Steelseries Siberia 350

av Fredrik Olsson

Steelseries eleganta paketering fortsätter med sin Siberia 350. Det känns verkligen premium på många sätt när man öppnar dess paket. Allting ligger prydligt nerstuvat och det känns återigen som att Steelseries verkligen vill ge ett starkt första intryck. Men står det sig förbi det initiala intrycket?

Känsla & Design

Att Steelseries riktar in sig på unga spelare är tydligt (självklart är det många äldre också som kan gilla detta, men det är ändå de yngre som det marknadsförs till), när man ser design och RGB val i headsetet. Vårt recensionsexemplar kom i det svarta utförandet med orange:a detaljer (det finns även i vitt/svart och svart/grått utförande).

Designmässigt så ligger huvudbandet bra över huvudet; varken för tätt inpå eller för löst. Det är lätt att justera i.om headsetets plastkonstruktion (byggd i en upphängningskonstruktion f.ö.) , och väger även förhållandevis lätt. Vilket är bra när man sitter under långa perioder. Öronkuddarna som kommer i en imiterad läder, ligger mjukt över öronen och gör tillräckligt med tryck för att sitta still såväl som fast.

Med RGB belysning som går att kontrollera via Steelseries programvara ”Steelseries Engine 3”, gör att du kan få din uppsättning av tillbehör, såsom mus och tangentbord att gå i samma färgschema. Eller varför inte har färger strömma över alla tillbehör.

Självklart förutsätter detta att du har både mus och tangentbord av Steelseries; men om så skulle vara fallet så får du lite extra enhetlighet. Men även utan andra tillbehör av samma märke, så står sig Siberia 350 på egna ben. För visst kan det vara läckert att ha headsetets ljudkåpor (och mikrofon) pulsera i regnbågens alla färger (även om du inte lär kunna se det); så visst, jag kan se det goda i det.

Ergonomi

Att ha på sig detta USB headset är som sagt utan problem. Du får en avvägd belastning på huvudet, och det känns aldrig jobbigt under timtals med spelsessioner. Dess runda former på öronkuddar och dess elastiska huvudband vilar därför tryggt under många långa spelkvällar utan problem.

Ljudbild & kompatibilitet

Ljudmässigt så står Siberia 350 lite över andra konkurrenter; det har ett rent ljud rent generellt, även om basen och mellanregistret kan vara aningen luddig. Basen kan nämligen inte riktigt övertyga, då själva styrkan känns fattas. Och mellanregistret är luddigt på sina ställen, med förvisso någorlunda rena ljud, men en klang som ligger som gör att känslan blir mer instängd. Jag vet inte riktigt vad detta kan bero på; för på pappret är det ett riktigt kompetent headset med 50 mm element och en hörlursrespons upp till 28000 Hz. Men det är något som är svårt att sätta fingret på.

Missförstå mig inte nu, ljudet är bra. Det är bara att det är någon detalj som gör att mellanregistret känns aningen off. Men som helhet är det ändå ett riktigt bra headset; ljudmässigt.

För sedan om vi kommer in på dess 7.1 surround, så visar det ytterligare till Steelseries styrka. Surroundljudet förstärker rumskänslan riktigt bra, och skänker en DTS standard som kan lyfta de flesta spel och filmer. Det tillsammans återigen med den excellenta programvaran, visar att Steelseries ambitionsnivå är hög.

Mikrofon

När det sedan kommer till mikrofonen, så märker vi dock att detta är något som Steelseries verkligen behöver arbeta på. Mikrofonen (som är utdragbar ur headsetet), ger ett anskrämligt ljud, som dessutom tar upp headsetets ljud. D.v.s om du sitter på TeamSpeak och lyssnar på musik i bakgrunden medan du pratar med vänner, så läcker ljudet igenom till dem. Vilket är märkligt då detta ska vara ett slutet headset. Men så är det i alla fall.

Detta är verkligen något som sänker headsetet ganska mycket. För kommunikation är A och O i ett gaming headset idag, och om ljudläckage finns, så kan spelsessioner med andra bli ganska ensamt. För ingen vill höra medspelarens ljud.

Rent ljudmässigt, så är dessutom kvaliteten skral. Den är tunn och har ett brus hela tiden, så utöver ev. läckage, så måste dina vänner även stå ut med ett brus konstant. Visst, detta kan ändras till viss del i ljudkortet, eller i programvara (noise cancelling), men det är bara så mycket man kan göra för ljudet.

Interface, Användning & installation

Jag har tidigare pratat om Steelseries programvara ”Steelseries Engine 3”, och kan väl hänvisa till andra Steelseries recensioner för er som vill läsa på mer om den. Men i korthet, så är det en väldigt kompetent programvara som gör tillbehören som den kopplas till flexibla och roliga att använda. Det är även kompatibelt med Steelseries ”GameSense”, vilket är en del av deras programvara som känner av vad som händer i spelet och visar upp det visuellt.

I övrigt så är själva installationen av headsetet väldigt smidigt; plugg-n-play verkligen. Bara plugga in USB headsetet och det funkar på en gång. Egentligen behöver du inte programvara, då du även kan styra volym direkt på headsetet, vilket är trevligt.

I övrigt så har du stöd för PC, Mac och Playstation 4; så det finns fler plattformar tillgängliga för den som vill. Du kan säkert även ha det på Xbox One om du har en stereo adapter, men detta är inget som sägs vara officiellt på Steelseries hemsida.

Än en gång så sitter jag splittrad; hade detta varit enbart hörlurar, gjorda för att lyssna med, så skulle betyget varit högre. Men som gaming headset så är helheten väldigt splittrad; mellan dess goda komfort och dåliga mikrofon. Jag kan bara hoppas att Steelseries arbetar mer på mikrofon kvaliteten, för detta pris (ca 1000kr) så leker inte de i de mer billiga kvarteren, utan vill nå upp till en annat segment. Men jag vet inte om det riktigt håller ända hem.


Specifikation

Headset: Vikt: 292 g, Circumaural, Frekvensrespons: 10 – 28Khz, 50 mm element, Headset känslighet: 80dB. Mikrofon: Frekvensrespons  – 50 – 16Khz, Känslighet: -42 dB.  Impedance: 2200 Ohm. Generellt: 1.5 meter kabel via USB.

Cirkapris – 1000 kr
Recensionsex tillhandahållet av Steelseries

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar