Sommaren 2017 recenserade vi det ursprungliga Ornata tangentbordet – ett vid tillfället utomordentligt sådant, med härligt klickiga brytare, som kombinerade mjukheten av membran, med en då ny mekanisk variant. Men tre år är en lång tid för tillbehör, och vi har sett trender komma och gå, vilket lämnar kvar en enda fråga… Kommer den nya Ornata V2 lyckas följa med i tidens svängningar, eller är det för lite, för sent? Dags för ett skriv- och speltest som heter duga! Nu kör vi!
Känsla, ergonomi & design
Razer håller hårt på utseendet; då den nya V2:an har samma höga bottenplatta, svarta kropp, med tydlig RGB belysning underifrån samt genom tangenters tecken. Ja, på många sätt är det mer eller mindre en replika rent utseendemässigt, om det inte vore för de dedikerade ljudknapparna längst upp till höger. Det magnetiskt anslutningsbara handledsstödet sätts enkelt fast på undersidan, och har även den samma kvalitativa sobra utseende som tangentbordet. Enkelt och stilrent.
Men hur upplevs då brytarna denna gång?
På det stora hela är det en härligt komfortabel känsla, där brytarnas motstånd ett par mm ner ger dig den där skrivmaskinskänslan de säkert siktat mot – samtidigt som det upplevs mjukt i nerslaget. Det är en udda kombination att försöka beskriva, men utan att göra det för långrandigt. Ja det är ett skönt tangentbord under långa skrivsessioner, även om handledsstödets höjd snarare (i alla fall i mitt fall) krävt att jag även behövt höja tangentbordet med de underliggande klaffar som finns på dess undersida. Men även med de uppfällda (finns två klaffar på båda sidor, för olika höjdlägen), så blir det egentligen aldrig en fullt så komfortabel ställning för händerna som de säkert önskat. Kör man istället utan handledsstöd, så ångar skrivandet istället på betydligt bättre, vilket tyvärr belyser problemet med det aningen för höga handledsstödet. Det tar ut sig själv mer eller mindre, vilket är ett minus, då du ändå betalar för det.
Men nog om det, hur är det då under spelande?
Under kortare spelsessioner duger tangentbordet alldeles utmärkt, men här märker man nu att komforten i många tangentbord som vi testat under åren gått om Ornata serien. Där flertalet rent mekaniska tangentbord har en mer tydlig nedpressning av tangenter, så skapar den något svampiga känslan i dessa en inexakthet. Motståndet och klickigheten lyckas inte riktigt gå hand i hand, och skapar istället en upplevelse som bäst kan beskrivas som tolererbar. Det är särskilt under de väldigt långa spelsessionerna, som brytarnas mer sega nertryckningar istället motarbetar spelaren, då det inte känns så exakt som hade behövts. Men med det sagt, så är det inte dåligt – det är bara någonstans i mitten på skalan – och då konkurrensen idag är betydligt mer hård, så kan även ett betyg som ”bara” är bra, ändå vara skillnaden mellan köp och icke-köp för många.
Interface, användning & installation
Razer till skillnad från många andra tillverkare, har fördelen i att Windows 10 inte bara hittar drivrutiner enkelt, utan även installerar Razer Synapse! Det kanske inte låter som en stor sak, men i en värld där allt fler mer ”vanliga” användare, börjar ta sig an ’gaming’-produkter, så underlättar det för de som inte är lika vana. Vilket gör att programvaran Razer Synapse med sin tydliga och intuitiva design, kommer funka lätt för både veteraner såväl som för nybörjare, vilket är otroligt välgenomtänkt från Razers sida.
Sedan att tangentbordet smidigt fört in snabbknappar för RGB-belysningen, makros, och de redan nämnda ljudknapparna gör att det står ut ännu mer. För att inte tala om det volymhjul som finns längst ut på högerkanten. Ett taktilt och väl tilltaget hjul, som precis som användarvänligheten i Razer Synapse, kommer funka tydligt för alla sorters användare. Även de som bara vill ha ett tangentbord, mer i arbetssyfte, än för gaming. Bra tänkt där Razer!
Vad jag däremot saknar är en USB port, vilket skulle möjliggjort tillgänglighet för sina användare ännu mer (något jag tog upp redan då i förra recensionen) – men å andra sidan lyssnade de, och förde in dedikerade ljudknappar- och reglage, så man får vara nöjd med det i alla fall. Särskilt då tangentbordet, har ett tämligen blygsamt pris (för vad den erbjuder) på runt 1100 kronor. Helt enkelt ett bra allroundtangentbord – för de som vill komma in i RGB svängen, med semi-mekaniska brytare och goda inställningsmöjligheter.
- Razer Hybrid Mecha-Membrane brytare för klickande tangenttryckningar
- Multifunktionella digitala hjul- och mediatangenter för kontroll
- Drivs av Razer Chroma RGB för anpassningsbar belysning och större spelfördjupning
- Plysch – ergonomisk handledsstöd.
- Helt programmerbara tangenter för anpassade profiler, tangentbindningar och makron
Razer Ornata V2. Lägsta pris 1090 kronor enligt Prisjakt.nu (Tillgängligt först i slutet av Augusti i Sverige) 2020-07-09.
Recensionsex tillhandahållet av Razer.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.