Cooler Master CK550 v2

av Martin "Fyghar" Johansson

Jag recenserade för ett litet tag sedan tangentbordet CK530 V2 och nu sitter jag med dess storebror CK550 V2. Dags att se vad den här går för!


Tangentbordets design är stilren med sin grå aluminiumram, svarta tangenter och en USB-kabel i mjuk plast. Det är ingen banbrytande design men det är något som lär fungera för de flesta gamers. Lägg till belysning under tangenterna som man kan anpassa på olika sätt, både genom knappar på tangentbordet samt med programvaran MasterPlus kan du snart ha julens färger året runt. Själv är jag svag för den violetta färgen som lös upp när jag kopplade in tangentbordet och har använt den färgen sen dess. Likt sin lillebror följer det med ett mjukt handledsstöd man kan lägga nedanför tangentbordet och det är något jag uppskattar. Många tangentbord har hårda handledsstöd vilket gör sitt jobb, men jag känner ändå att det kan göra lite ont i mina handleder efter långa sessioner och därför uppskattar jag det lite extra när jag kan sitta med en mjukare variant istället. CK550 har en numpad, något som CK530 saknar och det är egentligen den största skillnaden mellan de här två tangentborden om man ska jämföra dem sida vid sida. 

Nu har jag dock en annan sorts brytare i den här än vad jag hade i CK530 när den recenserades. I den satt det bruna brytare men den här har istället röda brytare. Det går att köpa den här med bruna om man vill det, eller kanske blåa brytare? De reagerar smidigt och har inte mycket motstånd när jag trycker ner dem vilket fungerar bra för de som spelar mycket och vill ha snabb respons. Om man däremot skriver mycket kan det bli många feltryck beroende på hur snabbt man skriver och det är något jag kan lyckas få guld i om det hade varit en tävling. Jag skulle alltså rekommendera det här tangentbordet med röda brytare specifikt till gamers. Det innebär inte att andra inte kan använda det, utan bara att det passar den målgruppen bättre. (Känns det som att vi skulle behöva en guide för det här måntro?)

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Cooler Masters mjukvara MasterPlus är nog den bästa mjukvaran för tillbehör jag har sett. Att jag kan ställa in macros, färger samt om tangenten ska göra något annat än vad den egentligen gör. Detta kan man ändra och spara till fyra olika profiler som man sedan kan byta mellan när man spelar olika spel. Förutom det här kan man även styra alla Cooler Master-prylar som man har kopplat in i datorn. I mitt fall kan jag se temperaturen hos min CPU samt GPU då jag har ett chassi som smidigt nog håller koll på det här samt justera färger på tangentbord och möss som jag nyss nämnde. Dock behöver man inte ha programvaran för att programmera macros, ändra färger eller ställa in profiler. Man kan enkelt ändra färger samt välja profil med hjälp av Fn-tangenten i kombination med andra tangenter. Säg att du vill ta bort den röda färgen, det löser du genom att hålla nere Fn och sedan trycka på F2 några gånger för att få den rätta styrkan. Man kan även programmera in macros samt ta bort dem genom lika enkla kommandon. Det finns fyra olika profiler att fixa och dona med för att få det som man själv vill.

Tangentbordet är smidigt att använda men om jag skulle klaga på något är det återigen att det inte finns några dedikerade tangenter för att styra musik och media. Det är en petitess, jag vet, men jag tycker inte om att behöva trycka på två tangenter bara för att kunna byta låt eller höja volymen. Särskilt inte om jag är mitt inne i ett spel. Det är inte det att Fn-tangenten sitter dumt till, utan det är bara en grej jag uppskattar att ha på mina tangentbord för enkelhetens skull. Det här är dock mitt enda klagomål. Det är tåligt och lär klara många sessioner av gaming, förutsatt att man inte blir fly förbannad och drämmer knytnäven rätt i tangentbordet. Finns inte många tangentbord som tål det. Om man bortser från att det skulle hända kan jag tänka mig att CK550 v2 kan hålla i några år vilket gör det här till en mindre investering. 

Det här är minst lika bra som CK530, fast i mina ögon är det snäppet bättre då det har en numpad och de röda brytarna. Jag tycker att man får vad man betalar för vilket är kvalitet. Det finns andra tangentbord i samma prisklass som är lika bra eller kanske snäppet bättre men även om jag hade suttit med de just nu skulle nog även de ha fått betyget Bra Köp vilket är precis vad både Ck530 v2 samt det här CK550 v2 får!

Specifikation

SPECIFIKATIONER:

Brytare: Mekaniska
Material: Plast, aluminium
LED-belysning: RGB
Polling rate: 1000 Hz
Svarstid: 1 ms/ 1000 Hz
MCU: 32bit ARM Cortex M3
Minne: 512 KB
Kabel: 1,8 m gummiklädd USB
Storlek: 460 x 135 x 41 mm (L x B x H)

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar