Innehållsförteckning
Större synfält, HDR-video, mörkerseende i färg… och allt detta i 2K upplösning! Arlo Pro 5S 2K är sannerligen ett litet kraftpaket, men frågan är om det är för vem som helst där ute?
Inledning
Dagens husägare söker i mångt och mycket mer trygghet, och det är där som dessa typer av säkerhetsanordningar kommer in i bilden. Arlo och specifikt denna Pro 5 2K spotlight-utomhuskamera ser till att öka sin detaljrikedom, samtidigt som det vidgar med en 160°-vy, och allt detta medan det vill vara början och slutet för alla användare. Något mer ska inte behövas. I alla fall om du frågar Arlo.
Teknisk fakta
Med ett mörkerseende i färg, automatiserad zoom- och spårningsfunktionalitet (valfritt) och 2K-upplösning i HDR-kvalitet, går det inte förneka att detta är en kraftfull kamera. Den vita strömlinjeformade kameran finns i paket om 1, 2 eller 4, och är således en potentiell fullträff för husägare som vill täcka alla hörn och kanter. Där denna 2K-modell står ut extra är batteritiden som vid start är på runt 8 månader – en tid som verkligen inte kan fnysas åt. Den kommer dessutom med full duplex (2-vägsljud) vilket innebär att du på avstånd kan kommunicera över kameran om så önskas. En inbyggd mikrofon som duger, även om den inneboende latensen skapar en tydlig fördröjning – innebär ändå ett enkelt sätt att föra samtal via kameran. Förvisso inte på ett helt smidigt sätt, men det går åtminstone.
Som utomhuskamera funkar dessutom den i de flesta temperaturer, vilket understryks av att den klarar allt från -20 till 45 grader Celsius. Här i Sverige innebär det att lägre temperaturer inte nödvändigtvis är omöjliga, men att dess konstruktion (om kondens finns tillgänglig) kan skapa problem vid riktigt låga temperaturer. Är du därför boende i mer nordliga trakter, kan det vara värt att fundera en ytterligare gång innan ett köp. I våra tester har Arlos kameror i regel klarat lägre temperaturer, nedåt -25 grader Celsius, men att det istället blir mer påfrestande för dess batteri. Om temperaturerna håller sig mellan -10 – 25 grader Celsius har det i regel aldrig varit några som helst problem.
Programvara, installation & användning
Om vi istället fokuserar på Arlos mobilapp, är det en aningen delad upplevelse – främst på grund av otydlighet gällande molnsparningars placering. Själva gränssnittet är initialt tydligt. Du söker efter kameran i appen efter du säkerställt vilket Wi-Fi-nätverk din mobil befinner sig på, adderar den med hjälp av en avskanningsfunktion i kameran och vips är den inlagd. Därefter kan du enkelt justera kring hur dess strömhantering ska skötas, hur stort synfält du vill använda och om du vill ha autozoom och spårning av objekt. Ett bra tips är att välja in rörelsedetektionens känslighet – då kamerans batteri annars ansträngs extra mycket om den ska spara varje gång ett löv faller. Du kan även mer granulärt specificera vad som ska kännas av. Såsom människor, bilar, paket och övrigt.
När det dock gäller sagda molnsparningar (det följer med ett tidsbegränsat gratisabonnemang på Arlos molntjänst) blir det istället svårt att veta var bilder hamnar. Likaså om du mot förmodan har t.ex. en Arlo Smarthub. För i och med denna nya kamera behövdes nämligen mobilappen uppgraderas, och därefter skapades det förvirring i vårt tycke kring just dessa aspekter. Lägg därtill att vissa andra Arlo-enheter nödvändigtvis inte har support för denna nya mobilappsversion, och det blir aningen mer tveksamt. Exempelvis var inte Arlos dörrklocka officiellt stödd – och även om det fungerade i slutänden i alla fall, kan jag tänka mig att en ”vanlig” användare som ser att appen varnar för att ev. stöd potentiellt tappas (om de har fler enheter) kan få kalla fötter.
Med det sagt ser det ut som att Arlo arbetar på att lösa sådana här saker, och dessutom fungerade allt ändå, så egentligen kanske det inte är en så stor grej ändå.
När det då kommer till det mer vardagliga användandet av enheten, efter det att den har satts upp på valfri vägg, är ändå Arlos mobilapp enkel att navigera och gör att du relativt snabbt kan få igång en live-sändning av kameran i fråga. Du kan givetvis växla spotligt eller mikrofon/ljud direkt i kameran och på så sätt ta del av vad den ser. Allt är givetvis förväntat, men skärpan i dess goda kamera – för att inte tala om automatiska spårning av objekt gör att du lätt kan få överblick för din omnejd. Däremot behöver jag än en gång nämna Arlos prenumerationstjänst för molnsparning. Det är tråkigt att se att tillverkaren inte tillgår med en sådan utan kostnad. Särskilt då exempelvis hombli Smart Doorbell 2 kommer med det från start. Förvisso inga monstersummor, men ändå en tydlig slant till sett till årskostnad. Inte perfekt alltså, men till viss del förståelig…
Säkerhet, tillgänglig för alla?
Det som Arlo Pro 5 2K framförallt ger är en otrolig bildkvalitet, där skärpan hjälper tydligt mot många andra utomhuskameror. Dessutom är uppdateringsfrekvensen god, även om ett robust Wi-Fi givetvis är en beståndsdel i hur väl denna ter sig. På det stora hela är det dock en imponerande kamera, där dess breda vy, goda zoomförmåga och riktigt goda mörkerseende faktiskt gör att dess användningsvärde blir än mer godtagbart. Dock är samma värde rent ekonomiskt riktigt högt, då bara en kamera kostar runt 2 800 kronor. En summa som i kontrast mot exempelvis hemsäkerhet som Verisure eller liknande ändå slutar billigare. Till och med ett tvåpack av dessa kameror (vilket i nuläget är vad hittas på den svenska marknaden, om du inte beställer direkt från Arlo) kan vara mer kostnadseffektivt i kontrast till att använda ett säkerhetsbolag. (Ironiskt nog använder Verisure just Arlo i många fall, men ändå).
Så ska du då skaffa denna om du är ute efter mer trygghet i ditt liv. Ja om du vill ha en mer enkel lösning, och inte någon paketlösning, då kan Arlo Pro 5 vara en god investering. Förvisso är molnsparning, eller en tillhörande SmartHub något vi rekommenderar, men om du bara vill få lätta notifieringar kring när saker rör sig framför kameran, ja då kommer det fungera från start. Vad mer kan du begära av en utomhuskamera… inte mycket kan vi tycka!
Upplösning | 2K |
HDR | Ja |
Synfält | 160° |
Ljus | Strålkastare |
Inbyggd siren | Ja |
Tvåvägsljud | Ja |
Mikrofon | Enda |
Nattseende | Färg |
Privacy Shield | Nej |
Batteri-liv | 8 månader |
SmartHub krävs | Optional |
WI-FI-anslutning | 2,4 & 5 GHz |
Via SD-kort i basstationen (ingår ej)
|
Recensionsex tillhandahållet av Arlo. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Pris för en kamera via Arlo – 2790 SEK
2-Pack via Pricerunner
i samarbete med PriceRunner