Antlion ModMic 5.0

av Fredrik Olsson

Sedan tidigare har vi haft möjligheten att recensera Antlions ModMic 4.0. Denna gång är det den nya ModMic 5.0 mikrofonen som står i fokus, och från start är det få skillnader rent utseendemässigt; så pass att vi initialt rynkade på pannan. Men den utökade prisbilden måste ju stamma från någonstans, vilket vi utröner här!

Känsla & Design

När det kommer till design är det sparsmakat. En enkel böjbar mikrofon-bomarm med ett utseende identiskt mer eller mindre med föregående version. Inte ett minus på något sätt; utan en ren och genuin design. Varken mer eller mindre.

Vad gäller tillbehör så följer det med ett antal kablar (1- och 2-meters 3.5 mm kablar), fodral, en ”cable wrap”-kabel för att enkelt lägga samman flera kablar i ett, men även 10 kabel clips för att sätta samman flera kablar utan att ha den större ”cable wrap”-kabeln. Det vill säga, det finns variation i hur du vill förankra kablage, på ett sätt som passar dig bäst. Den stora förändringen här är den så kallade ”cable wrap”-kabeln, som egentligen skapar en större enkel kabel, som innesluter de eventuella kablar du vill innesluta. Det är en bra addering till ModMic, och fungerar riktigt bra.

För er som inte läst den föregående recensionen, så handlar det alltså om en mikrofonlösning, med dubbelhäftad magnetyta som placeras på valfri hörlur. På detta sätt så kan du alltså få en mikrofon på din favorit hörlur utan att behöva skippa på ljudkvalitet till förmån för ett gaming headset, som inte alla gånger når samma kvalitet som ett dedikerat hörlursset. Men om vi tittar lite på den magnet som denna gång följer med, så har Antlion lyckats få till en utökning i dess magnetism. Den är helt enkelt betydligt bättre på att hålla på plats med magneten som denna gång är starkare.

Ljudbild & kompatibilitet

När det kommer till ljudbild måste jag erkänna att jag är mäkta imponerad. ModMic 4.0 hade ett rent och klart ljud med sin Uni-directional mikrofon, alltså en riktad mikrofon, som på många sätt påminde om de mikrofoner som fanns på gaming-headset. Denna riktade mikrofon finns kvar, men de har även lagt till ytterligare en mikrofon; en omni-directional. Det vill säga en som tar ljudet runt hela närliggande området.

Den uni-direktionella mikrofonen är fortfarande ren och klar, men med ett enkelt klick så använder du istället den omni-direktionella mikrofonen, och dess ljudbild är betydligt mer naturlig och fyllig. Med rätt ljudkort så pratar vi nästan en studiomikrofons kvalitet vilket är ett otroligt steg uppåt för Antlion. Du har alltså fortfarande den väldigt riktade mikrofonen kvar för gaming om så önskas, men vill du ha mikrofonen för till exempel podcasts, videosamtal eller situationer där du vill ha en mer rundad ljudbild så är den omni-direktionella mikrofonen ypperlig. Ärligt talat så ser jag inte varför man skulle använda den uni-direktionella när den här nya finns, men då har man valen i alla fall.

Interface, Användning & installation

När det kommer till installationen så är det plug-and-play. Det är ändå 3.5 mm kabel som gäller, så det är bara att plugga in och köra. Då det medföljer ett gäng adhesiva underlag för magneten kan du sätta upp det som så att du redan har magneten förberedd på två olika hörlurar. På så sätt kan du byta sinsemellan två hörlurar enkelt om du vill.

Själva hanteringen av fästningskabeln är enkel och det är svårt att inte rekommendera denna mikrofon om man inte vill tumma på sina hörlurars ljudkvalitet. Det enda ”problemet” är som sagt att du kommer ha två kablar hängandes (ett till hörlurarna, ett för mikrofonen), men att detta lätt kan åtgärdas med den ”cable wrap” eller de små kabel-”nyporna” (clips) som medföljer.

Dessutom så följer det med ett modul, som ger dig möjlighet att stänga av ljudet från mikrofonen enkelt. Smidigt och något som saknades i föregående version vi testade.


Specifikation

Pattern: Uni-directional, Sensitivity: -38 ± 3 dB, Response: 100 Hz–10 kHz, SNR: >50+ dB, Impedance: 2.2 KΩ, Operating Voltage: 1 to 10V, Max current at 2.0V: 500 µA, Max input SPL: 110 dB
Pattern: Omni-directional Sensitivity: -26 ± 3 dB, Response: 30 Hz–17.5 kHz, SNR: 58+ dB, Impedance: 2.2 KΩ, Operating Voltage: 1 to 10V, Max current at 2.0V: 500 µA, Max input SPL: 110 dB

Cirkapris – 800 kr
Recensionsex tillhandahållet av Antlion

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar