Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta ASUS ROG Strix Impact II Wireless

ASUS ROG Strix Impact II Wireless

av Martin "Fyghar" Johansson

Ett nytt år, en ny gamingmus. Nu är det dags att se vad jag har att arbeta med i början på 2021.


När jag packar upp gamingmusen tycker jag att den ser stilren ut, men inte mycket mer. När jag sedan börjar använda den upptäcker jag att den inte har någon knapp för att justera DPI där den brukar sitta, du vet, under scrollen. Istället har de placerat knappen på undersidan vilket jag först kan tyckte var lite underligt, men efter en del användande har den åsikten vänt. Jag brukar ställa in min DPI till någon av de högsta inställningarna, vilket är 3200 som standard här, och sedan bara använda den hastigheten, oavsett vad jag spelar. Det är ofta lätt hänt att man råkar komma åt knappen under ”scrollen”, eller det kanske bara är jag som lyckas med det. Oavsett vad det beror på är det skönt att inte komma åt knappen av misstag, för då behöver jag inte irritera mig på att jag återigen behöver öka min DPI.

På undersidan sitter även en liten knapp där man kan slå på den trådlösa kopplingen. USB-stickan för just den funktionen har de diskret gömt även den på undersidan, fast mer åt det bakre hållet. Det är alltså en rätt smidig mus att ha med sig när man ska iväg eftersom alla funktioner och delar redan sitter i den. Om man istället vill ha en kabel mellan datorn och musen följer det självklart med en med en USB-C kontakt som man kopplar in i själva musen. Det är skönt att se att fler använder sig av just USB-C kontakter och portar, då slipper man oroa sig för att koppla in den fel och råka ha sönder något. Det är en grej jag som småbarnsförälder ibland oroar mig för, och ju mindre grejer jag behöver oroa mig för att min dotter ska råka ha sönder desto bättre!

Själva användandet av musen känns bra, men inte mycket mer än så. Den gör precis det jag förväntar mig och min hand ligger bekvämt på den. Både när jag använder mig av ett ”klogrepp” eller när handen bara vilar på den. Det kvittar om sladden sitter i eller inte, jag tycker ändå att musen känns lätt och glider bra längs med musmattan. De har även gjort något med höger och vänster musknapp som ger snabbare respons. Jag säger ”någonting” men vad det egentligen är; att de har minskat tomrummet för att trycka ner knappen och ge respons, vilket fungerar riktigt bra. Det är en sån sak jag ofta inte tänker på när jag sitter vid datorn men när jag väl tänker på det märker jag en liten skillnad. 

Batteritiden sägs hålla upp till 48 timmar med belysning på och om man stänger av belysningen håller den upp till 96 timmar istället. Jag har haft på belysningen under hela tiden och från vad jag har märkt av när jag har använt den håller de vad de har lovat i batteritid. Den går i viloläge efter en liten stund och då stängs ljuset av men startas snabbt upp igen och vad jag har märkt påverkar inte viloläget batteritiden något nämnvärt.

Det går att ladda ner ett program, Armoury Crate, för att finjustera musens DPI, spelprofiler, kalibrering samt hur belysningen ska fungera. Allt som allt tycker jag att programmet täcker det mesta, även om vissa av inställningarna samtidigt känns lite väl enkla. Nu är jag visserligen inte särskilt pigg på att justera mina tillbehör baserat på vad jag spelar, men att bara kunna justera volymen för spelet samt vilken ljusprofil som används när jag ska anpassa en spelprofil känns bara tråkigt. Det kan jag justera utan att behöva byta profil. Armoury Crate fungerar alltså bra, men känns rätt grundläggande för sånt här.

När vi ändå är inne på program och programvara vill jag ta upp SmartHop. Det är en funktion som skannar omgivningen efter saker som kan störa anslutningen mellan datorn och musen, för att sedan hitta den starkaste kanalen. Det gör den 1000 gånger per sekund! Nu vet jag inte hur väl det har fungerat men eftersom jag inte har haft några problem med den trådlösa anslutningen när jag har spelat eller gjort annat utgår jag från att den fungerar precis som den ska. Det är något den gör riktigt bra också eftersom jag inte har reagerat på det.

Det här är en bra mus för pengarna man spenderar. Finns inte mycket att klaga på förutom att programvaran är lite för simpel, men det är bara en smaksak. Musen i sig gör precis det den ska och det är vad jag förväntar mig om jag har spenderat närmare 800 kronor på något. Det är med utan tvivel jag kan rekommendera den här som ett ”Bra Köp” om man är på jakt efter en ny gamingmus.

Specifikation

SPECIFIKATIONER:

  • 16 000 dpi, 400 ips optisk sensor för exceptionell prestanda
  • Optimerad anslutning med trådlös 2,4 GHz och kabelansluten USB
  • Upp till 89 timmars batteritid eller 48 timmar med RGB-belysning på
  • SmartHop-teknik växlar sömlöst till den bästa kanalen
  • Exklusiv design med tryckpassningsomkopplare för att anpassa klickmotståndet och förlänga musens livslängd
  • On-the-fly DPI-knapp för enkel muskänslighetsjustering
  • Knappmekanism för snabbare, mer lyhörd musklick
  • Exklusiv Armory Crate-programvara för enkel och intuitiv konfiguration

ROG Strix Impact II Wireless. Lägsta pris 789 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-01-17.

Recensionsex tillhandahållet av ASUS.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar