Med streaming och Youtubes ständiga närvaro i våra liv är behovet av att synas större än någonsin. Elgatos nya Facecam MK.2 vill därför vara svaret för alla företagsamma streamers som söker kändisskap. Huruvida ditt vackra anlete skönjas väl via deras kamera återstår dock att se – men nog tusan stämmer det att vi som användare åtminstone knappast står utan val, när det kommer till denna typ av utrustning! Något som är ett tecken i sig självt på var industrin är på väg.
Facecam MK.2 är tillfredsställande enkel – som sig bör. Plugga in kameran, och vips har du 1080p i 60fps! Därefter kan du njuta av dess högdynamiska färgdjup (HDR) och oväntat matiga specs. För inte inte nog med detta, signalen mellan kamera och dator är nämligen i okomprimerat MJPEG format, vilket innebär att processen av att uppvisa en god kvalitet direkt märks av. Där kameror med komprimering kan skapa artefakter i bildkvaliteten och till viss del lagg, står MK.2 ut genom att skippa detta. Nåja förutsatt att du använder USB 3.0 kontakt. Det går att använda USB 2.0 men då blir det samma gamla komprimerade signal som du behöver stå ut med.
Sett till mer unika aspekter är det svårare att precisera varför du skulle skaffar just denna kamera. För det första är dess 1080p signal väldigt krispig och framförallt anpassningsbar – men är å andra sidan något som vi ser i mängder av andra kameror. Om du använder Elgato:s programvara Camera Hub däremot, ges du möjlighet att påverka inte bara kontrast, mättnad och skärpa enkelt, utan även exponering, vitbalans och brusreducering. Något som däremot inte är lika vanligt. Därutöver kan detta program kombineras med Nvidia Video Effects (förutsatt att du har ett grafikkort från tillverkaren i fråga), vilket skänker det möjlighet att använda AI-bakgrund samt en AR-effekt. Dessa är dock helt valfria och inte nödvändiga för själva videoupptagningen av kameran, vilket är bra då dessa beståndsdelar potentiellt kan suga upp värdefull prestanda från grafikkort som du annars med rätta vill ha om du streamar/spelar.
Sett till optiken i kameran bjuds det på upp till 120 cm upptagningsområde vilket motsvarar 84° FOV; något som kan justeras ytterligare, om du exempelvis vill zooma in (om än enbart digitalt). Detta sköts i Camera Hub genom ett enkelt reglage. Allt detta landar i vad som är en väldigt lättarbetad upplevelse; något som på vissa sätt kan ses som just denna kameras mer unika sida.
Att dessa inställningsmöjligheter smidigt finns att tillgå från start via detta program, gör detta till en perfekt kamera för den som börjar med streaming. Fokuset på enkelhet fortsätter gällande hur väl du kan fästa kameran på exempelvis en monitor. MK.2:ans fot är smidig att justera på ett sätt som gör att dess gummiförsedda sidor lätt fästs upp. De har ändrat denna fotanordning så pass att det faktiskt känns minst lika flexibelt som deras programvara; riktigt bra måste jag säga!
Är du dessutom van DLSR-kamereanvändare, har du här även möjlighet att ändra slutarhastighet och ljusupptagning manuellt, vilket hjälper de som vill vara mer ambitiösa i sin ljussättning. Ja, på det stora hela alltså en flexibel lösning, parat med programvaran – men hur är själva bilden?
När det kommer till dess bildkvalitet är det en angenäm sådan, med rikt färgdjup och god ljusupptagning även i mörkare rum. Givetvis är den som bäst om du har en mer planerad ljussättning i ditt rum, men kommer fungera väl i de flesta sammanhang. Om det skulle vara något värt att säga om färgupptagningen är att den initialt lutar åt det mer lila-aktiga hållet. Därför kan det vara värt att justera mättnad och kontrast utifrån vad du gillar första gången du startar Camera Hub. Med det sagt lär det vara acceptabelt oavsett om du använder denna programvara eller ej.
Utöver detta har vi bilduppdateringen, vars 60 fps märks av tydligt skulle jag säga. Dess följsamma uppdateringsfrekvens – något som inte fanns i många webbkameror till alldeles nyligen – gör upplevelsen sett ur betraktarens sida följsam. Där 30 fps kameror kan uppfattas nästan trögflytande i jämförelse upplevs denna mer livfull. Allt detta är förvisso en detalj för många, men är ändå grädden på moset i vad som annars hade varit en dussinpryl – men som nu står ut för sin kvalitet och återgivning av verkligheten. Trots att det ”bara” är en webbkamera.
Värt att köpa?
Elgato har varit tydliga med var de vill lägga fokus (pun intended) med MK.2. Bara det faktum att de själva säger att den saknar mikrofon, för att webbkameramikrofoner ”stinker” säger en hel del. Vad som däremot inte stinker – snarare motsatsen – är helhetsintrycket av webbkameran. Dess goda bildkvalitet, multipla valmöjligheter för inställningar i programvaran och följsamma följande av dig framför linsen gör detta till en riktigt god ingångsport för stundande ’content’-kreatörer. Att den är lika enkel som kvalitativ hjälper, även om prisbilden på runda 1 700 SEK kan tyckas aningen gniden. Tacksamt för MK.2 att många likvärdiga kameror rentav kostar mer idag; vilket gör detta till en varm rekommendation för egentligen de flesta! Inte illa alls Corsair!
OPTIK: Elgato Prime Lens (fast fokus)
FOKUSOMRÅDE: 30–120 cm
ÖPPNING: f/2,4
BRÄNNVIDD: 24 mm (motsvarande fullformat)
SYNFÄLT: 84°
SENSOR: SONY® STARVIS™ CMOS SENSOR 1/2,5″
FÖRBINDELSE: USB typ C
MONTERINGSPUNKT: 1/4-tums gänga
USB VIDEO KLASS: UVC-standard v1.5
MÅTT: B 84 x H 38 x D 61 mm (utan fäste)
VIKT: 90 g (utan fäste), 136 g med fäste
Recensionsex tillhandahållet av Elgato.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Elgato Facecam MK.2. Lägsta pris 1 699 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-05-01.
i samarbete med PriceRunner