NZXT Capsule

av Danny Larsen

NZXT Capsule är den senaste mikrofonen vi har fått till oss, en stilren mikrofon som sticker ut lite från andra vi fått. Frågan är hur bra den låter och om den kommer att imponera, utifrån alla de mikrofoner vi har testat under året. Nu blir det allsång och en mängd pratande för att utröna hur välljudande den faktiskt är!


I en välpackad låda kommer denna cylinderformade mikrofon och kommer i ett svartvitt utförande (finns även i helsvart). I lådan hittar vi mikrofonen, dess fot, en lång USB-C till USB-A sladd och en adapter för att kunna fästa mikrofonen på en mikrofonarm.

Mikrofonen känns väldigt välbyggd i robust metall. På undersidan hittar vi en USB-port samt ett 3.5mm-uttag för hörlurar. På fronten har vi två reglage, ett för volymen till hörlurarna och den andra för att höja och sänka volymen på mikrofonens upptagningsljud. Något som kanske är svårt att utröna är de svaga ikoner och text på fronten som lite matt formar ordet ”NZXT”, samt några ikoner som visar vilken som är volym och hörlursvolym.

Vad som följer med i förpackningen.

Något jag tycker är intressant är dess fot, eller mer exakt dess fäste. Tittar man på mikrofonen sitter den till synes fast i foten jäms med sidorna, men skenet bedrar. Armen sitter snarare fast in i sidorna av mikrofonen och på baksidan sitter en knapp som lossar armarna samt en liten bit av mikrofonen. Detta för att lättare sätta den på en mikrofonarm. Man får nämligen även med en till baksida vilket du kan fästa, för att mikrofonen ska se ”hel” ut när man har den fäst på en mikrofonarm. Jag har inte sett det här på någon annan mikrofon som vi har fått till oss, vilket gör att den upplevs mer unik. Det är en smart lösning oberoende av om man vill använda foten eller en mikrofonarm — och samtidigt så enkel. Foten är en stadig liten sak som får mikrofonen att stå säkert även om gummiringen som sitter på undersidan av foten gärna kunde varit lite tjockare.

Vill man tysta mikrofonens upptagning under samtal trycker man bara på den övre reglaget, vilket då stänger av ljudet. Man kan lätt se om ljudet är på eller ej, genom den LED-slinga som finns på botten av mikrofonen. Den lyser vitt när den är på och byter till rött när man stänger av ljudet. Detta tänk gillar jag, då det finns en visuell design man bakat in för att kunna utröna om man har tystat mikrofonen eller ej.

Det som är en fördel för ovana användare till mikrofonen är att den är ren plug-and-play. Du plockar fram den, pluggar in den och vips är du igång! Samtidigt saknar jag att det inte finns någon dedikerad programvara för att kunna gå in och ändra om ljudet på det sätt du vill ha den. Man får istället gå in i ljudinställningarna på sin dator för att höja och sänka volymen… men utöver det man kan göra det som behövs direkt på mikrofonen.

Mikrofonen är inriktad mot gamers och/eller streamers. Det finns bara enbart ett upptagningsmönster (polarpattern) att använda; Cardioid-läget. Cardioid gör så att mikrofonen bara plockar upp upp ljudet direkt framifrån. Andra mikrofoner vi har fått till oss som t.ex. Creative Live! Mic M3 har två upptagningsmönster och andra kan ha fler. Men eftersom den här är riktad till enskilda streamers/gamers, där bara en person använder den i taget, räcker det med bara ett upptagningsmönster.

Man kan via 3.5mm uttaget på undersidan plugga in ditt headset, vilket gör att man inte behöver plugga in i datorn utan bara direkt i mikrofonen – och därigenom använda det inbyggda ljudkort som indirekt följer med mikrofonen.

En sak som irriterar mig är att volymreglagen inte har någon markering på hur hög eller låg man är i volym samt att det går att snurra dem åt båda hållen i oändlighet. Det hade varit bättre om man bara kunde vrida dem så mycket som ljudet kan höjas eller sänkas med ett tydligt stopp. När man plockar fram och använder den första gången får man sitta och lyssna och ställa in volymen för att du som användare ska låta bra och inte vara för hög eller låg.

Utöver det hindret så har vi ett till sådant gällande dess adapter. Det följde nämligen med en adapter som är till för att kunna fästa mikrofonen på en mikrofonarm, men problemet är att den är till för NZXT egen mikrofonarm. Jag hade ingen adapter för att kunna fästa den på min mikrofonarm, vilket är tråkigt då man får bättre ljud om man har den uppsatt och lättare undviker vibrationer från bordet och liknande. Ha därför en adapter tillgänglig skulle detta vara något ni önskar göra.

Om vi då istället kollar på det absolut viktigaste med mikrofonen, ljudet, är det mer positivt. Det är ett väldigt rent ljud vi får när vi talar in i mikrofonen, även om vi märkte av ett svagt brus på inspelningarna/aktiv användning. Vi kunde tack och lov snabbt utröna vad det var som lät, mikrofonen plockade upp ljudet av min dator som står under mitt arbetsbord. Genom att flytta mikrofonen en bit ifrån datorn försvann bruset helt i inspelningarna, den plockar bara upp ljud väldigt bra. Med andra ord är upptagningen av mikrofonen ytterst stark, och därför kan det vara dels extra viktigt (återigen) med mikrofonarm, men också att man har koll på ens närliggande miljö, så det inte finns missljud i närheten. Om du dock sitter på t.ex. Discord kommer dess inbyggda brusreducering plocka bort detta helt. Samt att om man sitter närmare mikrofonen kommer din röst bryta igenom bättre, och att annat oljud lättare kan försvinna i periferin. Det hela är väldigt individuellt alltså till hur man har sin setup, jag vet att min dator ibland kan låta lite, så har du vant dig vid det (precis som jag), då kan det vara värt att ändå lyssna lite extra noga, innan ni börjar spela in mängder av poddar eller musik.

Välpackad låda, här ligger att skyddat.

NZXT Capsule är tydligt inriktat för streamers och gamers då den bara har ett upptagningsmönster som enbart är till för att plocka upp just din röst rakt framifrån mikrofonen. Dock finns det mängder med mikrofoner för liknande eller rentav lägre pris, med dels lika bra ljudkvalitet, men som även har fler upptagningsmönster och därigenom kan ges fler användningsområden. Med det sagt, även om priset är lite högt är det en bra och stabil mikrofon. Allt man behöver göra är att kolla upp på förhand om detta är mikrofonen för dig. Det är en bra första mikrofon om man vill ha en välklingande ljudbild, som är lätt att handskas med. Men än en gång, kolla upp andra mikrofoner där ute på marknaden, då det som sagt finns billigare mikrofoner eller rentav klassiker som t.ex. Blue Yeti i samma prisklass. Inte sämst, inte bäst, men heller ingen wow-upplevelse!


Specifikation
 • Dimensioner – Totalt: 115 x 131.3 x 252.8mm

 • Dimensioner – Utan fot: 60 x 65.1 x 170.2mm

 • Vikt – Totalt: 883g

 • Vikt – Utan fot: 314g

 • Material: Extruded Aluminum Struktur med PC ABS Shell

 • Polar Pattern/Upptagningsmönster: Cardioid

 • Frekvensomfång: 20Hz – 20kHz

 • Max SPL: 120dB

 • THD: 0.1% @ 1kHz

 • Bit Depth / Sample Rate: 24-bit/96kHz

 • Anslutning: USB-C

Headphone Amp

 • Impedans: 16ohms

 • THD: <0.1% @ 1kHz

 • Frequency Response: 15Hz – 22kHz

 • Signal to noise: 100dB

Microphone Thread

 • Microphone Thread: Hona 1/4”

 • Garanti: 2 år

Recensionsex tillhandahållet av NZXT. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar