Patriot Viper V570 RGB

av Martin "Fyghar" Johansson

Att det finns gamingmöss dedikerade för just FPS eller MMO är inget nytt, men det ska bli intressant att se om det egentligen gör någon skillnad eller om det fungerar lika bra med en vanlig gamingmus. Dags att ta reda på hur just V570 ligger till.


När jag först packar upp V570 ur sin förpackning blir jag överraskad av hur den ser ut. Mest för att det sitter fem knappar där jag är van att ha två, nämligen de man kan använda för att backa en sida eller gå framåt när man kollar på internet. Ingen av dessa fem knappar kan göra det, utan man har istället valt att flytta den funktionen till två knappar som sitter precis bredvid den vänstra musknappen. Det kändes rätt dumt till en början, men efter att ha använt den ett tag tycker jag att de sitter där rätt naturligt om än inte helt bra. Jag får sträcka på pekfingret åt vänster för att komma åt de två knapparna och då följer även långfingret med. Det är en petitess egentligen då det är mer av en smaksak. 

Förutom alla de olika knapparna ser jag att den här gamingmusen enbart är för högerhänta. Det går att diskutera att de flesta gamingmöss är för högerhänta men de känns ändå mer flexibla än den här. Hela den vänstra sidan är nämligen designad för att tummen smidigt ska kunna ligga där när man spelar, istället för att den ligger direkt mot musmattan. Det känns vettigt eftersom V570 riktar in sig mot de som spelar FPS likt Counter-Strike eller PUBG samt de som spelar MMO-spel som World of Warcraft. Då vill man inte riskera att man blir lite långsammare på grund av friktion. Jag gillar designen men känner samtidigt att den inte är för mig.

Det finns några anledningar till att jag inte gillar V570. En grej är att dess mjukvara inte är enkel att få ner. Det kvittade hur många gånger jag tryckte på knappen för att ladda ner den, min webbläsare vägrade. Jag fick ner den först efter att Danny lyckades ladda ner den med en annan webbläsare och tipsade mig om det. En annan grej är att jag inte lyckas lista ut hur ofta musen uppdaterar vart den är eller om den är igång. Om jag inte har använt den på en liten stund tar det lite tid innan den flyttar på sig. Det tar inte någon lång stund, men jag har haft trådlösa gamingmöss som svarar lika snabbt som den här trådade gör. Sen har jag problem med vänster musknapp. Ibland behöver jag klicka två gånger för att få en respons, andra gånger inte. Men sen dröjer ibland responsen och då flyttas helt plötsligt något av mina öppna fönster. Det är oerhört irriterande, särskilt när det varierar mellan de olika problemen. Dock måste jag påpeka att den flyter med längs musmattan på ett smidigt sätt med sina ’ceramic foot pads’ och jag har heller aldrig problem med att kabeln korvar sig eller något annat.

Mjukvaran heter Viper Gaming Mouse och känns standard men jag uppskattar hur mycket jag kan binda till de olika knapparna på sidan av musen. Först trodde jag att det enbart var mindre kommandon, men jag upptäckte snabbt att även tangentbordskommandon kan programmeras in där. Man ges en stor mängd valfrihet och det är alltid trevligt. Det går även att programmera in macros, ställa in DPI för olika lägen samt lite andra inställningar. Rätt standard som sagt, men jag gillar inte att det var så svårt att få ner mjukvaran.

En sista grej jag vill prata om är vikterna som medföljer. De kan man lägga i V570 om man känner att den är lite för lätt när man spelar. Det är sju vikter som följer med och tillsammans väger de ca 34 gram vilket inte är särskilt mycket men det kan göra skillnad när man spelar. Det tog mig dock en liten stund att hitta vart de ska sitta men sen kändes det rätt uppenbart att det är där de ska sitta, nämligen ovanpå musen runt mitten. Jag märker av skillnaden när jag lägger i vikterna, men jag vet inte hur mycket det påverkar mitt spelande med dem i eller ur. Det kan nog däremot en professionell spelare berätta om.

Jag vill säga att det är en okej mus, men för min del når den inte hela vägen upp dit. Att det ska vara så pass bökigt att få ner mjukvaran och att ’switcharna’ reagerar så pass dumt, får betyget att sjunka rätt rejält. Om du är på jakt efter en gamingmus specifikt för FPS eller MMO tycker jag du ska leta vidare.

Specifikation

VIKT: 159,2 gram
STORLEK: 13.3 cm (L) x 8.0 cm (B) x 4.4 cm (H)
SENSOR: Avago ADNS-9800
POLLING RATE: 1000 Hz
DPI: 8000 DPI hardware/12000 DPI software
LIGHT SOURCE: Laser
MACRO: 13 programmerbara knappar

Recensionsex tillhandahållet av Patriot. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar