Innehållsförteckning
Idag råder mördande konkurrens på tangentbordsmarknaden. Alla större märken har sina egna serier av tangentbord; alla med unika finesser, hög prestanda och snygga layouts. Men hur står sig då en outsider som ADX på samma marknad. Läs vidare så reder jag ut det mer…
Första intryck & Design
ADX förser oss med ytterligare en förvånansvärt strömlinjeformad produkt; som även denna går i färgschemat orange och svart. Ett designval som ärligt talat ger ett ganska dåligt intryck när man lyfter ur tangentbordet ur den medföljande förpackningen.
Främst på grund av de orangea partiernas extremt plastiga känsla. En len och uppenbar plastig känsla som är svår att bortse. Och som framförallt skär sig mot tangentbordets svarta färg. En svart färgteckning som förvisso går över större delen av tangentbordet och i sig är helt okej, men som i kontrast mot det orangea tyvärr inte når långt.
Men, allt detta är innan vi pluggat in USB tangentbordet och fått dess bakgrundsbelysning att gå igång. För med bakgrundsbelysningen så ändrar sig uppfattningen tack och lov ganska mycket. Men mer om detta senare i recensionen.
Ergonomi
Vad gäller ergonomin så är den helt adekvat. Vi har ändå ett till formen ganska ordinärt upplägg vad gäller tangentlayout och det räcker. Knapparna har en taktil känsla, och med dess bruna Kailh brytare ett något längre avstånd för att trycka ner knapparna, så är det ändå förvånansvärt bra.
Kailh är för övrigt en annan variant av mekaniska brytare; där de till skillnad från ex. Cherry brytare vid första anblick enbart är en billigare variant. Det har dock märkts att vid längre spelande; att den direkta känslan som ges med dessa brytare faktiskt varierar sig från tangent till tangent. Och då tangentbordet har en hög profil så är det även mer tydligt när man väl trycker på tangenterna. Själva nerslagen känns som en märklig blandning av metall möter plast som är svår att förklara. Det är helt enkelt svårt att avgöra var plasten slutar och metallen börjar. Detta då tangentbordets mekaniska del ändå är tydlig om man lyfter det.
Men med det sagt så kommer nog dessa saker enbart märkas av er som befinner er på hög nivå inom FPS och RTS genren. Vi övriga kommer nog få ut minst lika mycket ur detta tangentbord som ett med Cherry brytare.
Designmässigt så ingår ett handledsstöd i konstruktionen. Jag personligen fann den helt okej, även om den hellre setts vara både avtagbar och framförallt längre. Men för vad den gör, så gör den det ändå bra.
Funktioner, Användning & Programvara
Med sin höga profil på tangenterna och anti-ghosting funktion så har ADX försett tangentbordet med en riktigt bra grund. Lägg därtill att du ges ett antal olika förinställda ljussättningar för de LED-belysta tangenterna, för dig som vill ha valmöjligheter. Möjligheter som t.ex. enbart upplysta WASD tangenter, minnes avkänning samt upplysning av senast nertryckta tangenter samt pulserande och helupplyst tangentbord; gör att man i sanning kan hitta en inställning som passar just dig. Ett minus kan vara att andra tangentbord i liknande prisklass även har RGB belysning, medan här finns enbart en röd färg.
Det finns för övrigt 12 mediaknappar som gömmer sig under F-tangenterna. Med dessa kan du komma åt kalkylator, e-post klient, ljudvolym och liknande. Samt även ändra de olika LED ljus inställningarna på tangentbordet.
Några ytterligare tangenter för makros eller liknande finns ej, och det känns lite tråkigt med tanke på att prislappen ändå håller sig över tusenlappen. Men å andra sidan så ges du ändå tillräckligt med inställningsmöjligheter i övrigt så det jämnar ut sig.
En annan sak värd att nämna att även denna gång så medföljer en tydlig manual på svenska, som trots att den är liten, ändå innehåller allt från funktioner och hur man använder dessa. Bra jobbat!
Mina tankar!
Med dessa höga profil och goda känsla i nertryck, så är detta verkligen en utmanare till mer etablerade tangentbord. Men om det vinner några matcher är svårt att svara på. Dels på grund av dess unika formspråk och dels på grund av att det har ett mer begränsat antal inställningsmöjligheter; vad gäller makron och extra knappar.
Mått ca 45 cm x 4 cm x 19 cm– Klick 50 milj. – Brytare: Kailh brytare –
Krav Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, Windows Vista – Ergonomi – Konkav tangentyta. Funktionstangenter – 12 st
Prisbild ca 1200 kr. Recensionsexemplar tillhandahållen av Elgiganten.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
5 kommentarer
Jag behöver hjälp, jag har på något sätt satt på anti-ghosting och jag vet ej hur jag får av anti-ghosting! 😛
Har letat en massa men inget svar än.
nvm
saken är att jag inte kan använda Windows/Start knappen!! behöver hjälp
För att aktivera Windows/Start knappen så måste du trycka Fn + ”Win knappen 🙂
Tack så jätte mycket 😀