter det bästa, men man kan göra sig förstådd och kan höras för andra människor. Det är helt enkelt vad man förväntar sig i denna prisklass, varken mer eller mindre.

Skullcandy Mod levererar tyvärr inte mycket som jag skulle hänga upp i julgranen. Du har ett ljud som bäst kan beskrivas som okej, mikrofon som låter som alla andra men med en tunn ljudbild skral ljudbild (om än förväntat). Med ett billigt pris får vi ett par in-ear lurar som inte levererar vad man skulle vilja ha. Min rekommendation är att lägga till ett par hundringar och köpa ett annat par lurar istället.


Specifikation
Modellnamn: Skullcandy MOD True Wireless
Märke: Skullcandy
Typ: Hörlurar
Typ: Typ av hörlur
In-Ear, True Wireless:
Gaming headset: Nej
 
Ljudegenskaper

Känslighet: 95.0 dB/mW
Frekvensomfång (min): 20.0 Hz
Frekvensomfång (max): 20000.0 Hz
Impedans: 16.0 ohm
Storlek på elementen: 6.0 mm
Högtalarutförande: 2.0 (stereo)
 
Funktioner:
 
IP klass: IP55
Aktivering av bakgrundsljud: Ja
Mikrofon: Ja
Trådlösa: Ja
Ihopfällbara: Nej
Avtagbar kabel: Nej
Vattentåliga: Ja
Röstassistent: Nej
Simulerat surroundljud: Nej
Lämpliga för träning: Nej
 
Design
 
Färg: Svart
Strömförsörjning: Batteritid vid användning 7.0 tim
 
Trådlöst:
 
Bluetooth: Ja
Bluetooth-version: 5.2
Multipoint: Nej
 
Vikt: 54.8 g

Recensionsex tillhandahållet av Skullcandy. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar