Få saker har fått oss så ”pumpade” som när ASUS portabla projektor ZenBeam Latte L1 dök upp! En smäcker design, texturerad yta och högst skrytsamma funktioner utlovas. Frågan är om den saftiga prislappen bärs upp av den lilla projektorn? Dags att bänka sig framför valfri väggyta för ett par timmars filmtittande och/eller gaming för att se om den fixar biffen!


Design, installation och ljuskapacitet

Att påstå att ASUS inte är ambitiösa vore fel. Detta syns i och med ZenBeam Latte L1, som med sin tygförsedda yta, responsivt tydliga knappar på ovansidan och mängder av portar verkligen luktar lyx lång väg. Den runda lilla projektorn kan skapa lika mycket en filmupplevelse som en härlig stunds musiklyssnande ute i parken.

Rent installationsmässigt startar du egentligen bara igång den från dess ovansida och styr sedan med hjälp av samma knappar i de menyer du kommer till. Gränssnittet är relativt intuitivt och jag fann mig själv i full gång efter några minuter, även om vissa aspekter krånglade. Som exempelvis att koppla mobilen mot Latte L1 funkade ibland smidigt, ibland inte. Men på det stora hela fungerade allt finfint, även om det definitivt finns rum för förbättring sett till användarupplevelsen.

Vad gäller ljusstyrka och långvarighet är detta mycket riktigt en portabel projektor och tar med hjälp av de något blygsamma 300 lumen som den besitter, relativt snabbt slut på dess batteri. Det kan tyckas snålt med en upplösning på max 720p — hade gärna sett full HD åtminstone även om den kan skala upp till 1080p — men sett till dess portabilitet är det ändå överkomligt. Detta innebär att man som mest bör vara runt tre meter ifrån vägg för att få bäst storlek (120 tum) och skärpa — eller att man får likt 40 tum på ett avstånd av en meter. Då den kommer med förgjort tripodhål på undersidan, går det lätt att köpa till en sådan för de som inte vill placera den lilla projektorn rakt av på marken eller dyl. Dock om du placerar den direkt på vilket underlag du vill, är bilden automatiskt justerande, och med den lilla fot som kan skjutas ut — får du mer valmöjligheter sett till riktning än du initialt tror.

Går på allt från vita garderobsdörrar till (givetvis) draperier och dukar.

Kontakter/portar, Batteritid och bildkvalitet

Sett till anslutningsmöjligheter är det tacksamt många. HDMI, USB, Bluetooth 5.0 samt IEEE 802.11 a/b/g/n; över 2.4GHz och 5GHz-banden möjliggör mängder med olika sätt att koppla samman din enhet, om det så är med mobil, tv, dator eller spelkonsol. Samtliga fungerar riktigt väl, där framförallt WiFi läget står ut, då det liknas anslutning av ’casting’-tillbehör (liknande Chromecast t.ex.); bara anslut projektorn till nätverket och sök efter den i ex. din telefon, och skicka sedan allt från Youtube eller streamingappar och titta för glatta livet! Med ett internt batteri på 6 000 mAh får man cirka tre timmar när man tittar video eller upp till tolv timmar av musik – vilket är helt okej, även om jag definitivt gärna sett ett större batteri, med tanke på prislappen på över 5 000 kronor i Sverige!

Men just den mängd av funktionsmöjligheter, livslängd på 30 000 timmar (för ljuskällan), väldigt god kvalitet sett till bild – där bilder avges naturligt och du till och med kan ändra grundkällans färgsättning (av ljuset) för att motverka om du t.ex riktar mot en färgad vägg – är riktigt välgjort. Att den även rätar upp sig vertikalt automatiskt, oavsett om du kommer i en märklig vinkel – och automatiskt anpassar projektionen så den får rätt form är sjukt imponerande. Dessutom behöver inte lampan värmas upp och kan därmed startas igång på en sekund mer eller mindre.

Manuell fokus finns också att ställa in…

Självklart kommer även projektorn med fjärrkontroll, HDMI kabel och strömadapter skulle du behöva dessa – för att inte tala om den fina lilla tygväska med vaddering som projektorn perfekt vilar i. Det är än en gång en praktfull liten pjäs som verkligen osar kvalitet på alla sätt och vis.

Upplevelse & pris

Projektorer är inte billiga i sig själva — ej heller denna på sina dryga 5 000 kronor. Men ärligt 5 000 kr ZenBeam Lattte L1 en unik upplevelse. Att ta med den till parken, rikta mot en närbelägen vägg och titta på youtube eller en film. Eller varför inte varva med musik? Allt medan du okonstlat byter källa. Om det så är en laptop eller rentav mobil gör detta till en unik upplevelse som faktiskt fungerar ypperligt. Varma sommarnätter stirrandes i taket medan du tittar på Youtube gör detta till en cool och lyxig produkt… även om den inte är för alla.

Prislappen är givetvis ett hinder, då de flesta mer kvalitativa projektorer är kostsamma historier. Att du samtidigt får en lägre upplösning och ljusstyrka än de dyrare varianterna är synd — men så är de inte portabla heller. I nuläget handlar det först och främst om ditt behov. Vill du smidigt slänga med en projektor till sommarstugan, ut på husvagnssemestern eller bara till parken, finns egentligen inga andra projektorer av samma kvalitet.


Specifikation

Display

Display Technology: DLP
Light Source: LED
LED Lifespan: 30000 hours
Resolution(Native): 1280×720 (HD)
Maximum Input Resolution: 1920×1080
Brightness: 300 LED Lumen
Contrast Ratio: 400:1
Color Saturation(sRGB): 120%
Display Colors: 16.7 M

Projection Lens

Throw Ratio: 1.2:1
Projection Distance: 0.8m~3.2m
Projection Size: 30″~120″
Projection Offset: 100%± 5%
Zoom Ratio: Fixed
Focus: Manual

Video Feature

Splendid: Presentation Mode
Splendid: Standard Mode
Splendid: Theater Mode
Splendid: ECO Mode
Keystone Adjustment: Yes, ±40° (Vertical)
Auto Keystone: Yes
Aspect Ratio: Auto
Projector Placement: Front Table
Projector Placement: Rear Table
Projector Placement: Front Ceiling
Projector Placement: Rear Ceiling
HDCP Support: Yes

Audio Feature

Speaker: Yes(5Wx2)
Audio Technology: Harman/Kardon

I/O Ports

HDMI: x 1
USB-A: x 1 (Power output 5V/1A)

Wireless Projection

Wireless Projection: Yes

WiFi

WiFi: Yes (Embedded)

Bluetooth

Bluetooth: Yes

Power Consumption

Power Consumption (Max.): <36W
Power Standby Mode: <0.5W

Battery

Battery Capacity: 22Wh
Battery Life (Max.): up to 3 hours

Acoustic Noice (max)

Acustic Noise (Standard): 30dBA
Acustic Noise (ECO): 28dBA

Operation Condition

Operation Temperature: 0~40 °C
Operation Humidity: 20~90%

Mechanical Design

Chassis Color: Gray+Black
Tripod Hole: Yes
Adjustable Stand: Yes

Dimensions

Phys. Dimension (WxHxD): 90 x 131 x 90 mm
Box Dimension (WxHxD): 296 x 147 x 109 mm

Weight

Net Weight: 585g
Gross Weight: 1.3Kg

Recensionsex tillhandahållet av ASUS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar