HyperX Cloud Mix

av Maxx Löfström

HyperX har kommit ut med en nytändning verkar det som – då HyperX Cloud Mix nu finns ute. Ett headset som ska kombinera Cloud headsetets sköna stil, med ett bärbart användande i bluetooth format. Om dessa två gifter sig bra eller om det blir en salig röra… Ja, det ska vi kolla in nu!


Vad kan jag säga – det nu etablerade utseendet och robusta ljudkvaliteten i Cloud serien fortsätter även här. Har du ett riktigt ljudkort, så svänger det extra mustigt kring de snygga lurarna (kommer i vitt eller svart – vårt exempel är i vitt/rose). Basen är underbar, och hela registret upplevs varm och fint. Mikrofonkvaliteten regleras även den efter ditt ljudkorts egenskaper, och ger ett klart och rent ljud som förvisso är aningen tunt, men ändå servar headsetet och framförallt dina kompisar väl.

Varför ändra ett vinnande koncept? Detta är nog en tanke med lurarna som fortsätter med den goda komforten som redan blivit ett signum för headsetet. Jag hade dock gärna sett att HyperX vågat ändra lite på storleken av öronkuddarna – men trots det så går det inte att förneka att Cloud Mix utseende och bekvämlighet kommer fortsätta serva alla användare.

Denna gång är det dock en aspekt som faktiskt fått utvecklas – stödet! Visst har du stöd för alla typer av enheter per automatik, i och med 3.5 mm kontakten, men har nu är även Bluetooth inbyggt i lurarna. Något som förändrar helhetsintrycket, då vi självklart måste bedöma hur kvaliteten känns när den är kopplad till exempelvis mobilen.

Nu agerar den avtagbara mikrofonen som alternativ, då det även finns en inbyggd mikrofon i headsetet – vilket ska göra det lättare att faktiskt använda lurarna på språng. På headsetet har du även knappar för volymkontroll (bara för bluetooth) och en enkel knapp som hanterar lite olika funktioner. Den startar och pausar musik, svarar samtal och används för att hoppa fram bland låtar. Smidigt och enkelt uttänkt – även om jag gärna sett mer, exempelvis EQ inställningar eller profiler då headsetet ändå kostar som minst 2000 kronor?!

Vilket för oss in på just kvaliteten av Blåtandskopplingen. Först ut ljudet och det eventuella lagg som inträffar. På detta område har HyperX verkligen presterat bra. Ljudet är minst lika bra även om det upplevs aningen digitaliserat och ”bit”-igt. Med det sagt så är det ändå en rik ljudbild som mer än väl överträffar många av marknadens mer ”vanliga” blåtandsheadset.

Sedan har vi mikrofonen i blåtandsläge, som över telefon mer blir begränsad i kvaliteten av samtalet än själva egenskaperna i mikrofonen. För när vi testat med att spela in, via mobilens (i detta fall Samsung Galaxy S9) röstinspelningsläge, så är det en otroligt fin ljudbild – för en telefon, vilket inte är konstigt, då den mer eller mindre rena signalen spelas in och återger mer eller mindre samma ljudkvalitet som kan höras när man spelar in i exempelvis Audacity på datorn.

På det stora hela är det en intressant mix – där Bluetooth och 3.5 mm kontakt möts. Dessvärre för headsetet så är det även där det faller – i alla fall till viss del. Standardpriset på cirka 2000 kronor kan skapa bekymmer, hur…? Jo, jag hoppades på en lösning där jag samtidigt kunde använda bluetooth kopplat mot mobilen, samtidigt som jag hade 3.5 mm kabeln kopplad mot datorn. Så att jag under tiden jag spelar, kunde besvara samtal eller kanske lyssna på saker via telefon. Men det går dessvärre inte. Vilket innebär att headsetet skapar ett ”antingen eller”-moment. Ska du använda det hela tiden till datorn eller ska den vara ditt primära headset för telefonsamtal? Visst kan du växla mellan de två, men som användare, särskilt när headsetet kostar runt 2000 kronor – så vill man liksom få mer för pengarna. Att du i nuläget kan köpa Cloud II för runt 800 spänn, och kan koppla den mot din telefon om den har 3.5 mm kontakt också, gör att man behöver tänka ut hur man ska använda headsetet.

Med allt det där sagt – det Är ändå ett fantastiskt headset, där mikrofon och ljudkvalitet är underbart. Att de dessutom ökat frekvensomfånget till att ligga mellan 10 Hz och 40000 Hz gör att du redan där ser en tydlig ökning – och det är bara ett område. Allt detta gör sig dock mest tydligt på ett dedikerat ljudkort, där headset ges tillfälle att glänsa. Och med den adderade möjligheten att även använda headsetet med sin bluetooth anslutning, gör att det utökar möjligheterna åtminstone. Hade dock gärna sett en dedikerad HyperX app, där jag kunnat ändra eventuell EQ eller ljudförhållanden, om så för ljudet i sig eller för mikrofonen. Inget krav direkt, men hade gjort blåtandsanvändningen mer justerbar.


Specifikation

Hörlurar

Förare Anpassad dynamik, 40 mm med neodymmagneter
Typ Circumaural, stängd tillbaka
Frekvenssvar 10 Hz-40,000 Hz
Impedans 40 Ω
Ljudtrycksnivå 100 dBSPL / mW vid 1 kHz
THD <2%
Vikt 260 g
Vikt med mikrofon 275 g
Kabellängd Avtagbar headsetkabel: 1,3 m
PC-förlängningskabel: 2 m
USB-laddningskabel: 0,5 m
Kopplingstyp Löstagbar headsetkabel: 3,5 mm plugg (4 polig)
PC-förlängningskabel: 3,5 mm stereo- och mikrofonkontakter

Bomikrofon

Element Elektretkondensormikrofon
Polärt mönster Bullerdämpande
Frekvenssvar 50 Hz-18.000 Hz
Känslighet -42 dBV (0dB = 1V / Pa, 1 kHz)

Inbyggd mikrofon

Element Elektretkondensormikrofon
Polärt mönster Rundstrålande
Frekvenssvar 50 Hz-8000 Hz
Känslighet -33 dBV (0dB = 1V / Pa, 1 kHz)

Batteritid 3

Blåtand 20 timmar

Bluetooth 8

Bluetooth-version 4,2
Trådlöst sortiment Upp till 10 meter
Stödda codecs aptX ™, aptX ™ Low Latency, SBC, AAC
Stödda profiler A2DP, AVRCP, HFP, HSP, DIP

HyperX Cloud Mix. Lägsta pris 1990 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-11-29.

Recensionsex tillhandahållet av HyperX.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar