Creative Outlier Sports

av Fredrik Olsson

Löparskorna är på, svetten i pannan och hörlurarna i öronen. Jag trampar mig genom stadsterrängen med ett redigt flåsande som den nästan fyrtioåriga farbror jag är, men alltmedan Creatives In-ear lurar Outlier Sports bestämt sitter i öronen. Ett bluetooth headset som jag verkligen har gått all-in på att ta reda på det mesta om. Här kommer därför dess utlåtande…

Känsla, Design & Ergonomi

Det första man slås av är dess säregna design. Med en gummispets som sätter sig väl inne i örat så kan man lugnt springa utan att oroa sig för att detta blåtandsheadset ska ramla av. Det är nämligen trådlöst, så chansen finns givetvis. Men tack och lov så sätts den lätt fast i nacken, på exempelvis t-shirtkragen, och kan därför sitta ännu säkrare.

Den är väldigt bekväm, och sitter som sagt som en smäck i örat. Med en aningen plattad kabel och speciell design färg (den kommer i tre färger – grönt, blått och orange) så står den ut på ett förhållandevis stramt sätt. I och med att kabeln räcker runt nacken bara i princip, så tar den inte allt för mycket plats, och även om dess utseende är tydligt designat, så är den alltså ändå en pryl som lätt hamnar i bakgrunden.

De gummigjorda öronlurarna ligger viktmässigt bra på cirka 15 gram och kommer därför inte heller att tynga ner där de sitter i öronen. Överlag så är det verkligen en synnerligen bra upplevelse, och det finns verkligen inget att anmärka på vad gäller bekvämligheten.

Ljudbild, kompatibilitet & mikrofon

Många av den här typen av headset lider av dålig mottagning mellan den mobila enheten och själva lurarna. Men inte här; räckvidden är förvånansvärt bra på minst 5-10 meter, och jag uppfattade aldrig några störningar i själva ljudbilden.

En ljudbild som dessutom är förvånansvärt god. Förvisso är det lite fusk på sätt och vis, då in-ear hörlurar kommer bra långt in i öronkanalerna, men för vad de är så ger de en bra ljudbild över hela spektrumet. Basen är tydlig men inte överväldigande, mellanregister är rent och klart, och diskanten känns krispig och fin. Förvisso klarar den inte att förmedla en klass i stil med dedikerade hörlurar av den dyrare sorten, där instrument urskiljer sig extra mycket från varandra. Men på det stora hela så är det ändå en respektingivande kvalitet på ett headset som både är blåtand och kan hittas för cirka 600-700 kronor.

Då headsetet är blåtandsanslutet, så går det att ansluta till egentligen merparten av mobiler på marknaden idag, utan några som helst problem. Du kan även koppla den lätt till bärbara datorer, surfplattor eller andra prylar som har stöd för blåtand, och kan även där få ett alldeles utmärkt ljud.

Slutligen kommer vi till mikrofonen, som det egentligen inte kan sägas allt för mycket om. Den levererar en stadig kvalitet, med en gedigen ljudbild som kommer funka för de flesta. Den lär inte vinna några priser, men den gör precis vad den är ämnad för. Varken mer eller mindre.

Interface, Användning & installation

Ska man hitta några mindre starka aspekter, så ligger de i själva användningen av headsetet. För att stänga av, svara i telefon med mera, så sköts detta på den lilla kontrolldosan på kabeln. Här har de väldigt små knappar, så det kan bli svårt ibland att känna sig fram. Särskilt om man springer samtidigt. Lite plottrigt kan man säga, även om det är förståeligt med tanke på konstruktionen. Det är dessutom i denna lilla kontrolldosa som du pluggar in den väldigt korta laddningskabel som medföljer.

I övrigt, så ansluts den lätt till din mobil, och det finns egentligen inga konstigheter här. Värt att nämna är dock att den har cirka 10-11 timmars batteritid, så se till att stänga av den när du inte använder den. Dessvärre tappar den då lite av sitt syfte, om man vill ha den på sig för att svara oavsett tid. Men då den är utformad främst för aktiviteter, så köper jag det.

Till sist, så kan det även vara värt att nämna att det inte medföljer några direkta olika ljudlägen; för de som vill ändra ljudbild mer. Det hade varit roligt att kunna göra sådana förändringar, men med tanke på hur det är tänkt att användas så känner jag att även detta är något jag köper.


Specifikation

Vikt: 15 g, Färg: Neon Green, Fiery Orange, Midnight Blue, Viktiga funktioner/egenskaper: aptX, Frekvensrespons: 20Hz ~ 20kHz, Kabellängd: 0.5m.
Medföljer: 1 par S, M, L örontoppar av silikon, 3 sorter säkra toppar, 1 klämma, 1 USB-sladd (0,3 m), 1 Snabbguide för start, 1 Användarguide, 1 kompakt bärväska

Cirkapris – 650 kr
Recensionsex tillhandahållet av Creative

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar