Astro C40 TR

av Danny Larsen

Astro för mig, är headset som A40 TR, men idag ska vi istället testa på en handkontroll som de har skapat. Handkontrollen C40 TR är kompatibel med både PC och Playstation 4, så jag får möjlighet att testa den på två olika plattformar och jag har haft mängder med olika spel att leka runt, men frågan är om den är värd sitt pris på över 2000 kronor? Men framförallt, om den är skön att lira med?


Att Astro tar sig an och gör en handkontroll och försöker att ge oss en liknande Elite kontroll är spännande, för som jag skrev ovan så när jag hör märket Astro så tänker jag direkt på deras headset. Det är vågat att börja med en Elite kontroll istället för en billigare som kan matchas med standardkontrollerna för Xbox eller Playstation, men vi får se hur den står sig mot de respektive kontrollerna.

När vi får till oss kontrollen så kommer den i en bastant förpackning, och inuti den så finns det en rese-förpackning där allt finns tillgängligt, och som du lätt kan ta med dig om du ska iväg på ett LAN eller över till en polare och vill använda din egna kontroll. I förpackning så följer det t.ex. med; handkontrollen, USB-kabel för laddning, USB-dongel för att kunna köra trådlöst, skruvmejsel för att kunna skruva upp och ändra hur du vill ha kontrollen och några olika caps för tumspakarna. Så man får med mycket i väskan och man kan välja och ändra bäst man vill med vilka caps man vill ha eller hur man vill att styrkorset och/eller tumspaken ska sitta.

Extra caps till thumbsticks, USB-dongel och skruvmejsel.

Kontrollen kommer i en matt svart färg, vilket förvisso känns lite standardmässigt för de flesta kontroller om man inte ser på Xbox alla färgglada kontroller de släpper till höger och vänster. Som jag skrev ovan så får vi med en USB-kabel som du kan använda för att ladda kontrollen eller köra kopplad om du sitter vid datorn, sladden är inte tillräckligt lång för att jag ska kunna använda den på mitt Playstation 4 då sladden bara är på två meter. Vi har även USB-dongeln som man kan koppla in i sin PC eller Playstation 4 för att kunna köra trådlöst; det är väldigt smidigt och den hittas utan problem på både PC och Playstation och fungerar direkt.

Man byter enkelt på ovansidan av kontrollen om man vill köra trådat eller trådlöst genom att byta på en liten knapp där, men man har även en knapp där om man vill byta profil för handkontrollen. Man har två olika profiler som man kan ha inladdade på handkontrollen samtidigt och de precis som med valet av trådad eller trådlös så byter man snabbt och enkelt på ovansidan också. På Astros hemsida för kontrollen så kan man enkelt ladda ner programvaran för handkontrollen, här så kan man ladda ner uppdateringar för handkontrollen eller byta och ändra om i de profiler du vill använda. Det är enkelt och smidigt att använda sig av programmet och det är lätt att se vad man kan och inte kan göra.

Handkontrollen har en riktigt bra tyngd och ligger väldigt bekvämt i mina händerna, den är ganska bastant och på så sätt så känns den inte så som det är ett billigt hantverk. När man trycker på knapparna så ger de ett bra motstånd och är responsiva. Man kan även om man vill ändra på baksidan hur långt ned man ska kunna trycka ner de bakre trigger-knapparna och kan då få en snabbare responstid, om du t.ex. spelar ett FPS och kan då snabbare slänga iväg ett par skott. Precis som på Xbox Elite kontroll så har vi på baksidan två extra knappar som du kan ställa in för att användas som en av de andra knapparna, t.ex. vill du kunna slänga iväg ett par granater (som egentligen ligger på X-knappen men vill inte lyfta fingrarna då det är en hektisk situation), så kan man då enkelt använda de bakre knapparna och använda långfingret för att mata iväg granaterna på det sättet. Det är kul med de extra knapparna för de som kanske behöver ha de, men jag personligen använde de ej så mycket utan råkade mer komma åt dem omedvetet och undra varför min gubbe hoppar helt plötsligt.

Man kan som sagt skruva upp och ändra hur man vill ha sin kontroll konfigurerad om man så vill ha båda tumspakarna precis bredvid varandra som på Playstation eller ändra så att den påminner mer om Xbox kontroll med styrkorset bredvid den högra tumspaken. Man tar bara fram den medföljande skruvmejseln och skruvar loss de fyra skruvar som sitter på fronten och lyfter upp plattan. Efter man lyft bort plattan så kan man enkelt flytta om bäst man vill och det är indikerat med ett rött streck hur man ska sätta tillbaka allt så att beståndsdelarna inte sitter fel. Dock så går det ej att flytta på knappsatsen, utan den är helt statisk och här hade jag gärna sett att man hade kunnat göra det för att verkligen kunna modifiera om kontrollen efter sina egna behov.

Astros programvara för handkontrollen.

Eftersom det är en Playstation 4/PC kontroll så finns såklart den rörelsekänsliga styrplattan på kontrollen, dock så har den ingen ljusdiod på fronten som de vanliga Playstation 4 kontrollerna vilket satte stopp för att jag skulle kunna använda handkontrollen när jag spelar VR-spel.

Nu låter allt som det bara är fina fisken med den här kontrollen, men något som drar ner lite på tjusningen är för mig priset som ligger på nästan 2100 kronor. Det är ett högt pris att hosta upp för en kontroll, och visst det agerar till viss del som en motsvarighet till Xbox Elite kontroller som du i detta fall istället kan använda på Playstation 4/PC. Men även med de extra funktioner som vi får med och att vi kan ändra om konfigurationen så är det ett högt pris, vilket får mig att hoppas att Playstation 5 kommer vara bakåtkompatibel med denna generationens kontroller och att det på det sättet kan ge mer livstid för kontrollen då det i höst kommer en ny konsolgeneration.

Astro C40 TR är en väldigt bra kontroll som inte bara ligger bra i handen, utan som ger mig möjlighet att ändra om och byta ut delar utifrån mina egna preferenser. Den är enkel att arbeta med och fungerar riktigt bra och har gett mig fördelar i spelandet med snabbare respons i skjutandet eller genom att bara ge möjlighet att lägga till valet av extra knapparna på baksidan. Astro har här en kontroll som gör vad den utlovar och gör det med bravur, och jag är nyfiken på vad de kommer komma med härnäst i kontrollväg.


Specifikation
TECHNICAL SPECIFICATIONS
  • RF Transmitter: 2.4 Ghz
  • Wireless Latency: 5 ms
  • Battery Type: Lithium Ion Rechargeable
  • Audio: 3.5 mm Jack
  • Data/Power – Micro USB
PHYSICAL SPECIFICATIONS
  • Weight: 310 g
  • Dimensions L:168 mm W:108 mm H:53 mm
REQUIREMENTS
  • A PlayStation 4 or Windows 8/10 PC
  • Open USB 2.0 port

Astro C40 TR. Lägsta pris 2090 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-05-13.

Recensionsex tillhandahållet av Astro Gaming.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar