Razer Kraken Ultimate

av Maxx Löfström

Att ta sig an Razers senaste alster på headset-himlen, Kraken Ultimate, kom initialt med lite tvekan. USB kopplat tillsammans med THX standard OCH nya drivrutiner ska enligt Razer råda bot på allt som någonsin varit tveksamt hos den stora jättens headset-line up. Nåja, frågan är om våra tvivel var grundade eller ej. Dags att lyssna extra noga och se vad som faktiskt är sant med dessa nya lurars lovord!


Mer av det goda tänkte Razer när de satte samman det nya Kraken Ultimate headsetet. Den välbekanta rundade stilen, möts i en öppen design, där RGB belysning pulserar på sidkåporna. Denna gång är det bara att koppla de USB matade lurarna till datorn och sedan sätta igång med ditt spelande eller musiklyssnande. Väl inkopplat så är det tydligt att drivrutiner mycket riktigt hittas lätt (även om det egentligen är sant för det mesta numera) och du ögonblickligen kan börja lyssna och prata.

Dess väldigt lätta vikt tillsammans med öronkuddar i kylgel, gör att långa spelsessioner utan problem kan göras länge och väl – utan att på något större sätt känna av svett eller otrevnad. Tvärtom, de stora öronkuddarna är sköna, och även bandet över huvudet känns komfortabelt. Ja, komfortmässigt finns inte så mycket att klaga över.

Mikrofonen går att dra in och ur headsetet.

Men då är det dags att istället fokusera på ljudet i lurarna – både i de drivelement som finns i öronen och i själva mikrofonen. Och börjar vi med det jag initialt fruktade mest, mikrofonen, så kan jag glatt säga att de levererar en krispig och bra ljudbild. Visst är det inom ramen för den här typen av mikrofon, men det är framförallt i Razers programvara Synapse du ges möjlighet att än mer påverka ljudet. Du kan justera ljudreduceringen manuellt, och även aktivera normalisering. Skillnaden blir påtaglig, på det sättet att du verkligen slipper skicka omvärldens ljud till dina vänner på exempelvis Discord eller TeamSpeak. Nackdelen är dock att det påverkar ljudkvaliteten i din röst – så tipset är att justera allt så att det känns rätt. I vårt fall lät vi starta ”Mic Sensitivity” och satte den på 20, samt att vi aktiverade ”Volume Normalization” – som vi satte på 50. På detta sätt fick vi ett bra ljud som förvisso plockade upp lite mer av bakgrundsljud, men som oavsett om man viskar eller pratar i normalton skickar ett ljud över kommunikationsprogram i mer eller mindre samma volym.

Om vi nu istället tittar på själva ljudbilden, så är det här vi träffar på en av svagheterna med headsetet. Då USB kontakten och headsetet i sig mer eller mindre blir ett eget ljudkort, så är man fast med den ljudbild den presterar. Som är godkänd men inte så mycket mer än så.

THX standarden funkar bra, och ger bra effekt i spel – men det stora problemet är att headsetets ljud har en klart digitaliserad ’air’ över sig. Ljudet upplevs överdrivet skarpt – vilket märks som mest när man lyssnar på musik. Det skär sig aldrig dock, men ljudet som produceras har en märklig klang som färgar all typ av musik eller ljud. Det går med all säkerhet att lära sig att uppskattas, men då detta är en av de mer grundläggande sakerna ett headset ska klara av, så är det minst sagt ett stort minus – om än det enda.

Det är tråkigt då basen är tydlig utan att vara påträngande, hela ljudspektrumet förvisso är rent och klarar av att representera alla lager av ljud som slängs mot det – men tyvärr inte riktigt på ett angenämt sätt.

Det är märkligt egentligen – Razer producerar riktigt bra headset, men det går upp och ner i både känsla och ton. Visst bör det tas i åtanke att detta är primärt gjort för gaming, och är du först och främst en spelare, så kommer dessa serva dig väl i spel, särskilt FPS där surroundljud kan vara en stor fördel. Likaså för de personer som är mer ’allround’ vad gäller sin användning – och inte är för petiga med ljud. Men om man är en audiofil eller egentligen en person som lyssnar mycket på musik, ja då ska man fundera ett par gånger extra innan ett eventuellt köp.


Specifikation

Frekvensomfång: 20 Hz – 20 kHz
Impedans: 32 Ω @ 1 kHz
Känslighet (@1 kHz): 109 dB
Input power: 30 mW (Max)
Drivers: 50 mm, with Neodymium magnets
Inner öron diameter: 64 mm
Kontakttyp: USB Digital;
Kabellängd: 1.3 m
Approx. weight: 275 g / 0.60 lbs.
Oval ear cushions: Designed for full-ear coverage with cooling gel, for sound isolation and comfort, now with Razer Chroma RGB underglow
Mikrofon
Frekvensomfång: 100 Hz – 10 kHz
Impedans: 32 Ω @ 1 kHz
Signal-to-noise ratio: > 60 dB
Känslighet (@1 kHz): -45 ± 3 dB
Pick-up pattern: Unidirectional ECM boom
Click-to-Mute Funktion
On-earcup kontroll
Analog volym hjul
THX Spatial on/off knapp
Användning
Enheter med USB-anslutning

Razer Kraken Ultimate. Lägsta pris 1590  kronor enligt Prisjakt.nu 2019-12-31.

Recensionsex tillhandahållet av Razer.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar