Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta Logitech G305 Lightspeed (K/DA)

Logitech G305 Lightspeed (K/DA)

av Fredrik Olsson

Logitech lutar ännu mer in i det trådlösa med deras nya modell, G305 Lightspeed. En spelmus som inte bara lyser upp omgivningen sett till sina olika färgglada utföranden, utan även bjuder på hiskeligt stor prestanda. Frågan är mest om det är ”too little, too late”?


Den nya kollektion av gamingmöss som är G305 kommer i fyra utföranden: blå-turkos, vit-svart, lila och svart – plus en bonus i K/DA:s vit-svarta med mönstring. Med andra ord är det verkligen en bjärt modell, som har något för alla smaker. Den ambidextriösa designen lämpar sig lika väl för höger- såväl som vänsterhänta, även om dess sido-knappar på högersida gynnar högerhänta mer (har totalt sex programmerbara knappar). Den avlånga rundade formen ligger riktigt bra i handen, oavsett klo- eller helhandsgrepp och glider bra fram på de flesta underlag. Att dess brytare för höger- och vänstermusknapp även upplevs väldigt responsiva lägger till ytterligare en dimension av komfort. Nog kan Logitech detta med komfort – vilket kommer extra väl till pass för denna trådlösa spelmus — då den har uppåt 250 timmars batteritid! Den här goda batteritiden körs med hjälp av ett enda AA-batteri och även om jag personligen känner att uppladdningsbara spelmöss är att föredra, är det ändå en hiskeligt enorm batterilängd som inte tar slut i första taget. Du kan för övrigt även ställa in vilket strömläge du vill använda: ”HI” eller ”LO”. De båda finns redo i programvaran, där den första ger mer prestanda och den andra mer användartid. Enkelt och oerhört tydligt.

Den kvicka musen är dessutom försedd med Logitechs egna HERO-sensor som kommer med en upplösning på upp till 12000 DPI. Det går utan några problem att ställa in dels vilka nivåer du själv är van vid (via Logitechs eminenta programvara G HUB) men också få detta lagrat i musen då den kommer med en 32-bitars ARM mikroprocessor. Allt för att du ska kunna förprogrammera musen inför spelevent eller bara för att låta dig ens tänka på att krångla med inställningar. Självklart kommer G HUB även med mängder av intuitiva lösningar, som exempelvis om du vill skapa egna makros eller mappa om knappar.

I spelande stund…

När det kommer till dess sensor och hur den upplevs i spel, går det inte annat än att hylla G305. Den precisa sensorn lyder din minsta vink och detta trots att detta är en trådlös spelmus. Dess minimala USB-dongel är liten och får plats minst lika bra anonymt på baksidan av din stationära dator, på sidan av din bärbara eller rentav på din slimmade ChromeBook. Musen hittas lätt och är tacksamt enkel att ha att göra med.

Vad den däremot kunde ha gjort bättre är att ha fler än en profil tillgänglig i minnet, än en gång att den saknar USB-C port och att den gärna fått komma med ett uppladdningsbart batteri (även om du som användare givetvis kan köpa ett uppladdningsbart AA-batteri). Även om dess form dessutom fungerar bra (då storleken någonstans ligger perfekt för mellanstora händer) är det också en väldigt ordinär design, som känns igen från många andra spelmöss. Med andra ord är det inte mycket nytt sett till utformning, men det är å andra sidan vad som gömmer sig under ytan som är det viktigaste…

För kollar vi på vikten, som förvisso per automatik blir tyngre i och med batteriet, är den ändå förhållandevis låg (99 g) — särskilt med åtanke på att detta är en trådlös spelmus. Här känner jag att den slimmade snygga designen går hand i hand med ingenjörskonst, då de faktiskt lyckats få den att kännas som en lågviktare. För med dess välplacerade ’glides’ bokstavligen talat flyger den över diverse underlag och matchar dess oerhört väloljade maskin som är HERO-sensorn. Särskilt tydligt är det i förstapersonsspel där de responsiva höger- och vänsterknapparna parat med sensorn mer eller mindre blir en förlängning av dig som spelare. Mycket bra där Logitech!


Specifikation

FYSISKA SPECIFIKATIONER – Höjd: 116,6 mm, Bredd: 62,15 mm, Djup: 38,2 mm, Vikt: 99 g
AVLÄSNING – Sensor: HERO™, Upplösning: 200–12 000 dpi, Zero-utjämning/acceleration/filtrering, Max. acceleration: >40 G5Testad på spelmusmattan Logitech G240, Max. hastighet: >400 IPS6Testad på spelmusmattan Logitech G240
REAKTIONSTID – Trådlös rapportering: 1 000 Hz (1 ms), Trådlös teknik: LIGHTSPEED trådlös, Mikroprocessor: 32-bitars ARM
HÅLLBARHET – PTFE-tassar: 250 km räckvidd,
BATTERITID 250 timmar
ÖVRIGA FUNKTIONER Inbyggt minne: 1 profil
Mekaniskt knappfjädringssystem
KRAV – Windows® 7 eller senare, macOS 10.13 eller senare, Chrome OSTM, USB-port, Internetåtkomst för Logitech Gaming Software (tillvalsprogram)

Recensionsex tillhandahållet av Logitech. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar