Innehållsförteckning
Att plugga in G815 Lightsync ger ekon från dess excellent trådlösa storebror G915 Lightspeed. Formen, färgerna, metallytan, ja mycket känns igen i detta tangentbord – men den stora frågan är; kommer det klara motståndet inom sin detta segment? Dags att lägga ner det låga tangentbordet, smattra iväg på tangenterna och se vad det går för!
Precis som sitt syskon i tangentbordsserien, så går det inte annat än att dregla över den snygga designen, som mixar industrialism och funktionalitet, men utan att få den att verka tråkig. Nej de rena linjerna, den borstade metallen och de runda gummiknapparna (alltså de separata mediaknapparna m.fl.) gör att det känns som att mötas upp med en vän du inte pratat med på länge. Välbekant och trevligt som tusan helt enkelt!
Dess låga profil kan i sig kanske vara ett hinder för vissa, men om du vill mixa nytta med nöje, ja, då kommer dess form och dess brytare gynna dig väl. Brytarnas förträffliga accentueringskraft (alltså det mängd tryck som krävs för att få ner en tangent) är ypperlig, då den med enbart ett avstånd på 1.5 mm ger registrering av rörelse. En fördel särskilt för de som skriver mycket och verkligen vill känna att tangenterna nära nog flyger fram under fingrarna. Sedan att du även får möjlighet att välja hur dessa mekaniska brytare ska upplevas, då tangentbordet kommer i tre olika brytartyper; ja det gör det hela bara ännu bättre.
Du kan nämligen välja mellan någon av dessa tre brytartyperna; GL Clicky (ger mer hörbart klick och taktil känsla), GL Tactile (Tar emot en aning innan den går ner, samt är mer tyst) och GL Linear (en ren rörelse neråt som upplevs både tystare och ännu snabbare). Tre mekaniska GL brytare (Logitechs egna brytare) som låter dig som potentiell köpare åtminstone få lite val innan ett eventuellt köp.
I vårt fall så kom G815 med brytartypen ”GL Tactile”, vilket gör att man får ett tydligare motstånd, innan nerslaget registreras. Det är följsamt, men samtidigt med lite motstånd, som verkligen föll mig i smaken – även om den där klickiga känslan saknas en aning (vilket var den brytartypen som fanns i recensionsexemplaret av G915).
Nåväl, visst har den känslan i brytarna, men hur är det med extra funktioner?
Inte nog med att du får en mängd mediaknappar, samt ett skrollhjul som höjer och sänker volymen – du ges även inställningsbara makroknappar, och av- och påstängning av Windowsknappen. Utöver att du kan ändra mycket av dessa i programvaran G HUB, så kan du givetvis även ändra RGB belysningen efter eget behag. Så sett till anpassningsförmåga, så finns inte mycket att klaga på…
Men om nu allt är så likt den trådlösa G915, varför ska man skaffa en trådad version av samma tangentbord. Särskilt när även denna är ganska dyr ute i butikerna? För med ett pris på runt 1800 kronor, så är det ännu viktigare att syna skillnaderna – och där hittar vi egentligen inte så många. Först och främst så har detta tangentbord försetts med en USB genomgång (förutom det uppenbara; den är trådad), vilket innebär att du kan koppla en USB enhet smidigt till den, och därmed slippa gå till baksidan av datorn eller dess frontpanel. Det är välkommet, men knappast något unikt numera. Men sedan tar skillnaderna egentligen snabbt slut. Visst saknas det trådlös kontakt – och med tanke på dess syskon G915, som både hade unikt bra batteritid och olika sätt att koppla tangentbordet till din dator, så är det här den gamla vanliga kabeln som gäller.
Det är just här mängder med andra tangentbord kommer in i bilden – som t.ex. Steelseries Apex 7, som mer eller mindre levererar en likadan upplevelse, och samma funktioner. Så konkurrensen i denna prisklass är betydligt mer tuff. Så därför kan det vara på sin plats att summera för- och nackdelar, för att se hur väl G815 Lightsync står på egna ben. Du får som sagt en snygg förpackning, som känns stilren men funktionell, samtidigt som den ger dig bra makromöjligheter, extra knappar och en USB port. Dessvärre är den knappast unik i sin prisklass, men trots det så är den tillräckligt ensam i sitt slag, sett till design och hållbarhetskänsla (den känns sjukt stabil med sin metallkropp), att jag ändå till slut vinns över av dess fördelar snarare än motsatsen. För priset till trots, så står det klart att samma kvalitet som finns i G915, även finns här – och det måste väl säga en hel del bara det. Så från vår sida, går det inte annat än rekommendera detta välgjorda och propra tangentbord. Synd bara att inte ett handledsstöd även kom med… men men… man kan inte få allt här i världen.
INNEHÅLL
- G815 LIGHTSYNC RGB – mekaniskt tangentbord
- Bruksanvisning
FYSISKA SPECIFIKATIONER
- Längd: 475 mm
- Bredd: 150 mm
- Höjd: 22 mm
- Vikt (utan kabel): 1045 g
- Vikt (med sladd): 1 145 g
- PC-sladdlängd: 1,8 m
TEKNISKA SPECIFIKATIONER
- Avstånd till aktiveringspunkten: 1,5 mm
- Aktiveringskraft: 45 g
- Totalt avstånd: 3,0 mm
- 2 ljusprofiler
- 3 G-knappar, makroprofiler
- LIGHTSYNC RGB, belysning per tangent
- 5 dedikerade G-knappar
- Dedikerad mediekontroll och kantlöst volymhjul
Logitech G815 Lightsync. Lägsta pris 1790 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-05-06.
Recensionsex tillhandahållet av Logitech.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.