Cooler Master CK550

av Fredrik Olsson

Det blir alltmer svårt att slå igenom på tangentbordsmarknaden. Alla tillverkare viskar sensuellt i användarnas öron nya vackra ord, allt för att få just dig på fall. Men hur ska en person idag välja ett tangentbord (ja, jag vet att det var en helt uppåt väggarna knäpp liknelse) när alla flirtar med dig. Särskilt när alla är minst lika vackra och undersköna allihopa. Vi ska därför unvika sirenens sång från Cooler Master, blunda och faktiskt ta in det de gett oss. CK550; kommer det vinna över oss till slut, och vinna på egna meriter?

Känsla, Ergonomi & Design

Inledningsvis så bör det sägas att för oss i Nördliv, så har många av oss mest förknippat Cooler Master med datorchassin och fläktar. Men på senare tid, så har de gett sig in i tillbehörsmarknaden; en arena milt sagt full av konkurrenter.

Just därför var det både kul och skönt att se att designen är utsökt i sin borstade metallfinish och väldigt skarpa RGB belysning. Så från en ren estetisk synvinkel, så kommer CK550 långt. Det är avskalat men snyggt, och kommer med säkerhet passa hos de flesta användare – det funkar för de med intresse för ren funktionalitet, lika mycket för de som gillar starka färger och kraftig belysning.

Men allt är självklart inte bara yta, det måste ju vara skönt att skriva på det också. Det är här som tangentbordet definitivt kommer skapa två läger. Cooler Master använder nämligen en ny (för mig) brytartyp från Gateron – som kommer i röd (som vårt recensionsex), blå och brun brytare.

Med en lätt accentueringskraft så är dessa röda Gateronbrytarna påminnande om Cherry brytare, och är av linjär typ då de inte ”klickar” till halvvägs. De känns väldigt luftiga och plastiga vid nerslag, som absolut inte behöver vara något dåligt – men som inte kommer passa alla tangentbordsentusiaster.

Men denna luftiga och smidiga brytartyp passar sig synnerlig bra för skrivande; man finner sig lätt flyga iväg medan man skriver och det har mycket med den låga tyngd som krävs för att få ner tangenterna. De kan dock kännas lite för motståndslösa under spel, men som med allt detta, så är det en smaksak.

Värt att nämna är att själva tangentbordet är en lutande form, och med någorlunda högprofilerande knappar. Dessa två saker är också de något som inte är för alla. För mig så var det dock en riktigt skön upplevelse – då lättheten i knapparna, närheten till mina fingrar och lutningen i tangentbordet alla gjorde att (än en gång) skrivandet gick smärt och smidigt – och likaså i spel.

Close but no cigarr….or…?

Det finns saker att anmärka på lite mer konkret utöver den mer subjektiva brytartypen. Varför inte en tvinnad kabel eller USB-port/hub? Det låter som en bagatell, men idag när man är alltmer mobil med sina tangentbord (vilket till viss del är ett syfte med just detta) så vill man undvika kabelhärvor och krångel med andra USB enheter så vore det bra. Sedan är det tråkigt att de inte försett tangentbordet med dedikerade mediaknappar. Det finns knappar för detta ändamål om man använder FN tangenten (eller ska man säga Cooler Master knappen i detta fall), men för nära en tusenlapp kanske detta kunde varit rimligt. Åtminstone skulle en tvinnad kabel vara det. Å andra sidan, så är det nu nämnda priset inte så farligt – med tanke på hur mycket kvalitet man ändå får för pengarna.

Listpriset ligger idag på cirka 90 euro – d.v.s. att den kan komma att kosta runt 935 kr, vilket jag ändå tycker är väldigt överkomligt för ett sånt här tangentbord. För det bör även nämnas att Cooler Masters mjukvara är väldigt tydlig och lättanvänd, knappar för ändringar i RGB belysningen, makros och mediaknappar alla finns klara och redo från start. Såpass att du faktiskt inte ens behöver installera mjukvaran för att ändra på exempelvis belysning, då detta går att göra direkt. Varav dess mer mobila karaktär – du kan ta med dig den överallt och alltid få det så som du vill.


Specifikation

Brytartyp: Gateron, Material: Plast/Aluminum, Färg: Gunmetal Black, LED Color: RGB, Polling Rate           1000 Hz, Responstid: 1ms / 1000Hz, MCU: 32bit ARM Cortex M3, On board Memory: 512KB, Finns On-the-fly system för Multi-media, Macro Inspelning och belysningskontroll, Kabel: Gummi 1.8m, Kontakttyp: USB 2.0, Vikt (utan kabel)            850 g

Razer Huntsman. Lägsta pris cirka 936 kronor (€89,95) enligt Cooler Masters Shop 2018-08-11

Recensionsex tillhandahållet av
Cooler Master

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar