Hem RecensionerTillbehörsrecensionerGamingstol/Kontorsstol Deltaco Gamingstol med RGB belysning (GAM-086)

Deltaco Gamingstol med RGB belysning (GAM-086)

av Danny Larsen

När jag nu tar mig an den andra Deltaco RGB stolen vi har fått till oss så kommer åter frågan upp igen, hur viktig är RGB i en gamingstol? Samt givetvis, hur bekväm eller praktisk är den överlag?


Som vanligt så ställer vi oss frågan; hur är komfort, montering, ergonomi och ’overall’ kvalitet av denna produkt.

Följande områden kommer att beröras:
Montering & Manual, så ni får en bild av hur pass lätt stolen är att sätta samman.
Komfort & Ergonomi; hur bra är det att sitta i stolen under längre tid, och hur är den rent ergonomiskt.
Funktioner & Inställningar; vilka inställningsmöjligheter finns.

Montering & Manual

Monteringsmässigt så får jag börja med att säga att instruktionen som följde med, nog var i minsta laget, då jag och Fredrik (som var hos mig vid tillfället) verkligen fick anstränga oss för att utröna vad som var på den 10×15 cm bild som fanns i instruktionsmanualen. Detta då det enbart var en sida av femton som visade upp hur man byggde och resten var om RGB:n på olika språk. Här hade jag såklart önskat större bilder på någon/några sidor.

Men vi fick ihop stolen utan allt för stora problem, även om jag nu måste säga att jag blev väldigt skeptisk initialt till stolens kvalitet, då den knakade och knastrade när jag skruvade fast fästet under stolen in i stolens botten. Samt att andra stolar jag har recenserat vanligtvis fäster ryggen och sätet på varsin sida om sätet, men här så var det bara ett metallfäste mitt i ryggen som användes. Jag har varit ängslig att luta mig bakåt i stolen då jag ej känner förtroende för hur bra det håller – men då man inte kan luta stolen så långt bak, så behövs det å andra sidan inte läggas någon större vikt på just denna aspekt.

Komfort & Ergonomi

Om vi nu kollar in stolens ergonomi så är det lite annorlunda mot vanliga stolar i ’gaming’-sfären, då vi här har en rygg som använder istället för skum och konstläder, ett överdrag som är mer som ett nät över stolen. Sätet har precis som med många andra gamingstolar ett skumgummisäte med konstläderöverdrag. Nu måste jag också påpeka att stolen är inte den bekvämaste att sitta i under långa sessioner, då ryggens nät inte ger så mycket stöd, särskilt om man lutar sig tillbaka och slöspelar alternativt tittar på t.ex. Youtube.

Armstöden är ej heller höj och sänkbara utan är istället fästa i sätet och ryggen, så när du lutar stolen så följer de med också. Armstöden är nog de flimsigaste jag har provat, då de rör på sig väldigt lätt och jag är rädd att de böjer sig utåt om jag skulle lägga vikt på de. På toppen av armstöden så har vi så klart lite konstläder överdraget för att man ska kunna vila armarna mer mjukt. Jag tror att det ska vara någon stoppning i den i alla fall, men om det är det så är den absolut den  mest minimalistiska stoppningen någonsin. Det känns som om bara är rent konstläder, och det resulterar i att jag inte använder armstöden för att luta emot, då jag helt enkelt får ont i det långa loppet i armbågarna, och hade därför önskat betydligt mer stoppning i dem.

En av fördelarna med stolen är att den har en bra höjd på ryggen (jag är 180 cm lång) och när man lutar sig lite tillbaka så ligger huvudet bra på nackkudden. Återigen så finner jag dock att stoppningen i nackkudden är lite väl sparsmakat, och jag hade här också önskat än mer stoppning i den. Vi får för övrigt även med ett svankstöd; dock så är det en lös kudde, så när man lutar stolen bakåt, så finns det en stor sannolikhet i att det halkar den ner mellan rygg och sätet. Sen är det ingen stor kudde dessutom, så den ger dessvärre inget stöd för mig utan känns mer som att de slängt med den bara för att ”stolar måste ha en”.

Funktioner & Inställningar

Stolen har annars en väldigt bra höjd och när jag höjer den högst upp så dinglar även lilla jag lite med benen – så nog finns här mycket utrymme att använda. Något som däremot kan vara krångligt, är att nå spaken för att höja/sänka stolen eller spaken för lutningen. Jag måste luta mig över höger sida av stolen för att nå spakarna, så det hade varit smidigare om de hade varit mer lättillgängliga från start – alternativt rakt av längre, så man inte behövde luta sig ur stolen.

Stolen går att luta tillbaka så som nästan alla gamingstolar kan; men även om armstöden sitter mellan säte och rygg så kan stolen lutas ganska långt bakåt. Som jag skrev längre upp så är armstöden ej höj- och sänkbara och följer med stolen varje gång man lutar sig tillbaka. Hjulen på stolen känns annars stabila och de rullar väldigt bra, så på den punkten så är allt okej. Och, ja, ibland är det de små detaljerna!

Okej, då poppar vi över till lite RGB.

Deltaco har lagt in RGB slingorna på insidan av ryggen under ryggnätet och har gjort ett mönster som lyser upp när man kopplar in stolen. Och här kommer vi till en av de sämsta aspekterna med RGB uppkopplingen; du måste ha en Powerbank eller skaffa en USB-förlängningskabel för att kunna använda den! Här så skulle man utan problem kunnat haft en lite längre sladd från start, så att man kunde koppla in den i datorn. Sladden på baksidan är ca 30 cm och räcker bara till för att koppla in en Powerbank, även om de åtminstone har ett smart fäste på undersidan av sätet.

När du inte har RGB:n inkopplad så finns det inga direkta tecken på att stolen ens är försett med det, vilket kan ”gömmas” än mer, då sladden också lätt går att dölja i stolen. Så om man är ute efter stolen, men vill skippa RGB:n så är det inga problem.

Om vi då ska kolla in lite på RGB:n så finns det 39 olika lägen som man kan lysa upp stolen med. Till stolen så får man med en liten fjärrkontroll där du enkelt kan styra stolens alla RGB funktioner. Man kan höja eller sänka ljusstyrkan, byta vilket läge man vill använda eller rentav höja hastigheten på de olika lägena. När det kommer till själva RGB belysnigen så finns det inte mycket att klaga på. Den lyser upp stolen bra, och du ges möjlighet att förändra den precis som ditt hjärta behagar.

Kör du för övrigt via en Powerbank så kan man spara batterikraft enkelt, genom att bara dra ner på effekterna och ljusstyrkan – även om det tar bort det roliga med att lysa upp rummet.

Jag är inte mycket för RGB på vare sig headset, möss eller andra datortillbehör, men kan inte förneka att stolens RGB faktiskt gör ett riktigt bra jobb, och att det får den sticka ut från andra. Men som sagt, om man vill utnyttja den till fullo så behöver du en rejäl Powerbank. Stolen i sig är jag inte helt säker på att jag kan rekommendera, då dess konstruktion inte känns stabil och avsaknaden av stoppning som gör att jag inte kan sitta under längre spelsessioner. Men den kanske är något för dig som inte har haft någon annan gamingstol och bara har pengar för att kunna köpa just den här. Men kom ärligt talat, om RGB inte är något för dig, lägg då istället till några hundralappar och köp en mer ordentlig gamingstol. Det är vad jag skulle göra i alla fall!

För de som är intresserade av en till RGB gamingstol, så har vi också en recension på Deltaco GAM-080.


Specifikation
Form L-formad
Funktioner Adjustable RGB backlight, hydraulisk kolv
Funktioner Nylonhjul
Färg Svart
Förpackningsinnehåll Ryggkudde, fjärrkontroll
Hjul 5
Hjul Ja
Justerbar höjd Ja
Justerbart huvudstöd Nej
Material Nät, PU-behandlat läder
Max. användarhöjd 185 cm
Max. laddningsvikt 100-110 kg

Deltaco Gamingstol med RGB belysning (GAM-086).
Lägsta pris 1490 kronor i skrivande stund på Mediamarkt 2020-02-16.
Recensionsex tillhandahållet av DeltacoGaming.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar