Målet för en streamer eller youtuber är att kunna vara i nuet och kunna sända ostört från tekniska blunders. Att inte vara förhindrad av strulig teknologi, och framförallt att ge tittare en skön och avkopplande stund blir därför ett måste. Detta är just vad Elgatos Stream Deck MK.2 hoppas kunna lösa, med sina förinställda knappar och soliga yttre. Men är det en strömlinjeformad upplevelse för användaren eller en kavalkad av sunkiga mellansekvenser som väntar när du som tittare upplever en sändning styrd via Stream Deck MK2? Vi får väl se…
Stream Deck är simplifierat sett en glorifierad samlingspunkt för genvägar. Vill du ha en knapp för en specifik scen i Streamlabs OBS, hålla koll på datorns resurshantering, starta en stream eller bara aktivera intromusik – då kommer Stream Deck MK.2 in som en räddare i nöden. Enkelheten i hur du sätter upp scener, kopplar ljudspår, håller koll på ljudnivåer eller bara lägger in en nedräkning är oerhört smidigt och gör verkligen hobbyn/jobbet som streamer betydligt mer okomplicerat. Den programvara som medföljer visar i realtid de förändringar du gör på den fysiska lilla låda som är Stream Deck. Den gör inte bara att du snabbt ser vad som funkar bäst för dig, men du kan även testa omgående vilket gör det snabbt att felsöka.
På fronten finns nämligen 15 LCD knappar som när de trycks ner ger en skön taktil känsla. Knappar som i sig kan anpassas även de i programmet och ges egengjorda ikoner; antingen direkt från Stream Decks program, eller som du lägger in själv. På detta sätt kan du påverka hur de ska se ut och därigenom få en ännu smidigare förståelse i vad som är vad när du väl sitter i sändning. Du kan egentligen koppla den till vilket typ av program du vill, om det så är Audacity, iCue, Spotify, Teams eller Twitter och därför inte vara förpassad till enbart streamingrelaterade program, utan egentligen det mesta. På detta sätt kan du automatisera upp ditt arbete lättare, skapa genvägar som startas och få ett mer naturligt flöde när du väl börjar en sändning. Du kan rentav skapa mappstrukturer där du leds vidare till nya uppsättningar av ikoner och funktioner om så önskas. Just gränssnittet i Stream Deck programvara är överskådligt och intuitivt, och kan dekoreras med skärmsläckare rentav om det kittlar ditt estetiska sinne. Helt enkelt himla mycket funktionalitet för pengarna.
Utöver detta finns plugins för Stream Deck, med vilka du lätt för in specialprogram som exempelvis ser över prestanda, datum och tid eller rentav externa källor som t.ex LIFX lampor och Nanoleaf för att verkligen fullända ”the streamer experience”. Ja just mångfalden av appliceringsmöjligheter i programvaran är en av de bästa man kan hitta idag, och jag känner egentligen att det är väldigt få nackdelar överhuvudtaget med Stream Deck.
De saker som potentiellt sätter käppar i hjulet är tillämpningsområde och pris. Eller snarare kombinationen av de två. Är du mer av en allmän användare, där du sänder på Twitch lite när du känner för det, eller leker lite med Youtube från och till – då kan denna vara lite mer än man behöver. Att just denna version (MK.2) dessutom kostar runt 1 500 kronor gör även att en investering givetvis är något som ska kluras på länge och väl… i alla fall om man vet med sig att man mer strömmar på en hobbynivå. Med det sagt är det inte fel även om man är på hobbynivå att skaffa en Stream Deck. Dels är lättheten i användandet bra oavsett vart man kommer ifrån sett till kunnande – men det finns givetvis mindre Stream Deck (som lägst för 800 kr) som kan passa. Allt handlar egentligen om ambition och möjligheten att kunna koppla ifrån mycket av det tekniska när du väl sitter och streamar. Då sker växlingen av scener, ljud eller allmän övervakning på ett underbart flexibelt och enkelt sätt att det inte går annat än att rekommendera Stream Deck MK.2 till alla med något form av intresse i streaming. Good stuff!
Recensionsex tillhandahållet av Elgato. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner