Hem RecensionerTillbehörsrecensionerGamingstol/Kontorsstol Deltaco Gamingstol med RGB belysning (GAM-080)

Deltaco Gamingstol med RGB belysning (GAM-080)

av Maxx Löfström

När en gamingstols främsta gimmick är att den är RGB belyst, ja då blir jag minst sagt extremt skeptisk. Alltså, vem är detta riktat mot, och finns det ens en marknad för det? Cynismen flödade när jag så småningom byggde ihop Deltacos RGB gamingstol GAM-080. Frågan är om cynismen någonsin rann iväg…


Som vanligt så ställer vi oss frågan; hur är komfort, montering, ergonomi och ’overall’ kvalitet av denna produkt.

Följande områden kommer att beröras:
Montering & Manual, så ni får en bild av hur pass lätt stolen är att sätta samman.
Komfort & Ergonomi; hur bra är det att sitta i stolen under längre tid, och hur är den rent ergonomiskt.
Funktioner & Inställningar; vilka inställningsmöjligheter finns.

Montering & Manual

Monteringsmässigt så var stolen tacksamt tydlig i sin manual, till skillnad från mina intryck av Deltacos andra RGB gamingstol GAM-086. Inte nog med det – stolen gick att montera samman både enkelt och snabbt. Dessutom var det inga problem att göra det själv heller för den delen.

Instruktionsboken var tydlig i hopsättningen, samt även funktionerna för själva RGB belysningen. Det står klart och tydligt vad fjärrkontrollen (japp, en sådan finns) för stolen har för knappar och vad de gör. Men även hur strömförbrukningen påverkas av lysdiodernas ljusstyrka.

Som ni märker så är det inte mycket mer att anmärka – det var helt enkelt smidigt och bra på denna front.

Komfort & Ergonomi

När det kommer till bekvämlighet, så har stolen en ganska hög rygg, skön ryggkudde, och en design som för tankarna till egentligen alla andra gamingstolar som kostar runt 2000-2500 kronor. Armstöden går att justera inåt och utåt, samt att de är höj- och sänkbara. Sitsen och överliggande konstruktionen upplevs välgjord, och sitsen har mjukt men bestämt motstånd. Enda minuset på denna front är att jag känner att sitsens längd framåt är för kort. Jag hade önskat att de nådde längre framåt, för bättre support, men detta är tack och lov något som mer påverkar individer som jag, som är långa. Stolens rekommenderade max längd är 185 cm, så detta har Deltaco egentligen själva mer eller mindre påpekat.

Stolen är gjord i svart konstläder, och är tiltbar från 90 till 180°; vilket förvisso är en detalj, men ändå är värd att nämna för de som verkligen vill luta sig tillbaka i stolen.

På det stora hela sitter man ganska skönt i denna stol; något som inte är konstigt då dess design mer eller mindre känns igen från mängder med gamingstolar i denna prisklass. Men ärligt talat känner jag att dess ”by the numbers” tänk ligger stolen i fatet, för utöver RGB belysningen som vi kommer till, så har stolen inte mycket av någon egen identitet. Jag fann mig själv med lätt ryggsmärta, mest på grund av den svankkudde som medföljer. Sedan att än en gång sitsen känns kort, gjorde att jag aldrig kom att hitta en bra sittställning. Så till den grad att jag började få ont i ryggslutet.

Men med det sagt – jag är extra lång, och över den rekommenderade Max längden, så ta detta så klart med en smula salt. Det som dock står ut efter ett stort antal timmar i stolen är att den känns gedigen men samtidigt lite trång och flimsig i sin konstruktion. Jag hade gärna sett att Deltaco lagt in mer metallkonstruktion för hållbarhet, samt att de utformat stolen från start för längre personer. Men å andra sidan, är du under min längd som övergår 185 cm, så kommer du säkerligen finna att GAM-080 både är komfortabel och tillräckligt stabil i det långa loppet.

Funktioner & Inställningar

Ryggens utformning är även den bra, och sitter du med en rak rygg som man bör, så kan du både arbeta eller spela under långa perioder och finna gott stöd. Och även om du är lång som jag, så är det skönt att se att Deltaco skapat en stol som kan höjas högt. På detta sätt kan jag lättare vila mina ben, och hitta en bra sittställning, med raka ben och vilande axlar.

Själva konstruktionen däremot upplevs inte lika hållbar: med sina plastiga hjul, flimsiga smala armstöd som lätt skjuts åt sidan av misstag. Men å andra sidan, denna gamingstol kan hittas för strax under 2000 kronor ute bland återförsäljare, så jag kan ändå tycka att den ger mycket för pengarna.

Nåväl, nu ska vi istället gå vidare till det som jag inledningsvis beskrev som stolens gimmick; RGB belysningen.

Deltaco har valt att föra in belysningen in i två slags sträck jäms med sidorna av stolen – insytt i stolen. På detta sätt lyckas Deltaco skapa en mer unik ’look’, utan att på något sätt behöva bygga ut, eller deformera stolen.

RGB belysningen förses med ström via den USB kabel som effektivt lagts ner i en diskret stor ficka på baksidan av stolen. Så om du vill ha stolen diskret svart, utan belysning, så är det inga problem – och ingen kommer ens tänka på att den har lysdioder i sig. Men om du tar USB kabeln och pluggar in i datorn eller en Powerbank, ja då kan du få en ordentlig ljusshow. Stolen har nämligen över 300 olika RGB lägen, och allt nås via den tidigare nämnda fjärrkontrollen.

Välj specifika färger, nyans av färgerna eller varför inte hela lägen där olika färger mixas i rörelse. Ja, om du är ute efter en RGB stol som verkligen ger dig val sett till färger; då är denna stol något för dig. Frågan är bara om RGB belysningen är värd att investera i stolen allena? Svaret där är ganska enkelt…nej. Men om du tycker om vad stolen kan göra på ett estetiskt plan, och ändå är ute efter denna design i övrigt, ja för all del, då går det inte annat än att rekommendera den.

Stolens stora styrka är priset och designen; du sitter bekvämt, och även om den givetvis har en och annan nackdel, så går det inte att förneka att även utan RGB belysningen så är det en klart kvalitativ gamingstol.

Det jag dock måste ifrågasätta – om vi ska gå tillbaka till RGB belysningen – är att jag gärna skulle se en bättre lösning för strömtillförsel. För i nuläget känns det vanskligt att koppla in USB kabeln, även om kabeln är runt en och en halv meter lång. Och när jag testade med Powerbank (på 2200 mAh) så höll den på full ljusstyrka enbart strax över en timma. Visst kan du få längre tid om du drar ner ljusstyrkan på stolen, men på det stora hela blir det oerhört kort tid – och vem orkar ladda upp Powerbanks om och om igen, bara för att få stolen att lysa upp?

Jag skulle gärna se att Deltaco lät ett eller två par uppladdningsbara inbyggda batterier följa med – och att du istället kopplade in en USB kabel för att ladda upp stolens batterier. På det sättet skulle det kännas mer effektivt, och då skulle inkoppling av USB kabel fylla även syftet för uppladdning. Idag så borde dessutom Powerbank batterier för långt högre specs än vår gamla Powerbank finnas; vilket borde innebära betydligt längre batteritid.


Specifikation
Form T-formad
Funktioner Adjustable RGB backlight, hydraulisk kolv
Funktioner Justerbar vinkel 90-180 grader
Färg Svart, RGB
Förpackningsinnehåll Ryggkudde, nackkudde
Hjul 5
Hjul Ja
Justerbar höjd Ja
Justerbart huvudstöd Ja
Material Konstläder
Max. användarhöjd 185 cm
Max. laddningsvikt 120 kg

Deltaco Gamingstol med RGB belysning (GAM-080).
Lägsta pris 1940 kronor i skrivande stund på Mediamarkt 2019-02-12.
Recensionsex tillhandahållet av DeltacoGaming.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Oscar juli 14, 2020 - 13:25

Så jag har precis köpt Gam-086 RGB stolen men när jag kopplade in den och allt sånt för första gången funkade den direkt att byta färger och så men efter ungefär 10m kanske mer utan att använda kontrollern gick det inte att byta färg igen. Jag testa trycka på ”Parkoppling Knappen” 5 gånger men den blinkade aldrig vitt som de stod i manuallen för att parkoppla de. Hör gärna av dig om du vet vad problemet kan vara

Reply
Fredrik Olsson juli 14, 2020 - 22:45

Hej Oscar!

Tyvärr så är detta inget som vi varit med om under våra tester. Vi skulle nog föreslå att du kontaktar antingen återförsäljaren där du köpte stolen, eller Deltaco direkt. Du kan nå de senare via dessa kontaktuppgifter:

Kundservice 08 555 762 10 kundservice@deltaco.se 08 555 762 19
Support 08 555 762 20 support@deltaco.se

Ledsen att vi inte kunde hjälpa mer! Hoppas att det ändå löser sig i slutänden.

MVH
Fredrik och Nördliv gänget

Reply
Ida februari 18, 2021 - 17:45

är stolen gungbar?

Reply
Fredrik Olsson februari 20, 2021 - 20:49

Hej Ida!
Om du tänker på möjligheten att tilta stolen – d.v.s hela dess säte och luta bakåt, så går det. Dock är det värt att påpeka att den har en tämligen stark fjädring; med andra ord det krävs lite kraft att få sätet/stolen att vika sig bakåt.

Obs. Finns även möjlighet att vika själva ryggen bakåt, men antar du menar specifikt huruvida den kan svänga bakåt i sin helhet.

Reply

Lämna en kommentar