Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta MSi Clutch GM51 Lightweight + Wireless

MSi Clutch GM51 Lightweight + Wireless

Två möss till priset av en läsning!

av Martin "Fyghar" Johansson

Nu är det återigen dags för MSi att komma med två nya gamingmöss till marknaden. Men kan de ha något att erbjuda som står ut mot resten? Dags att testa båda varianterna och se!


Vi har mottagit dessa möss innan dess release, därför kan funktionalitet, och/eller funktioner i allmänhet uppdateras i samband med dess fulla release. Ha därför i åtanke att funktionalitet som här ses över, alltså kan komma att ändras.


Design

Det är en stilren och rätt enkel design MSi valt att använda sig av här för de två spelmössen – GM51 Lightweight och GM51 Lightweight Wireless. De är svarta med RGB-belysning jäms med sidorna vilket syns genom vad jag först trodde var hål av något slag men det var ju fel. Eller, det är fortfarande hål i den svarta plasten men de är fyllda med en mer transparent plast där ljuset kan lysa igenom på ett snyggt sätt. Denna perforerade ’look’ är förvisso inget nytt i sig, men är ändå något som skänker mössen ett säreget utseende. De har även valt att sätta sin logga mitt på “baksidan” av musen där min handflata brukar vara när jag använder musen, vilket innebär att loggan bara syns när jag inte använder musen. Detta gäller både den trådlösa samt den trådade versionen.

Knappar har du som vanligt en höger- samt en vänsterknapp längst fram med en skrollknapp i mitten, sedan finns det även två knappar på musens vänstra sida. På undersidan finner jag sensorn, knapp för att välja förbestämda dpi-inställningar samt vita ytor som höjer upp mössen lite och ger dem ett riktigt bra glid vid spelande. På den trådlösa modellen av GM51 hittas kontakter för laddningsdockan samt en brytare för vilket läge av anslutning du vill att musen ska använda. Till den trådlösa varianten följer det dessutom även med en liten dongel som rätt diskret kan få plats på gemene mans skrivbord utan att dra till sig någon uppmärksamhet. Det sitter en USB-sticka diskret placerad mitt i urholkningen på dongeln som du kan koppla in i datorn eller annan valfri maskin om du så skulle önska.

Designmässigt ger alltså de två GM51 modellerna ett gediget intryck, som accentueras av sin färgglada belysning – något som ska gå att styra via MSI Center, och dess ’Mystic Lights’. En modul som i skrivande stund inte var tillgänglig, men med tanke på att vi fått till oss de två mössen innan release, är det högst sannolikt att detta blir tillgänglig inom kort från det att ni läser detta.

Mjukvara

Det finns en mjukvara att ladda ner om du skulle vilja det, den heter – som jag precis nämnt – MSI Center och du kan där pilla och dona lite med inställningarna hos dina MSi-produkter. När det gäller de här mössen kan du ställa in tre olika profiler med olika saker du vill att mössens knappar ska göra. Det kan vara macron, styra multimedia, ställa in dpi eller bara stänga av profilknappen helt. Det är ett enkelt program att använda men inte helt felfritt. Det har kraschat och jag saknar – som tidigare nämnt – möjlighet att ställa in ljuset på mössen. När jag lekte runt med MSI Speed Shift kopplades plötsligt sensorn i den trådade musen ifrån, men knapparna fungerade som de skulle. En första misstanke var att det var polling raten som blev alldeles för hög för min antika dator men den inställningen finns ju under sensor-fliken. Det finns ingen information i mjukvaran om vad Speed Shift faktiskt gör när jag ändrar från Gear I till någon av de högre, där den högsta är Gear IV (4) utan jag sitter där lite som ett fån när sensorn plötsligt slutade flytta på muspekaren.Datamus

En sak är dock säker, spelmössens höga ’polling rate’ kräver sin dator. För att de 8000 Hz som erbjuds ens ska gå att använda, behöver du ha en relativt ny dator. Ett minimum av att du antingen har Intel® Core i7 Gen 9:e generationen av processorer eller AMD 2:a Generationens Ryzen. Med andra ord är det relativt förståeligt att musen får problem om du som mig har en aningen ålderstigen dator. Under normalt användande av 1000 Hz fungerar däremot båda mössen alldeles förträffligt – och lär inte skapa några problem för användare.

Vad gäller just programvaran kan det än en gång gå hand i hand med att vi fått till oss dessa två spelmöss långt innan release, och att mer stabil mjukvara inväntas alldeles strax, från det att ni läser denna recension. För ser vi till deras passform och komfort höjs plötsligt betyget avsevärt…

Användning

De här mössen är nämligen oerhört bekväma att använda sig utav. De väger knappt någonting med sina ynka 75 gram, de glider nästintill friktionsfritt över merparten av underlag när jag använder dem med sladd. De har dessutom glidskydd jäms med sidorna vilket gör att jag inte tappar dem, under även de mer intensiva spelsessionerna. De är ergonomiska och skapar ingen form av trötthet i min hand efter att ha spelat en längre session – något som verkligen uppskattas i mitt fall då jag har rätt stora händer.

Angående just friktion dessutom, bör det även nämnas att spelmössen kommer med MSi:s FriXionFree kabel – vilket enkelt förklarat är en tvinnad kabel som är oväntat flexibel. Den är precis som namnet antyder friktionfri och går nära nog ljudlöst fram över skrivbordet. En på många sätt liten detalj på det stora hela, men ändå en som jag vill lyfta.

Sensorn PixArt PAW-3395 är i mångt och mycket vad som bidrar till en smidig upplevelse med sina fem förinställda hastigheter som startar på 400 dpi och går upp till 6 400 dpi. Via mjukvaran kan du öka upp hela vägen upp till 26 000 (!) dpi om du bara vill flytta musen en halv millimeter i taget. En aspekt som skänker båda dessa GM51 spelmöss ytterligare ett lager, och definitivt kan vara extra intressant för en e-sportspelare av rang.

Knapparna upplevs mjuka i nerslag och svarar snabbt och effektivt när de klickas på, medan skrollknappen kan vara lite mer knepig då den under våra tester gärna vill klicka två gånger beroende på hur mitt finger ligger placerad. Det är inget stort problem i sig och är möjligen ett individuellt problem men det blir en aning frustrerande när knappen inte gör riktigt som jag vill. Men bortsett från den fungerar de andra som sagt utmärkt och reagerar snabbt. En sista detalj är angående dess snabbladdningsfunktion. Är det att du vill använda snabbladdningsfunktionen i dongeln behöver du ha USB 3.0 och uppåt – något som är relativt vanligt numera, men ändå något som är värt att poängtera.

Avslutande ord

På det stora hela är jag nöjd med min upplevelse av de här gamingmössen. De är, som jag nyss sa, oerhört bekväma att använda mig utav även under längre och mer intensiva sessioner – något som säkerligen har med deras mer givmilda storlek ( 122x65x45 mm) att göra. Jag tycker dock att mjukvaran i dess nuvarande läge är lite snål med inställningar plus att den slog ut den ena musens sensor när jag mixtrade med inställningar är ju något som inte bör finnas kvar vid skarp lansering. Dock kan detta vara initiala problem och överses ytterligare av MSi. Men värt att ha i åtanke oavsett!

Jag kan tänka mig att rekommendera mössen då de som sagt är komfortabla att använda och de bekymren jag har haft med dem antingen är individuella eller tillfälliga. Sett till prisbild finns det ytterligare ett lager att ta i beaktning. Idag är många spelmöss betydligt dyrare – och kommer med rikliga mängder av funktioner och udda lösningar. MSi Clutch GM51 modellerna är satta på strax över 800 kronor för den trådade modellen, samt runt 1 200 kronor för den trådlösa; priser som är oväntat slagkraftiga – men som samtidigt inte är innoverande i sig. Men i slutänden skulle jag ändå säga att i och med att prislapparna inte är hiskeliga, är de ändå helt klart värda att köpa… särskilt om du tillhör e-sportsgänget! Då kan det rentav vara en fullträff!


Specifikation

Recensionsex tillhandahållet av MSi. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

I skrivande stund är ännu ej mössen tillgängliga – därav saknas hänvisning till prisjakt/pricerunner i nuläget.

Pris:

GM51 Lightweight Wireless: 1,179.99 kr – GM51 Lightweight: 829.99 kr

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar