Sennheiser Momentum Free

av Carl Holmer

Med Sennheisers egna Momentum Wireless In-Ear färskt i minnet är det nu dags att ta sig de något nättare Momentum Free. Den uppenbara frågan som uppstår i min tankegång är ju då om den mindre formfaktorn väger upp det mindre inbyggda batteriet. Men nu ska jag inte avslöja hela historian redan i introduktionen. Häng med så tar vi ett djupdyk i Sennheiser Momentum Free!

I lådan, design och konstruktion

Förutom hörlurarna i sig följer det med en USB-sladd, silikonspetsar i olika storlekar, manual, snabbstartsguide och en riktigt högkvalitativ förvaringsväska i konstläder och hårdplast. I detta fall finns det endast ett anslutnings alternativ i form av gammal hederlig Bluetooth synkning till din telefon eller dator.

Designen utgår ifrån en lång tillplattad röd och svart kabel med vinklade öronsnäckor på vardera ände. Vid höger öronsnäcka hänger en liten kloss som huserar batteriet och vid vänster öronsnäcka finner vi tre knappar som kombinerat sköter Av/På, spårbyte, volymjustering och svara på samtal. I mitten av sladden sitter en liten ögla som gör att man kan justera längden på sladden. Till en början kändes designen lite bökig, men när man väl justerat rätt längd på sladden är lurarna väldigt bekväma då de knappt känns av.

Ljudbild

Efter att ha spenderat lite tid med storebror Momentum In-Ear Wireless var förväntningarna höga. Dessa lurar levererar också en väldigt klar och stadig ljudbil med en något mer definierad bas som ger ljudet lite extra punch bakom sig. Oavsett hur bombastisk eller rapp musiken blev, uppstod det aldrig någon förvrängning eller brus. In-Ear designen ger en bra grad av ljudisolering som stänger av buller och brus från världen utanför. Precis som sin storebror har dessa också en separat intern ljudvolym som går att justera utan att påverka volymen i telefonen, en aspekt som jag inte upplevt som störande då det går att justera volymen där det passar för stunden.

Personliga tankar

Under min tid med Sennheiser’s Momentum Free har det blivit tydligt att batteriet är lurarnas akilleshäl. Visst levererar dem den utlovade batteritiden på knappt 5 timmar men så som min användning ser ut gör att man måste ladda hörlurarna varje dag. Problemet som då uppstår är att de gånger man kommer vilja lyssna längre perioder, så som vid resor eller sega dagar på jobbet, då kommer inte batteriet räcka hela vägen. Givetvis går det väldigt snabbt att ladda batteriet igen, strax över en halvtimme, men frågar du mig vinner längre batteritid alla dagar i veckan.

En dålig aspekt som hörlurarna ärvt är den irriterade volymvarningen. Om du försöker justera volymen över en viss nivå med hörlurarna inbyggda volymkontroll kommer ett irriterande pip höras. Fortfarande en designvurpa som jag inte förstår mig på.

Räckvidden både imponerar och är besvikande i olika fall. Det har blivit tydligt att lurarna klarar av någon enstaka vägg och någorlunda långa distanser men så fort man tar på sig en ordentlig jacka och stoppar ner telefonen i en jeansficka uppstår det hack och stopp. Inte precis hela tiden, men tillräckligt för att man lär sig att undvika stoppa mobilen i jeansfickan.


Specifikation

Sennheiser Momentum Free. Lägsta pris 1598 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-01-10

Recensionsexemplar tillhandahållet av SennheiserHill+Knowlton Strategies

Räckvidd – upp till 10 meter
Ljudkälla – Bluetooth

Vikt – 40 g
Max. sound pressure level 118 dB (Passiv: 1 kHz/ 1 Vrms) > Aktiv

Frekvensåtergivning 15 Hz – 22000 Hz 2 enheter samtidigt (HFP/A2DP)
8 enheter i pairing list

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar