Creative Outlier PRO

ANC för att stänga ute allt annat oljud.

av Danny Larsen

Creative är ett märke som vi här på Nördliv har testat olika saker ifrån. Denna gången blir det ett par in-ear-lurar.  frågan som vi alltid ställer oss är hur bra de låter, om de är prisvärda och vilka funktioner de har. Häng med och hör vad jag har att säga om Creative Outlier PRO.


Vi har tidigare fått till oss Creative Outlier Air V2 och Creative Outlier Air V3, som båda fick ett gott utlåtande av våra recensenter och då undrar man hur bra dessa lurar kommer göra ifrån sig. Mer om det senare.

I förpackningen får vi in-ear lurarna som kommer i Metalic Umber-utförande, precis som dess laddningsetui, sedan följer det med en USB-C-laddningskabel och två extra gummiduttar. Dessa gummiduttar kommer i liten, mellan och stor, vilket gör att man kan hitta rätt passform för ens öronkanal. Som vanligt hade jag önskat att det fanns fler storlekar då vi alla har väldigt olika öronkanaler, men dessa duger väl för för de flesta.

För dig som är ute och rör dig i stadstrafik eller ute i det fria finns det ANC och ambient ljudläge. ANC (Active Noice Cancellation) gör att du kan stänga ute buller eller annat oljud och kunna fokusera på det som du lyssnar på. Men om du vill samtidigt kunna höra din omgivning kan man slå på ambient ljudläge som gör att lurarna plockar upp omgivningen bättre runtomkring dig samtidigt som du lyssnar på annat. Detta är ett väldigt bra läge för mig när jag är i stan och inte vill bli påkörd för att jag inte hör om en cyklist plingar på mig. ANC är perfekt när jag åker buss som tar vanligtvis brukar vara på en timma, och då är det skönt att kunna stänga av brummet från bussen och folket som sitter runt mig. På det stora hela är det skönt att se att ANC nu börjar bli en standard på väldigt många in-ear-lurar på marknaden.

För att byta mellan ANC och ambient-läget dubbel-tappar man med fingret på den vänstra lurens utsida. Genom att tappa på den högra kan man pausa eller starta igång det man lyssnar på. Om man tappar en längre gång på vänster sänker man volymen och höjer om man tappar på den högra. Nu kommer vi till ett problem jag har med dessa lurar, jag tycker att känsligheten för att få en respons när man tappar är lite dålig. Ibland får jag tappa flera gånger för att få den att reagera, det är som att man måste vara extra noggrann med att tappa precis på rätt plats på utsidorna (det finns en ring som indikerar var man ska trycka). Jag har inte haft det här problemet med någon av de andra som jag har testat på, nu är de här visserligen helt touch-känsliga och många andra har som en liten knapp under ytan. Men även med sagt är det lite tråkigt att jag ibland måste plocka ur luren för att stänga av vad jag lyssnar på eller för att byta till ambient-läget.

Creative Outlier PRO kommer med Bluetooth 5.2 vilket gör att lagg i ljud och filmklipp är minimal. Det är enkelt att koppla lurarna då man bara plockar fram dem, slår igång Bluetooth och sen kopplar man dem när de hittas i listan. Något som också uppskattas är att de kommer med IPX5-klassificering, detta betyder att de är vattentåliga och att du inte behöver oroa dig om du skulle vara ute och hamna i ett regnväder, de kommer klara sig utan problem eller utan att gå sönder.

Batteritiden på lurarna är bra med ca 15 timmar på en laddning, samt att man har 45 timmar extra med laddningsetuiet och har sammanlagt ca 60 timmar man kan lyssna på musik eller podcast. Om man använder ANC hela tiden dras batteritiden ner till 10 timmars användningstid för lurarna och en sammanlagd användningstid till bara 40 timmar. Man kan ladda etuiet med den medföljande USB-C kabeln, men den är även QI-kompatibel (trådlös laddning) och har man en QI-laddare kan man använda den lika bra som med sladd.

Men får dock leva med att släpa runt på ett större etui, vilket jag finner irriterande då andra jag recenserat har varit betydligt mindre. Men har man stora fickor, en väska eller jacka på sig ska det inte vara ett problem.

Ljudmässigt är det ett okej ljud, det har en bas som ibland tar över lite och passar bra om man lyssnar på lite med basfylld musik. Diskanterna och mellanregistret är väldigt rena och kommer fram väl om man lyssnar på något som inte har en massa bas. Under mina tester med olik musik gör de ett helt okej jobb och kommer falla många i smaken, men det är inte ett ljud för audiofiler därute då som sagt basen kan överrösta ibland. Men överlagt är det ett godkänt ljud. Dock kan jag finna att maxvolymen känns lite låg, hade gärna sett lite mer ’umf’ och mer kraft från lurarna.

Man kan ladda ner Creative App om man vill kunna gå in och själv göra sin egna EQ. Här finns det tyvärr inga förgjorda EQ-profiler utan man får som sagt göra sin egna ljudprofil. Utöver det kan man manuellt stänga av eller på ANC, se batteritiden per lur och ändra kommandona för de touch-känsliga knapparna ska göra. Det är en väldigt barskrapad app för dessa lurar och hade mer än gärna sett att det redan fanns förgjorda EQ-profiler eller mer alternativ.

Prismässigt ligger den som väldigt många andra in-ear-lurar, med ett riktpris på ca 950 kronor. Jabra Elite 4 Active som jag recenserade ligger också i samma prisklass, dom kom med en bättre ljudbild än vad vi får här. Men med det sagt är det inga dåliga lurar, man får vad man betalar för.

Creative Outlier PRO är ett par in-ear lurar som kanske inte riktigt helt imponerar mig sett till ljudbilden och touch-kontrollerna på lurarna skulle kunna ha varit mer responsiva. Men med ett överlagt helt godkänd ljudbild får vi ANC som kan stänga ute oljud och låta oss lyssna i lugn och ro. Vill man ha en bättre ljudbild finns det fler alternativ därute till en liknande prisbild.


Specifikation
Interface
USB-C (Charging), Wireless Charging Enabled and Qi-compatible
Product Type
True Wireless Headphones
Weight
Earbuds: 7g (0.24 oz), Charging Case: 73 g (2.57 oz)
Color
Charging case: Metallic Umber, Earbud: Metallic Umber
Frequency Response
20–20,000 Hz
Cable Length
30 cm / 0.98 ft
Driver
10mm Graphene-coated Diaphragm Driver
Battery Type and Life
Battery in Earbuds: 1 X Rechargeable Lithium-ion Polymer Battery 85 mAh in each earbud, Battery in Charging Case: 1 x Rechargeable Lithium Polymer Battery 900 mAh
Charging Time
2 to 3 hours
Connector Type
Bluetooth 5.2
Bluetooth Profiles
HFP (Hands-Free Profile), A2DP (Wireless Stereo Bluetooth), AVRCP (Bluetooth Remote Control)
Bluetooth Operating Frequency
2.4 GHz
Audio Codec
AAC, SBC
Operating Range
Up to 10m / 33 ft
Wearing Style
In-ear, True Wireless
Microphone
Frequency Response: 100–10,000 Hz
Sensitivity: – 38 dBV/Pa
Type: Omni-directional
Weather-proof Resistant
IPX5
Operating Temperature
0–45°C
Built in microphone
Yes
Music playback and calls control
Yes
Controls
Touch controls (Volume and Playback controls)

Recensionsex tillhandahållet av Creative. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar