Jaybirds X3 är de sportlurar som nu står redo att undersökas. Exemplaret vi fick till oss är skarpt röda, med fenor som sticker in och håller sig kvar i ens öron utan problem. Men håller sig själva headsetet sig bra mot andra lurar på marknaden, och varför ska man välja dessa sportlurar och inte några andra. Vi springer in i dimman i raskt tempo, och ser om de hänger med fortfarande när vi kommer ut (ja, ni får stå ut med de otroligt dåliga liknelserna).
Känsla, Design & Ergonomi
Det initiala intrycket är att Jaybird verkligen menar allvar med sina lurar. Hur jag menar med det? Jo, redan i paketeringen så är allt väldigt tydligt – i vad som gör vad, samtidigt som de vill verka flådiga (vilket de med rätta faktiskt är).
Jaybird X3 finns i fyra utföranden; svart med silverdetaljer, vitt med gulddetaljer, maringrönt med svart och rött med svarta detaljer. Så bara till det utseendemässiga så finns det en rikedom av val redan där. Det är dock i själva byggkvaliteten och ergonomin som X3 briljerar. Den har med tre olika fenor (som är till för att ligga i innerörat och göra att lurarna ej faller ut), tre öronproppar i silikon och tre öronproppar i skumgummi. Lägg därtill två clip med vilka du kan göra headsetets kabel kortare, skjortklippa (för att fästa sladden vid ens klädsel), bärpåse och laddenhet och du får en bra helhet som visar att valmöjligheterna är många. Svett och vattenbeständig design i ett tåligt utförande helt enkelt.
Det är just valmöjligheter som är Jaybirds essens på ett sätt. Hela idén är att du ska kunna skapa en passform och känsla som passar just dig. Skumgummiproppar som formar sig efter ditt inneröra, eller fenor som passar just dina öron – allt finns tillgängligt och är lätt att ändra på. Passformen under träningspass har därför varit angenäma och då jag valt specifika fenor och öronproppar som passar just mig, så har upplevelsen varit riktigt bra om man ser till komfort.
Skulle det vara något att anmärka, så är det kabeln i sig – då dess platt och mer stela gummi lättare gör att ljud förs från kabeln in i öronsnäckorna och med tanke på att detta är sportlurar så kan det bli ett gissel för somliga. Tack och lov är det inte alltför påtagligt – men för de som är känsliga för just denna företeelse så bör man tänka till en extra gång innan ett köp.
Ljudbild, kompatibilitet & Mikrofon
För de flesta headset så är det ljudet som är den viktigaste aspekten. I detta fall med ett bluetooth/trådlöst sportheadset så behöver man ta in några andra aspekter. Hur upplevs ljudet under gympass, löpning eller annan träning? För syftet med dessa är ändå till ett betydligt mer specifikt användningsområde (det är i alla fall vad Jaybird valt att rikta in sig på) så hur bra är de i relation till just detta.
Faktiskt riktigt bra måste jag säga. Först har vi det faktum att de sitter bra i öronen och med clipfunktionen kan få de att sitta väldigt stilla mot bakhuvudet (om man så önskar) vilket underlättar under träning. Men samtidigt så har du ljudbilden, som faktiskt är väldigt bra. Fyllig bas, rent register från de låga upp till höga tonerna, samt balanserat och välljudande oavsett hur stor mängd ljud som körs. Sedan det faktum att det är ett bluetooth headset, gör att det ärligt talat blir ännu mer otroligt.
Dock är det inte perfekt – mikrofonen (vilket den givetvis har också) är okej, men inte perfekt. Men å andra sidan, det är till för att hålla samtal så den gör sitt jobb. Men det är anslutningen som ibland kan tappas. Förvisso händer det väldigt sällan, men kan vara något att åtminstone beröra.
Interface, Användning & installation
Slutligen kommer vi till installation och interface överlag. Installationen i sig är enkel som korvspad. Starta – sök efter X3:an – anslut. Lätt som en plätt. Lägg sedan till att du även har tillgång till Jaybirds egna app, där du kan ställa in en equalizer, och verkligen få ljudet mer så som du vill ha det.
Men vad är man då villig att betala för ett sådant sportheadset? Ja, det är väl det som är den ultimata frågan. Vilken tur då att detta headset faktiskt är överkomligt – specifikt om man jämför med bluetooth headset inom samma kategori av produkter. Det ligger i nuläget på strax över tusenlappen, och då får man en lyxig och välgjord upplevelse – både under träning och i lyssnandet i sig. Sedan att de har en batteritid på upp till åtta timmar, räcker väl för vilken typ av aktivitet som helst.
Impedans: 16 ohm, Högtalarkänslighet: 96 +-3 dB vid 1 kHz, Nominell uteffekt: 5 mW, max: 10 mW, Total harmonisk distorsion <3 % (1 KHz, 1 mW), Ljudformat: 16 bit stereo, Kodek: AAC, SBC, modifierad SBC, Bandbreddsåtergivning: 20 Hz–20 kHz, Elementstorlek: 6 mm
BLUETOOTH
Bluetoothversion: 4.1, Multi-point, Frekvensband: 2,4 GHz, Profiler: handsfree, headset, A2DP, AVCRP, SPP, Antal ihopparade enheter: 8,
INTEGRERAD MIKROFON
Typ: MEMS, oriktad, ultralåg ström, Känslighet: -38 dB +-3 dB (testförhållanden: 1 kHz, 0 dB = 1 V/Pa),
KOMPATIBLA PRODUKTER
Vilken Bluetooth-stereoenhet som helst med A2DP
ANVÄNDNING
Användning: 0 °C – 45 °C, Förvaring: -10 °C – 50 °C
VIKT OCH DIMENSIONER
Bredd: 28,02 mm, Höjd: 27,69 mm, Djup: 13,42 mm, Vikt (med vingar och proppar): 17,9 g, Sladdlängd: 490 mm,
BATTERIVARNING
Speltid: 8 timmar*, Standby-tid: 200 timmar*, Laddningstid: 2,5 timmar, Snabbladdning: 20 min = 1 timmes speltid, Laddning: USB med medföljande laddningsklämma, Växelström: DC 5 V 500 mA, Typ: Litiumjonbatteri, Batterispänning: 3,7 V
Jaybird X3. Lägsta pris enligt Prisjakt.nu 1029kr 2018-08-16
Recensionsex tillhandahållet av Jaybird
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.