ASUS ROG Pugio II

av Fredrik Olsson

ASUS är tillbaka, denna gång med en ny Pugio gamingmus! Men till skillnad från den som sattes under luppen för ungefär tre år sedan, är detta istället en nydesignad trådlös historia, där egentligen enbart dess ambidextriösa form går att känna igen från originalet. Frågan är bara… kan den gå om originalet, eller faller den snabbt i glömska?

ASUS har en brokig historia sett till både design och kvalitet – i alla fall om man utgår från den ansenliga mängd av produkter som recenserats under åren. Ibland gör de gamingmöss som Gladius II som verkligen står ut på ett fantastiskt sätt, ibland faller de offer för ”gamingstilen”, där de överöser sina produkter med vingar, UFO-utseende eller alla regnbågens färger i numera standardiserad RGB stil. Hur är det då idag när vi istället kollar över deras nya Pugio II?


Till att börja med har ASUS verkligen gått åt helt rätt riktning vad gäller musens utseende – RGB belysning finns kvar, fast den är mer avskalad. Denna gång har ASUS skapat ett hölje på musens undre delen, som inte bara kan gömma USB dongeln, utan samtidigt skapa en dimmad RGB-effekt från ASUS ROG logga som gömmer sig därunder. Även skrollhjulet samt den list som ligger underst på bakänden har RGB belysning, men även dessa är mer återhållsamma. Dessa tillsammans med möjligheten att ställa in ljusstyrkan, gör att musen får en renare och mer charmigare ’look’. Själva designen är som sagt fortfarande ambidextriös, fast kommer nu med en len och avmattad yta, där dess redan nämnda halvt genomskinliga mörka bakplatta skapar en mer originell och smakfull helhet.

Från punkt till punkt…

När det kommer till gamingmöss, är givetvis dess utseende bara en detalj, där snarare prestanda och komfort står i första rummet – och det är här som vi verkligen kan se att ASUS gått hela vägen. Du kan även koppla den antingen via Bluetooth, trådlös 2.4 GHz koppling eller rakt av via dess USB kabel. Man får en optisk sensor som når ändå upp till 16000 DPI, samt totalt fyra sidoknappar (två på varje sida – den är som sagt ambidextriös) och en batteritid som kan nå ända upp till 100 timmars trådlöst användande. Under spelomgångar, om det så är kvicka förstapersonsskjutare eller mer taktiska realtidsstrategispel, upplevs sensorn exakt, viktfördelningen i musen centralt placerad och greppet ”on-point”, till den grad att den lämpar sig lika mycket för helhandsgrepp som klo-grepp. Trots att det är en trådlös mus, är dess vikt enbart på 102 gram, vilket borgar för en smidig hantering, där du verkligen kan känna att du har full kontroll oavsett om du spelar eller bara utför arbete på din dator. Undvik dock att spela med Bluetooth, då musens ’polling rate’ enbart kan nå 125 Hz, vilket innebär att dess responstid blir avsevärt långsammare (standard är 1000 Hz/1 ms).

Helhetsgrepp!

Vad som kapsylerar upplevelsen med Pugio II är dess sköna vikt och precisa hantering – framförallt medan du spelar. Dess nertonade utseende gör att den utan tvekan gör sig bra på de flesta skrivbord och tillsammans med de olika anslutningsmöjligheterna innebär det att du kan ha det till LAN, din bärbara dator eller din spel-pc. Där musen däremot tappar stilpoäng, är med dess programvara (ARMOURY) och dess något plastiga konstruktion. Visst har programvaran gott om inställningsmöjligheter, men den var däremot buggig och svår att få igång först. Med det sagt, musen fungerar från du kopplar in den, men om du vill finlira lite kan det vara bra om ASUS strömlinjeformar programvaran mer. Sedan vad gäller konstruktionen går det inte annat än att säga att den duger, men kunde ha gjorts med gummibeklädda sidor för bättre grepp. Slutintrycket är ändå att den upplevs kompakt och hållbar, trots sin mer plastiga konstruktion. Slutligen har vi batteritiden – som trots att den lovar 100 timmars användning ändå började blinka för att säga att batteriet var på väg att ta slut. När jag sedan sänkte RGB belysningens styrka höll det betydligt längre, men ta dessa 100 timmars batteritid med en gnutta salt, då det egentligen främst nås när du kör med halva ljusstyrkan.

Med allt det här sagt, kan jag slutligen inte göra annat än hylla ASUS för ett riktigt bra jobb – särskilt om man tar med priset i beräkningarna. Idag kan du komma över Pugio II för strax under 900 kronor, vilket för en trådlös gamingmus av denna kaliber är alldeles utmärkt. Motsägelsefullt nog, är den ambidextriösa designen inte för alla – utan är du ute efter en mer komfortabel mus för högerhandsspelande, då kan det finnas bättre alternativ. Sedan att du även får med en extrasats med brytare, samt möjlighet att ändra sidoknapparna gör att det goda intrycket bara förstärks ännu mer. Men än en gång, om du är van vid en mer rak form, samt mer redig storlek – ja då kommer Pugio II ligga rätt i handen!


Specifikation
 • Anslutningsteknik
  Trådbundet / trådlöst
 • Trådlös teknik
  RF 2,4 GHz + Bluetooth
 • Spårning
  Optisk
 • OS-support
  Windows® 10
 • Mått
  L126 x B57 x H40 mm
 • Vikt
  102 g utan kabel
 • Upplösning
  100 dpi – 16000 dpi
 • Gränssnitt tillgängligt
  Mus: USB

ASUS ROG Pugio II. Lägsta pris 890 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-10-07.

Recensionsex tillhandahållet av ASUS.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar