Innehållsförteckning
Svart som natten, med en dödskalle på sidan – ja Skullcandys aktivt oljudsskrubbande lurar har anlänt, och frågan är om de passar nutidens ljudälskande fart-och-fläkt människor, eller om de snarare platsar bättre hos 1600-talets pirater. Dags att höja seglet, och se om vi ror i hamn ett bra betyg eller ej! Detta är Skullcandy Method ANC!
Piratskämt åsido, detta är vad Skullcandy Method ANC är mer konkret; ett in-ear headset, vilket ger dig som användare cirka 5-6 timmars batteritid, samt möjlighet att göra väldigt snabba uppladdningar. Själva snäckorna har två magneter på vardera sida som gör att du kan fästa de runt halsen för ”safe-keeping”, likt ett halsband – plus deras förmåga att ha svett och vattenskydd med standarden IPX4, vilket alltid är bra för mer strapatsrika dagar. Som dessa även anspelar på i sitt namn (ANC), så har dessa aktiv brusreducering, som grädde på moset. Ja, och den senare aspekten är extra viktig att påpeka då headsetet tidigare kom i en modell utan ANC (active noise cancellation) – som mer eller mindre ser likadan ut, så det gäller att ta rätt om man är ute efter just dessa lurar.
Så hur är de i praktiken?
Under användning, så upplevdes batteritiden ärligt talat mer snål än vad som utannonserats. För under de långa teststunder som vi använde lurarna, så varierade batteritiden märkligt nog mellan 3-5 timmar, innan vi var tvungna att ladda upp de igen. Tack och lov kom den snabba uppladdningsförmågan in i bilden, och gjorde att några minuters laddande kunde ge en timmas lyssnande till. Sett till komfort däremot så gick det inte att klaga. Med de ytterligare öronproppar som medföljer, kan du lätt välja storlek, och på så sätt få en passform som passar just dig.
Sedan har vi själva ljudet samt blåtandsfunktionaliteten som gör sitt jobb pålitligt och bra, men utan att för den delen skapa en ”wow”-känsla. Ljudbilden är ren i sig, men om man är ovan vid ANC, så kan ett lågmält brus ändå märkas av. Detta är dock ANC funktionen som aktivt motarbetar de låga ljud som hela tiden plockas upp, och sedan dras ner. Så om du t.ex. sitter på en buss eller åker bil, så kan ANC aktivt motarbeta bakgrundsljud – och skapar där en mer balanserad ljudbild. Dock medför det som sagt att om och när du sitter i tysta rum, så uppfattas istället ANC funktionen, som ett svagt surrande i bakgrunden. Men men, det är lite ge och ta på den punkten, och ANC funktionen fungerar som det ska.
Vad gäller just ljudbilden i övrigt, så är det en mer bas-fokuserad sådan, där framförallt mer ”pratiga” ljudkällor (podcasts exempelvis) kan låta aningen för grötigt på sina ställen. Men under musikspelande så passar lurarna istället väldigt bra, med en varm och skön ton, och en plats där basen verkligen får komma till sitt esse. Så som ni märker är detta ang. dess ljudkvalitet väldigt svårt att låsa ner på detaljnivå – men en sak är säker. Alla uppfattar ljud olika, och framförallt så har alla olika smak – så om du är en person som hellre har mer bas på en vardaglig basis i dina lurar, då är Method ANC med all säkerhet något för dig, även om diskant och mellanregister i sig inte är något som står ut.
Att sedan lurarna har bluetooth 5.0 är tacksamt. Aldrig upplevdes någon lagg, eller störningar, och jag kan tycka att detta bör bli standard i alla in-ear headsets, så vi får hoppas att fler hoppar på detta tåg.
Magnetiskt välformade!
Designmässigt finns inte så mycket att säga; Method ANC kommer i ett antal olika färger, och dess magnetiskt kopplande öronsnäckor är en bra idé. Jag hade dock gärna sett att kabeln varit längre, då den i nuläget känns lite väl kort i normalt tillstånd. Vilket är intressant i sig, att Skullcandy ändå har med en ”knytpunkt” på linan mellan snäckorna, som kan dras åt, för att göra kabeln kortare.
Men för att då backa ett par steg och ta in allt som Method ANC faktiskt på…
Method ANC kommer landa på runt tusenlappen, och ger användare ett bra sätt att hålla lurarna på plats när de inte används; i och med de magnetiska sidorna. Sedan att ljudbilden överlag är hyfsat bra (även om det kan vara en smaksak), trots den i mina öron för dominanta basen, gör att det ändå är en tacksam upplevelse på det stora hela.
Jag hade dock önskat ett par saker:
Något längre kabel och mer batteritid, samt en app för EQ inställningar. För där många in-ear headset i denna prisklass idag har appar där man kan styra detta, så står Method ANC i nuläget utan en sådan. Visst har den stöd för appen Tile, men den avser egentligen bara en funktion; att spåra din lurar skulle du ha tappat bort de. Och med tanke på Method ANCs övertydliga bas, så hade en justerbar EQ funktion klingat rätt i mitt sinne och gjort att ljudbilden klarnat upp, särskilt om man kunnat ändra på basen mer, då den i nuläget kan uppfattas grötig. Så på den punkten får vi hoppas att Skullcandy åtminstone tar sig tid att göra en app för EQ justeringar i framtiden.
Men oavsett, som det är idag, så gör Skullcandy Method ANC allt man kan förvänta sig, med allt från lättare vattenskydd, acceptabel ljudbild och framförallt välgenomtänkt design i o.m dess magnetiska sidor. Varken mer eller mindre!
Hörlurstyp: Bluetooth® In-Ear Anslutningstyp: Bluetooth® 5.0
Impedans: 16 Ohm ± 15% Drivelementdiameter: 9.2 mm
THD: 2% Ljudtrycksnivå: 101 +/- 4 dB Frekvensrespons: 20 Hz – 20 KHz Vikt: 16.6g
Skullcandy Method ANC. I nuläget tillgängligt hos tillverkare för 99.99€ (ca. 1050 kr) 2020-03-09.
Recensionsex tillhandahållet av Skullcandy.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.