Skullcandy Hesh ANC

av Niclas Emanuelsson

Dödskallen har ett headset som ska stänga ute oljud, men klarar de även av att tysta mina egna tankar? Viktigast av allt för oss glasögonormar: klämmer de åt bågarna? Detta och mycket mer finns nedan!


Headsetet är snyggt, wow! Riktigt stilrent och enkelt. Både den svarta och vita varianten ser lyxiga ut, men utan prislappen osar premium. Utseende är en smaksak, men att en person gillar båda färgerna kan ändå vara ett tecken på något. Ljudet är trots allt det utan tvekan viktigaste och här hanteras olika frekvenser väldigt angenämt — inte minst mellanregistret. Vare sig det är podcast, musik, videor/filmer står mellanregistret ut med sin tydlighet. Sång och tal är, utan att för den sakens skull kväva de andra frekvensområdena, det klart bästa med lurarna. Har man för vana att lyssna på bastung musik kommer de även här göra jobbet väl, men inte riktigt lika utomordentligt som mellanregistret. Basen låter dovt men djupare bas finns att tillgå på annat håll om det är det man är ute efter. De distade elgitarrerna och trummornas cymbaler får stort utrymme att visa upp sig och tar verkligen vara på den chansen. Trots att de tre olika registren är distinkta tar inget över. Tillsammans skapar de en för prisklassen oerhört jämn balans.

Oavsett om jag använde headsetet trådlöst eller med den medföljande 3,5mm-sladden var ljudbilden nära nog identisk (med undantag för när jag kopplade in det till PS5, då var basen som bortblåst och ljudkvalitén oförklarligt tam). Den största skillnaden var att i trådlöst läge fanns det stundvis ett vitt brus som stundvis gjorde sig påmint genom att låta som kraftigt regn som träffar asfalt, fast på låg ljudvolym. Detta hördes bara när det var helt tyst eller när jag lyssnade på podcast. Eftersom jag lyssnar på poddar väldigt mycket störde mig en del, men oftast inte.

Under användningen var det omöjligt att ta miste på ambitionsnivån bakom produkten. Paketet innehåller allt man kan tänkas vilja ha i ett headset till telefonen — i den här prisklassen. Ljudet i sig är bra nog och användningsområdena breda nog för att kunna rekommendera det här för vem som helst som är på jakt efter ett par nya over-ear-lurar. Vad själva paketet innehåller är, utöver headsetet, en USB-C-sladd för att ladda med, en 3,5mm ljudkabel och en smart respåse. Att man ska ladda med USB-C är mer av en standard än något som är positivt. I dagens läge tycker jag att man kan kräva det av prisklassen och tillverkarna. Det är bra att det gått så långt att micro-USB i rask takt håller på att bli en förlegad teknologi. 3,5mm är trevligt att få med om man exempelvis vill spela på sitt Nintendo Switch i offentligheten, då vill man ju inte störa folk! Detsamma gäller 3,5mm som USB-C: det är mer standard än inte att få med.

En resepåse kan man tänka sig att det inte finns något att säga om – men inte den här. Insidan är gjord av ett mjukt, vårdande material som inte skapar repor på headsetet. På insidan finns även en fastsydd smalare nätremsa som fungerar som två mindre fack; ett för varje tillhörande sladd kanske?

Knapparna på högra kåpan har symboler som visar vad de gör. Dessa symboler är också upphöjda vilket gör det mycket enkelt att höja/sänka, pausa/starta och ändra ANC-funktion (brusreducering) utan att behöva ta av sig hörlurarna eller memorera platsen för knapparna. ANC kan man ha av/på eller i ambient mode, dvs att man släpper genom ljud och kan föra en konversation utan att behöva pausa det man lyssnar på. Om man bara har ANC på ska det mesta utomstående ljudet försvinna. Här försvinner det till stor del och det hjälper mig att fokusera, men det stänger inte ute ljud lika bra som dyrare headset. Alla knappar sitter på en och samma sida vilket underlättar manövrering ännu mer. Play/paus-knappen är också knappen för att starta/stänga av headsetet. Om det hade varit en särskild knapp för på/av hade jag gärna sett att den satt separat på andra sidan så att man inte kommer åt den av misstag. Nu behövs inte det för just den här produkten eftersom den är naturligt integrerad i en annan knapp.

Trots att jag är en glasögonorm klämmer inte headsetet åt alls — åtminstone inte inom tre timmar, som var min längsta session med dem. Öronkuddarna är helt enkelt oförskämt behagliga och ger mig inte svettiga öron särskilt snabbt! Fästet öronkuddarna sitter fast i går att justera efter huvudstorlek, vilket alltid uppskattas då en bredare publik kan ta sig an produkten. Felfritt är det dock inte. Jag upplever att headsetet inte kommer passa de som har bredare skallar – åtminstone inte utan risk för att knäcka det. Jag har en ganska smal huvudform och kan tycka att de behöver böjas ut oväntat mycket. Nu har jag, av förklarliga skäl, inte kollat hur mycket kraft de faktiskt tål.

Angående batteritiden står jag kluven och kliar mig i det hår jag inte har. På förpackningen påstås det att det ska klara ”upp till 22 timmar”, men jag har lyssnat med ANC (som drar mer batteri) i uppemot 14 timmar och headsetets procentuella batteri kvar är 75%! Jag finner det smått otroligt att Skullcandy underdrivit så vansinnigt mycket. Ödmjukhet i all ära, men här handlar det om att sälja produkter!

Mikrofonen är fullt duglig. Man hörs tydligare än vad många andra headset kan utlova, men det är ingen studiomikrofon vi pratar om. Utomhus i blåsten kan det tas upp för mycket av oljuden och mindre av rösten. Oavsett kommer man höras och göra sig förstådd – bara mottagaren är fokuserad på samtalet.

På förpackningen till den här produkten står det ”wireless simplicity with noise canelling” och det är att lova för lite. Kom igen, ni vet väl hur bra er produkt är? Tryck på vetja! Det viktigaste ordet i den meningen är simplicity, för det här är enkelt på rätt sätt. Headsetet är till synes avskalat och knapparnas funktioner är väldigt tydliga med sina utåtbuktande symboler som både syns och känns. Det kan användas lika bra trådlöst med alla dess funktioner som med den 3.5mm till telefon eller dator. Dock ska man inte använda det till gaming primärt för där försvinner nästan allt av det som gör lurarna till vad de är. Om jag rekommenderar dem? Självklart! Alla som lyssnar/tittar mycket på sin mobila enhet och letar efter ett riktigt bra headset ur mellanprisklassen bör spana in de här.


Specifikation

Batteritid: upp till 22 timmar
Högtalarelement: 40 mm
Frekvensomfång: 20 – 20 000 Hz
Impedans: 99
Aktiv brusreducering: Ja
Anslutningar: Bluetooth 5.0 / AUX 3,5mm
Vikt: 228g
Laddning: USB-C

Recensionsex tillhandahållet av KINC. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar