Razer Nari

av Maxx Löfström

Med nytänk i ljud och öronkuddar, så vill Razer göra den trådlösa gamingheadset marknaden tuffare, genom att släppa lurarna Nari. Visst känns design igen väldigt mycket i de nya trådlösa lurarna, så hur står de sig egentligen mot den mängd av headset som finns i detta segment. Dags att dra upp volymen och se vad de går för.

Med sin igenkännbara runda svart-gröna design med RGB belysning (om så önskas) på sidorna, så är det lätt att se att Razer inte tagit för stora kliv vad gäller utseendet. Det är lagom diskret, och med det autojusterande huvudbandet, så lägger det sig bra över användarens huvud från start. Eller ja, det är i alla fall intentionen av det (mer om detta senare). En av de mer intressanta detaljerna för detta headset är märkligt nog öronkuddarna, som är runtom sidorna beklädda med en imiterade läder, och på ytan som ligger mot användaren, där består det istället av tyg. På detta sätt har de hittat ett effektivt sätt att både dämpa ljudet som slinker ut, men samtidigt lyckats undvika problemen med svettlagring i öronkåporna som vissa andra headset kan dras med.

Visst låter det som en gimmick vid första anblick, men under väldigt långa spelsessioner, så kan jag tycka att de verkligen gör sitt jobb. Själva kuddarna lyckas låta bli att bli för varma, och är hela tiden bekväma att använda. Sedan att öronkåporna faktiskt kan rotera till en viss grad, gör att man lätt kan låta de vila mot bröstkorgen genom att bara vinkla om de. Detta är inget nytt på marknaden direkt, men det är kul att se att Razer gör detta, särskilt med sitt trådlösa headset.

Men vad är då nytt utöver ett par kuddar i detta headset?

Lurarna har försetts med THX standard, och utöver att man i trådlöst läge får denna skönt tunga bas, och breda surroundkänsla, så kan man (om man önskar) även använda de med den 3.5 mm kabel som medföljer, och kan därför lika lätt koppla ihop det på ett mer klassiskt sätt till din Xbox One, PC eller mobil. Sedan att det finns två hjul för att justera mellan ”game” och ”chat” gör att man i praktiken kan höja spel- och musikvolym, men bibehålla snack som hörs i exempelvis Discord eller TeamSpeak. Smidigt och enkelt direkt på headsetet.

Kan vara kul att nämna att i det trådlösa läget så är det inte bara stöd för PC, utan även PS4, även om den senare enbart kan ge stereoljud och med en mer statisk belysning.

Sedan kommer vi till ljudet, som tack och lov är riktigt bra. Det är ett välbalanserat ljud, där basen främst står ut. Den är fyllig och kommer med säkerhet gillas av de flesta. Självklart kan man ställa in mer ingående i Razers programvara Synapse, men redan från start så ljuder de bra. Dessutom helt utan någon märkbar lagg, vilket är ett måste i dagens konkurrens på den trådlösa gamingheadset scenen.

Mikrofonen som är utdragbar, gör ett bra intryck. För att vara trådlöst och ett gamingheadset, så ger det en ren och klar röst, även om det som brukligt är en tunn och burkig sådan. Men det funkar för vad är ämnat för; gaming.

Så allt är fina fisken alltså?

Nu finns det mindre bra aspekter också, där främst vikten eller rättare sagt den obalanserade vikten i headsetet kommer in i bild. I nuläget så går det inte riktigt att hitta en perfekt placering, när man tar på sig headsetet. De stora öronkåporna vill dra ner huvudbandet, men gör att de lätt åker för långt ner. Rör man sig relativt mycket också (vilket är något man gärna gör med trådlösa headset) så känns de svajiga på skallen rentav. Jag skulle även rekommendera att man stänger av RGB belysningen då de nästan går att ha igång i ett dygn då – till skillnad från de 13-14 timmar som ges med RGB.

I skrivande stund är de svåra att få tag på, då de inte riktigt kommit ut på den svenska marknaden helt och hållet – och de kommer i tre utföranden, Razer Nari Essential, Razer Nari och Razer Nari Ultimate. I vårt fall, så rör det sig om mittenmodellen – men vill man från start banta ner priset, så finns den RGB-fria Razer Nari Essential – som för övrigt även är med en annan mikrofon. Vill man få en större boost i ljud, så finns Razer Nari Ultimate, som främst är utrustat med haptiska drivelement, för en betydligt fylligare ljudbild. Dock i transparensens tecken så utgår denna recension enbart utifrån mittenmodellen, men då samtliga tre har samma stomme mer eller mindre, så går det säkert att utvinna information i denna recension som går att applicera på de andra två headseten.


Specifikation

Frequency response: 20 Hz – 20 kHz, Impedance: 32Ω at 1 kHz, Sensitivity: (@1 kHz): 107 ± 3 dB, Input power: 30 mW (Max), Drivers: 50 mm, with Neodymium magnets, Inner ear cup diameter: Width 56 mm / Length 67 mm, Oval ear cushions: Designed for full-ear coverage with cooling gel, perfect for long-wearing comfort, Connection type: Wireless USB Transceiver / 3.5 mm analog, Wireless range: 12 m, Wireless frequency: 2.4 GHz, Analog connection: 4 – pole, Battery life: Up to 14 hours with Razer Chroma lighting / 24 hours without Razer Chroma lighting.

Microphone: Frequency response: 100 – 6.5 kHz, Signal-to-noise ratio: > 50 dB, Sensitivity (@1 kHz): -42 ± 3 dB, Pick-up pattern: Unidirectional, System Requirements, PC with USB port; PlayStation™ 4, Windows™ 10 / Windows™ 8 / Windows™ 7

Razer Nari Lägsta pris 1549 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-10-16.
Recensionsex tillhandahållet av Razer.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar