Hem RecensionerTillbehörsrecensionerKringutrustning (annat) Deltaco Wireless Vlogging Microphone (VLOG-100)

Deltaco Wireless Vlogging Microphone (VLOG-100)

Nah, tänk att något så litet kan vara så imponerande!

av Fredrik Olsson

Prisvärda alternativ är något av Deltacos motto. Något som fortsätter in i deras försök in i Vlogging-territoriet. Denna lilla mikrofon med sin tillhörande USB-C/Lightning dongel vill vara en bra väg för alla startande Tiktok- och Instagram-användare! Och tamejtusan, om de inte lyckas!


Den lilla mikrofon och dongel som medföljer ser inte mycket ut för världen, och den plastiga uppsynen ger inte heller det ett bättre intryck. Men enkelheten i användandet av mikrofonen gör det snabbt klart att detta lilla kit kan användas av vem som helst – var som helst! I vårt fall testades mikrofonen på en Samsung S21 Ultra, där den kom till att plocka upp ljud direkt efter USB-C dongeln kopplades in. Utan någon programvara av något slag. Den trådlösa mikrofonen behövs bara sättas igång med ett enkelt knapptryck på undersidan av den minimala apparaten, och vips är du igång!

Vad gäller trådlösheten i mikrofonen förlängs det till att vara mer flexibelt än att du nödvändigtvis måste hålla din mobil – och kan nu röra dig på upp till tio meter ifrån USB-dongeln och ändå bibehålla god ljudanslutning. På detta sätt kan du om så önskas spela in på håll, och ändå få bra upptagning. Bara kläm fast mikrofonen på din tröja eller linning och prata på.

Trådlösheten innebär samtidigt att mikrofonen krävs att laddas upp från och till då den besitter ett inbyggt batteri. Men då den visade sig hålla för upp till fem timmars användning blev detta aldrig något problem. Nu ska det förvisso mycket till att någonsin spela in med mobiltelefonen i mer än en minut eller så i taget – i alla fall om vi ser till Instagraminlägg och liknande, därför lär en laddning räcka väldigt länge. Men när dagen väl kommer då du behöver ladda, sker även det med en USB-C port placerad på mikrofonen.

Det är med ljudet däremot som det blir extra intressant. Det får en betydligt rundare och fylligare ton än om du spelar in med din mobil – men dess upptagning är relativt gedigen, så till den grad att den lätt plockar upp mer än bara dig. Tipset är att ha den så nära ditt huvud som möjligt och försöka överta dess upptagningsradie – på detta sätt kan du säkerligen motverka denna effekt. Ljudmässigt i övrigt märks det dock att dess känsliga upptagning kan bli ett mindre problem, då den trots ett fint litet puffskydd ändå känner av vind tämligen lätt. Det är säkerligen avsevärt mer utan dess puffskydd förvisso, men det skapar ändå lite utmaning att se till att stå i lä om det skulle vara mer vindigt än vanligt ute. Tack och lov är ljudet ändå på det stora hela rent och lättydligt – om än med lite hög ’gain’ (upptagning), vilket gör att ljudbilden påverkas utifrån rummet du står i. Ett kalare rum ger en mer ’reverb’-erande effekt sett till ljudupptagningen, medan ett mer möblerat och väggbeklätt rum blir mer dämpad och skönare att lyssna på. Det är därför viktigt att tänka på vilket rum du står i när du spelar in något – en aspekt som förvisso stämmer in med de flesta mikrofoner, men ändå värt att påpeka här, då denna är till synes riktat i mångt och mycket mot gemene man och nybörjare.

Köpa eller inte köpa?

Användningsområdet av denna lilla ’mygga’ är riktat mer mot dagens publik – där sociala medier tar stor plats. Visst går den säkert att använda på andra platser, men jag känner nog att det är där denna hör hemma. Något som instämmer i Deltacos beskrivning av mikrofonen – som är gjord för vlogging.

Och jag kan ärligt talat hålla med, då dess pris på cirka 280 – 300 kronor gör den väldigt överkomligt, särskilt sett till kvaliteten du ändå får här. Visst, den har en USB-C port som befinner sig oskyddad jäms med sidan av mikrofonen, så frågan blir hur väder och vind påverkar i långa loppet. Men å andra sidan är den ändå bäst att använda inomhus så det gör inte så mycket kan jag tycka. Det är en enkel produkt för ett specifikt syfte, och för det ändamålet gör det sitt jobb, och det gör det bra. Är du därför en ivrig TikTok:are, Vlogger eller allmän Instagramskapare – då kan detta vara ett bra steg framåt och får därför en varm rekommendation från vår sida. Skönt att se att möjligheten för kreativitet kommer för en så förmånlig summa ändå!


Specifikation

• USB-C-mottagare
• Lightning-adapter
• USB-C och Lightning-adapter
• Upp till 5 timmar batteritid
• Optimal för vloggande och intervjuer
• Mikrofon med en smidig och praktisk skjortklämma
• FSC-förpackning (världens mest betrodda märke för hållbart skogsbruk)

Recensionsex tillhandahållet av Deltaco. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar