ASUS ZenWiFi AX XT8 (AX6600)

av Martin "Fyghar" Johansson

WiFi-förstärkare börjar dyka upp mer och mer på marknaden. Här har vi en dyr variant men frågan är om de är värda priset?


Min erfarenhet av Mesh-nätverk eller WiFi-förstärkare är inte någon bra sådan. Jag skaffade några förstärkare från Telia för att förbättra signalen när jag hyrde hus ute på landet, men min telefon, tv och andra prylar kopplades från eller så tappade förstärkarna signalen med varandra. Jag var mer än lite orolig när jag fick hem det här paketet och skulle koppla in dem, för jag orkar inte med såna problem igen. Nu går jag dock händelserna i förväg, först måste jag ju öppna paketet och se vad jag har fått att leka med.

I lådan ligger två rätt stora, men ändå stilrena vita lådor. När jag säger ”rätt stora” menar jag i jämförelse med de förstärkarna jag tidigare har använt. De här är snäppet mindre än en standardrouter från Telia, vilket kan vara lite svårare att gömma undan eller kunna placera smidigt i hemmet. I paketet finns även en nätverkskabel, två strömkablar och fyra kontakter. Jag uppskattar att jag själv får välja om jag ska plugga in dem i ett eluttag eller telejack, även om jag inte tror att många som skaffar de här kommer välja det senare alternativet. Oavsett vilket är det trevligt att se valmöjligheten.

Installationen var riktigt enkel: koppla in den ena i routern med en nätverkskabel, ha den andra precis intill och starta upp dem. Sen använder jag appen ASUS Router för att hitta de olika enheterna och bestämmer namn för nätverket samt ordnar med ett lösenord. Allt som allt tar det här ca tio minuter att ordna med, vilket känns vettigt. När installationen är klar, stänger jag av enheten som inte är kopplad till routern och flyttar med mig den till sin plats där jag startar upp den igen. Min router sitter nere i källaren på grund av anledningar, och jag tar med mig den andra enheten upp till andra våning där jag kopplar in den och ser vilken signalstyrka jag har. Jag var beredd på att signalstyrkan skulle vara lite halvkass och att jag skulle behöva flytta ner den till första våning, men icke! Den har istället utmärkt signalstyrka vilket innebär att jag kan ansluta mina konsoler, TV och självklart min mobiltelefon för att sedan bara njuta av en hög signalstyrka.

Jag har lekt runt en hel del med appen för att se vad jag kan göra med den, och det är en hel del. Det går att se vilka enheter som är kopplade till nätverket, samt vilka som är igång just nu. Jag kan även bestämma vad som ska prioriteras för att få bättre resultat. Om jag vill kolla mycket på film kan jag alltså prioritera sådant, eller om det ska spelas mycket kan jag prioritera det istället. Nu betalar jag för 500/500 Mbit/s och det är däromkring jag ligger när jag har en nätverkskabel, men det är inte lika högt när jag testar den trådlösa hastigheten. Där ligger jag runt 200 Mbit/s vilket jag misstänker beror mer på routern än förstärkarna. Jag tycker ändå att det är helt klart godkänt att ha den hastigheten trådlöst, men jag hoppas på att få högre hastighet när WiFi 6 slår igenom på riktigt.

Appen har även inställningar för familjemedlemmar, föräldrakontroll, VPN-klienter samt ett eget säkerhetsprogram, AiProtection. Det är kul att se att allt det här finns men när jag väl går in på de olika sakerna känns det lite fattigt. Ta AiProtection till exempel, jag kan bara välja om det ska vara på eller av vilket är okej, men jag hade velat se lite mer ingående vad det gör. Förutom lite tomma menyer är appen väldigt användarvänlig och enkel att komma in i för att börja justera mindre saker. Det är lite kul att se vilket band de olika apparaterna använder, som förväntat använder de flesta sig utav 5GHz-bandet men mitt Playstation 4 använder bara 2,4GHz-bandet? Det kan ju förklara varför den är så förbannat seg på att ladda ner grejer när den är ansluten till det trådlösa nätet, men sen är den ju snart sju år gammal.

På lådan står det att ZenWiFi AX AX6600 har en räckvidd runt 500 kvadratmeter! Nu har jag ingen direkt möjlighet att testa detta eftersom mitt boende är knappt en tiondel så stort, men jag testade att gå runt huset för att se hur lång räckvidd förstärkarna har. Det är en lång jäkla räckvidd på dem måste jag säga, och det är en stabil uppkoppling. De här är överflödiga om man bor i lägenhet, men om man har ett hus och vill ha bra uppkoppling även när man sitter ute på sommaren blir de här perfekta.

Det här är ett riktigt kraftpaket när det gäller WiFi-förstärkare. De är som sagt helt överflödiga om man bor i en lägenhet eller mindre hus, men för de som bor i något större, eller behöver ha bra WiFi i ett större kontor är det här en vettig investering. Man kan dock vilja vänta lite på att prislappen sjunker, för i nuläget ligger de runt 5 000 kronor vilket jag å ena sidan kan hålla med om, men å andra sidan är det lite för högt. Oavsett om du väntar på att priset ska sjunka eller köper dem nästa vecka tror jag du kommer bli nöjd.

Specifikation

SPECIFIKATIONER:

Modellbeskrivning
Produkttyp Mesh Wi-Fi system
Modellnamn Asus ZenWiFi
Produkt-ID (artikelnummer) 5410724
Kan användas med Smart-teknologi Ja
Ström via Ethernet (PoE) Passive PoE
Smart switch Ja
Anpassad för spel/gaming Ja
Prestanda
Nätverkshastighet – trådlös (Mbps) 5001 Mbps and up
Nätverkshastighet – kabel 10/100/1000
Quality of Service (QoS) Ja
Anslutningar
Wi-Fi generation Wi-Fi 6 (802.11ax)
Nätverksgränssnitt Wi-Fi
Antal LAN-portar 1-3
Multi-stream support MU-MIMO
Tri-band teknologi Ja
Dual Band-teknologi Nej
Integrerad backhaul Nej
Antal dataströmmar 4×4
Trådlös teknologi Ja
Gränssnitt (Interface) USB 3.0
Antal noder 1
USB-generation USB 3.0
Funktioner och egenskaper
Säkerhet WPA2-PSK
Integrerad switch Ja
Kompatibel med
Kompatibel med MESH Ja
Anpassad för röststyrning Amazon Alexa (via IFTTT)

 

ASUS ZenWiFi AX AX6600. Lägsta pris 3189 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-01-17.

Recensionsex tillhandahållet av ASUS.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar