Streamplify MIC

av Danny Larsen

Om man är sugen att starta upp en podcast eller vill ha en enkel mikrofon för att bara slänga upp när man vill prata med kompisarna i spel, ja då kan det här vara något att kolla på. Med en enkel plug-and-play mikrofon kan man snabbt komma igång, men frågan är bara: hur bra låter den?


Streamplify vill komma ut och vara lättillgängliga för de som vill börja podda eller streama spel online. Här har vi deras Streamplify Mikrofon som kommer med antingen en mikrofonarm eller en tripod, den vi har fått till oss har mikrofonarmen. Simpelhet att komma igång snabbt och enkelt känns lite som deras arbetssätt. Mikrofonen är en plug-and-play, med andra ord du kan bara plugga in den direkt i datorn med dess USB eller USB-C kabel som följer med och vips du har en fungerande mikrofon som du ej behöver installera någon programvara till och kan börja använda direkt.

I förpackningen kommer såklart dess mikrofon som känns gedigen, ingen billig plastig sak som känns billig när man plockar upp den. Medföljer gör också en mikrofonarm och dess fäste, vilket man lätt kan fästa i skrivbordet man sitter vid och kan vinkla den som man vill ha den. Ett popfilter finns också med, dock känns den lite billig och bräcklig, men inget man tänker på när man väl har fäst den på mikrofonen.

Eftersom vi har en mikrofonarm passar det bra att en shockmount också medföljer. Dessa två gör att P-ljud minskar och att vibrationer inte plockas upp av mikrofonen. Sen har vi tre kardborreband som man kan använda för att fästa sladden från mikrofonen till armen, så den inte hänger och dinglar över hela stället. Här får vi vad man behöver för att börja spela in och allt är lätt att sätta ihop och plugga in.

Enkelheten med plug-and-play är att man inte behöver installera en massa extra programvara för att komma igång, även fast jag tycker om när det finns möjlighet att få med det då man kan få extra inställningsmöjligheter och finpolera ljudbilden till precis som man vill ha. Men man behöver inte alltid ha med det, även om det är ett plus ibland.

Mikrofonen är i en cylindrisk design med ett volymreglage på fronten, en knapp under för LED inställningar och ett 3.5 uttag för återlyssning på hur du låter. Ovanför volymreglaget finns en LED ring som går runt mikrofonen, du kan växla mellan åtta stycken färginställningar. Här kan man välja vilken som passar just dig. Jag har min på grön färg. Genom 3.5 uttaget kan du plugga in ett headset och lyssna på hur du låter och justera volymen på mikrofonen tills du hörs bra. Alltid bra att testa hur högt eller lågt du ligger innan du hoppar in i ett samtal i t.ex. Discord så att du inte spräcker trumhinnorna på de andra i samtalet. 

Popfiltret som jag nämnde känns väldigt ömtåligt vid beröring, men det är inte till för att man ska sitta och klämma på det. När man har fäst det på mikrofonen tycker jag att det gör sitt jobb helt okej, det minskar puffar och explosiva ljud när man talar (exempelvis P-ljud är explosiva och kan plockas upp extra tydligt och förstöra ljudbilden). Shockmounten är enkel och den minskar att mikrofonen plockar upp vibrationer i mikrofonen från bordet den sitter fast på, samt att den är smidig och man kan lätt ställa in att ha den som man föredrar.

Volymreglaget är inte bara till för att ställa in volymen på din röst, nej den är även till för att byta lägen på mikrofonen. Det första läget om man håller in volymreglaget en kort stund (och LED:en blinkar till med blå färg) är medlyssning, här kan du höra hur högt eller lågt du kommer att låta när du sitter i samtal. Det andra läget är inspelningsläget (LED:en blinkar till grön färg), med andra standardläget och ingen medlyssning. Om du bara klickar till en gång på volymreglaget kommer du att muta mikrofonen, bra att ha om du känner att du behöver nysa eller hosta till, klicka en gång till och nu kan alla höra dig igen. Jag tycker detta är en smidig funktion att ha volymreglaget som en extra knapp för att kunna snabbt och enkelt byta ljudläge eller att muta din röst, istället för att vara nöd att gå in på datorn och börja leta upp vart jag ska göra allt detta. För mig att kunna snabbt och enkelt med ett tryck på volymreglaget kolla upp hur jag ligger till i volym utan att vara nöd att fråga andra eller spela in mig själv för att se hur jag låter är en bra funktion enligt mig. Bra funktionalitet på ett minimalt sätt är rätt sätt att göra det och här är det precis så.

Mikrofonen kommer med bara ett röstläge; kardioidläge. Kardioidläge plockar bara upp ljud som kommer framifrån mikrofonen, den plockar inte upp ljud runtomkring och är perfekt för dig som bara vill spela in podcast, streama eller bara sitta i samtal med dina kompisar.

Än så länge låter allt bara fina fisken, men jag har en lite sak som jag inte är riktigt helt nöjd med. Nu kanske jag kommer låta lite hård, men jag är inte riktigt helt såld på ljudbilden vi får från mikrofonen. Missförstå mig inte, det är ett helt okej ljud vi får men jag finner att det inte är riktigt så bra som jag hade hoppats. Det är inte i samma klass som en studiomikrofon, men inte heller i samma nivå som ett headsets mikrofon. Jag skulle säga att ljudkvaliteten vi får från Streamplifys mikrofon ligger någonstans mitt emellan dem. Detta är såklart ett gott betyg, då den låter bättre än vad ett vanligt headsets mikrofon klara av, men kommer aldrig komma upp i samma klass som den ljudbild man får av studiomikrofoner.

Känner att jag är lite hård då jag själv sitter med en riktigt bra studiomikrofon och sitter här och lyssnar på skillnaderna mellan dem, vilket är lite fel då det är stora skillnader mellan den här och studiomikrofonen. Men om vi säger så här, hade jag haft det här uppsättningen när vi började spela in Nördliv podcast för alla dessa år sedan hade jag varit riktigt nöjd med det hela, då vi började med headsets mikrofoner och ljudet vi hade då, ja det är en helt annan historia… 

Om man är nybörjare på podcastsidan eller vill börja streama, men inte vet hur mycket man är villig att lägga ut på mikrofoner, stativ, mikrofonarm, popfilet, ja då har vi här en paketlösning för dig. För det lilla pris man betalar för hela paketet så får man mycket för pengarna Du får allt du behöver med mikrofon, arm och allt därtill. Lätt då det bara är att plugga in den och köra, såklart kolla dina ljudvolymer innan och kör sen.


Specifikation
Modell
MIC ARM
Sensortyp Ø16 mm kondensatorkapslar
Antal kondensatorer 1
Uppfångningsmönster Ensidigt riktad upptagning
Samplingsfrekvens 16bit, 48kHz
Frekvenssvar 100Hz-18kHz
Signalbrusförhållande >85 dB
Känslighet <-36dB±3dB
Ljudtrycksnivå 120dB
Impedans <680Ω
THD <0,1%(vid 1kHz)
Ljud ut Ja, 3,5 mm uttag
Ljud av-funktion Ja
Belysningseffekt 8 lägen, 2 RGB-lägen
Effekt som krävs 5V 500mA
Plug & Play Ja, standardprotokoll UVC och UVA
Anslutningstyp USB 2.0 type A, kompatibel med type 3.0-kontakt
Kabellängd 180cm
Kompatibel enhet Bärbar dator, persondator, spelkonsoler (PS4/PS5/Xbox)
Kompatibel programvara och operativsystem Windows 10/8/7/Vista/XP, Mac OS, Chrome OS

Recensionsex tillhandahållet av Streamplify. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar