Innehållsförteckning
Att fritt kunna gå mellan alla olika plattformar med ett gamingheadset är något som jag verkligen vill kunna få göra personligen. Denna Arctis Nova 7X, vilket vi fick till oss kan sannerligen göra det, vilket är en fröjd då det undanröjer behovet av att ha ett headset per plattform, och nu istället bara ha ett enda! Kan detta vara min lyckliga dag tro?
Tekniskt sett har vi redan testat på detta gamingheadset i min tidigare recension av SteelSeries Atctis Nova 1, Nova 3 och Nova 7 Wirelsess. Detta är Xbox utgåva av Nova 7-serien, vilket innebär att den på många punkter är detsamma som det headsetet – men att det finns några skillnader här och var. Är det som så att ni vill jämföra dessa, rekommenderar jag att ni kollar in ovan länk för den andra recensionen.
Men först kollar vi in vad det är som medföljer i förpackningen. Det första vi plockar fram är såklart headsetet vilket kom till oss i ett svart utförande, finns även i ett helvitt utförande. Det som även medföljer är den trådlösa USB-C dongeln, en förlängningskabel USB-C till USB-A-dongel (1.5m), USB-C till USB-A kabel (1.5m), 3.5mm till 3.5mm ljuskabel (1.2m) och två stycken magnetiska öronplattor. Det medföljer även en väldigt enkel förvaringspåse för headsetet, inte det mest påkostade men det uppskattas att det finns där om du skulle behöva den.
Dongeln är USB-C vilket gör att du mer eller mindre kan plugga in den i vilken konsol eller plattform du vill, har du inte stöd för USB-C på din dator eller som på Xboxen kan du bara använda den medföljande USB-C till USB-A-dongel-kabeln. Tack vare kabeln kan du dra fram dongeln så att den ligger fritt och har fri sikt till headsetet istället för att kan ske sätta det på datorn som ev. står under ditt skrivbord. Jag finner det väldigt smidigt att ha valet att plugga in dongeln med antingen USB-C eller USB-A, då det tänker alla olika plattformar, vild du använda det som ett headsetet till mobilen, inga problem då det har även stöd för blåtand och kan hittas på mobilen. Gamingheadsetet har också stöd för simultananslutningar, dvs. att du kan ha två enheter kopplade till headsetet samtidigt ex. ditt Xbox och din mobil.
Plattformsstödet som gamingheadset har är Xbox, PC, Playstation, Nintendo Switch och Mobil.
Känsla & design – Ergonomi, komfort & hållbarhet
Utseendemässigt får vi exakt vad jag förväntar mig, den lite klassiska designen för ett SteelSeries gamingheadset. Det är svårt att inte gilla hur de ser ut, en simplistisk med ändå stilren design. Till skillnad från de tidigare headsetet som jag kollade på var två av dem väldigt plastiga, men inte här inte. Här får vi ett välgjort metallutförande som tillför och ger det ett lite mer lyxigare utseende. Konstruktionen är lätt, men har god passform, följer med huvudet och känns inte stelt när jag vrider på huvudet som vissa andra kan göra.
Med sina 323 gram ligger det lätt på huvudet och märks för det mesta inte av att du har dem på huvudet, detta också tack vare de väldigt mjuka öronkuddarna av tyg. Detta gör att ha på dem under väldigt långa spelsessioner kommer gå alldeles utmärkt, vilket jag tycker är ett stort plus då jag går med ett headsetet på huvudet nästan hela dagarna. Headsetet sitter inte för hårt eller för löst mot huvudet vilket gör att du kan kliva omkring med dem på utan att oroa dig för att de skall trilla av, men samtidigt tillräckligt löst för att inget trycka skapas mot huvudet och kan ge huvudvärk.
Huvudbandet är utbytbart och det finns nya färger att köpa till sig om du skulle vilja byta ut det, det medföljande kommer i en svart/grön färg då det ändå är ett Xbox gamingheadset. På utsidan av kåporna finns det två öronplattor som sitter fast via magneter, dessa går att plocka av och även dem kan du köpa till dig nya och byta ut om du vill ha en annan färg.
På den vänstra kåpan finner vi volymreglaget för headsetet och en mute-knapp för mikrofonen som har en härligt klickig känsla i sig. När du har mutat din mikrofon lyser det upp röd en liten LED på mikrofonen för att du som användare skall få en visuell uppfattning om du är mutad eller ej. Mikrofonen går att skjuta in och ut ur den vänstra kåpan, vilket gör att du enkelt kan gömma undan den om du vill använda headsetet när du är ute och vill lyssna på något via mobilen. Tittar vi då på den högra kåpan finner vi av/på-knappen samt en knapp för blåtand. Under dessa finns ett reglage för att mixa volymen på mellan att högt i samtalsljud och volym på spelet.
Ljud och mikrofon
Nu har vi kommit till ljudbilden och den är riktigt god här. Mellanregistret och den diskanta delen skiner verkligen här och är ett bra ljud rakt igenom. Du kan med lätthet sitta och lyssna på musik där du kan urskilja instrument och sång riktigt väl. Basen är ett fint komplement till ljudbilden och går riktigt bra ihop med mellanregistret och diskanterna. Även utan att ha ändrat något på EQ ligger basen som ett skönt täcke som inte tar över eller överröstar mellanregistret eller diskanterna. Nu när har suttit och använt mig av gamingheadsetet medan jag har spelat eller lyssnat på musik har det verkligen varit en välbalanserad upplevelse. Vad välbalanserat i detta sammanhang innebär, är att tonaliteten i de lägre frekvenserna (bas) är tydliga men samtidigt aldrig övertagande sett till den generella ljudbilden. Detta parat med ett mellanregister vars neutralitet skapar en härlig resonans med diskant – och på så sätt får vi en harmonisk ljudbild. En vars mjuka med aningen digitaliserade ljudbild, lär passa de flesta användare. Allt detta utifrån Steelseries GG:s standard-EQ; med andra ord kan du säkerligen justera bas, mellanregister och diskant ytterligare för att hitta en nivå som passar just dig.
Oberoende om jag suttit vid någon av konsolerna eller min PC fungerar 360° Spatial Audio ljudbilden riktigt väl och jag har kunnat placera vart ljud kommer ifrån i en 3D-miljö. Jag har suttit med Robocop: Rouge City, Hellboy: Web of Wyrd och Assassins Creed: Mirage under tiden jag har testat på headsetet och vad jag hör är en god och välbalanserad ljudbild. Om du vill använda surround sound när du tittar på film startar du upp SteelSeries GG programvaran, går in på ’Sonar’ fliken, väljer ’Media’/’Game’/’Aux’ och därinne kan du slå igång spatial audio och nu kommer det vara igång.
Mikrofonen har på mina testinspelningar kanske inte imponerat, men att du får vad som förväntas av ett trådlöst headsets mikrofon. Men när du sitter inne i t.ex. Discord eller annat chattprogram kommer den lyftas upp tack vare programmens codecs som finns i dem. Nu är det inte det sämsta ljudet, men att det är fullt dugligt och att du kommer höras väl, vilket jag fick bekräftat medan jag satt i samtal. Det som jag finner uppskattande är att programvaran GG använder sig av brusreducerande-AI för att plocka bort oönskat ljud och lyfter fram din röst istället.
Vad vi får sett till ljudet du hör eller mikrofonens upptagning kommer de serva dig väl under dina spelsessioner, jag har bara problem med den lite taniga arm som mikrofonen sitter på som inte riktigt vill stanna på plats och att jag då måste flytta den lite till och från. Men då armen ska skjutas in och döljas i kåpan kan utvecklarna inte direkt ha en ordentlig och stadigare arm, så jag förstår varför de valt att ha denna arm.
Programvara & batteritid
Programvaran som vi kommer kunna använda är SteelSeries GG, vilket är en väldigt kompetent och enkel programvara att använda. Du ser snabbt vilka SteelSeries headset du har och klickar på den som du använder för tillfället, sen kommer du till inställningarna för headsetet. På Audio kan du ändra EQ, använda redan förgjorda eller skapa din egna EQ som är anpassad till hur du vill ha din ljudbild. Du kan även ställa in medlyssning för att snabbt kunna höra hur väl du hörs om du måste höja volymen i programvaran på mikrofonen. Du kan även ställa in hur länge headsetet skall vara igång innan den ska automatiskt stänga av sig själv, smidigt och kan spara in lite batteritid. Du kan även ställa in om blåtand skall startas upp varje gång du slår igång headsetet eller ej och du kan ställa in hur starkt mute-LEDn ska lysa upp.
Vill man gå steget längre kan du även slå igång och använda Sonar i programmet. Med Sonar kan du individuellt ställa in hur du vill att din ljudbild skall vara över olika chattar, spel media. Detta ger dig lite mer frihet att ställa in olika media för hur du vill ha det, samt ändra mikrofonen, eller hur du hör allt och balanserar ljudbilden mot de du ev. sitter och spelar ihop med. Jag finner detta vara väldigt smidigt att kunna ha möjligheten att kunna gå in och ändra de olika sakerna individuellt och sen ha dem redo för vad du än vill göra om det så är se på film, spela spel eller bara sitta och chatta med vänner.
Batteritiden som vi får med headsetet är den också väldigt god, du får upp till 38 timmars användning på ett fulladdat batteri om du enbart använder det över 2.4GHz bandet (USB-dongeln) – men kortare batteritid om du även har blåtanden aktiverad. Om du snabbt vill få lite extra batteritid räcker det med att ladda headsetet i 15 minuter och då får du ca 6 timmar användning.
Priset!
Med en som billigast prisbild just nu i skrivandets stund på ca 1700 kronor så tycker jag att det ligger i klass med vad ett sådant här gamingheadset brukar kosta. Det som kostar är såklart att det är trådlöst, men för vad du får här och för denna prisbild tycker jag att det helt klart är värt det. Samt att du får det multiplattformsstödet där du kan gå mellan olika plattformar genom att bara flytta på en dongel eller kunna koppla upp dig till två olika enheter via blåtand och dongeln samtidigt är något som också gör den mer attraktiv.
Mina sista tankar…
Även fast den är uttalad en Xbox version, så har du stödet för alla plattformar och mobila enheter. Att jag nu kan använda ett gamingheadset istället för att byta mellan tre gör detta för mig väldigt attraktivt i mina ögon. Att fler sitter i samma sits som jag tvivlar jag starkt på, men summa summarum är att du får här ett gamingheadset som har stölder för flera plattformar och ljudet för att lyfta dina spelsessioner, samt en komfort som ditt huvud kommer tacka dig för i det långa loppet. Det är precis som med förra gången jag testade på den andra varianten av detta gamingheadset inte svårt att säga att detta är en stark rekommendation.
Allmänt
Ljudutgång
Mikrofon
Fjärrkontroll
Anslutningar
Kabel
Diverse
USB-C till USB-A-kabel – avtagbar – 1.5 m
Kabel, mini-telefon 3,5 mm 5 stift till mini-telefon 3,5 mm 4 stift – avtagbar – 1.2 m
Strömtillförsel
Kontinuerlig uppspelning (2.4 GHz / Bluetooth): upp till 26 timmar
Kontinuerlig uppspelning (med 15 min laddning): upp till 6 timmar
Recensionsex tillhandahållet av Steelseries. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner