Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless

Hur väl ska det kunna låta egentligen?

av Danny Larsen

Sennheiser är ett märke som är känt för sina välljudande headset där kvaliteten på ljudet är i fokus. Vi har fått Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless, ett trådlöst mobilheadset som vi ska kolla hur väl det låter och se om det vinner över mig sett till ljudbild, komfort och kvalitet.


Sennheiser är ett märke som jag inte tidigare testat på, så det var ett stort nöje att få hem ett testexemplar av dessa trådlösa MOMENTUM 4. Jag är en som uppskattar trådlösheten och gärna har ett par bra lurar på mig när jag är ute och rör på mig och kan lyssna på musik eller poddar samtidigt. Så att dessa trillade in blev en bra ursäkt för att vandra runt och lyssna på saker för att se hur väl de låter och passar.

Men som vanligt kollar vi vad som följer med i förpackningen. Först har vi det vita headsetet med grått huvudband (finns en helsvart utgåva också), USB-C laddningskabel, flygplansadapter, en ljudkabel med 3.5 mm till 2.5 mm anslutningar. Sist så har vi en reseväska som allt ligger i och som ger dig möjlighet att få med allt med vetskapen att allt kommer ligga säkert däri.

Headsetet vi fick till oss var i ett vitt utförande på kåporna medan öronkuddarna och huvudbandet var i en grå färg. Jag gillar kombinationen och det ser riktigt bra ut. Det finns bara små diskreta silver Sennheiser loggor på botten av huvudbandet och ingen skrikig LED-belysning på headsetet, vilket gör att den har en ganska ren känsla. Öronkuddarna är mjuka och ligger väl mot huvudet och stänger ute ganska mycket oljud bara där. Huvudbandet är också skönt men hade kanske sett det lite tjockare då det är lite på den tunnare sidan, men inget som förstör min komfort när jag har dem på mig.

Hörlurarna är vikbara och kan vinklas så att de kan ligga platt och inte vilandes på högkant som vanliga headset, vilket gör att du lätt kan lägga undan dem säkert. 

Av/På knapp och LED indikatorer för batteri.

På den den högra kåpans baksida har vi Av/På knappen, vilket också används för att para hörlurarna till din mobil eller surfplatta. Under den finns fem små LED som är till för att visa upp hur mycket batteri du har kvar. På tal om batteritid så kommer dessa hörlurar med upp till 60 timmars användande på en laddning. Vill du snabbt ha mer krut i lurarna så kan du ladda dem i fem minuter vilket ger nästan tre timmars extra batteri, en fulladdning tar ca två timmar. Det här är en väldigt bra batteritid, då du inte behöver ladda lika ofta som andra hörlurar.

Den högra kåpan utsida är rörelsekänslig. Här kan du använda olika tryckkommandon för att svara i telefonen, pausa, byta låt, spola fram eller tillbaka i låtar. Det är behändigt men att jag mest använt den funktionen för att använda ANC.

ANC (Active Noise Cancellation) finns på dessa hörlurar och är bra då de är till för mobilanvändande i första hand. Du kan, om du dubbelklickar på den högra kåpan, stänga av eller sätta igång ANC. Dessa hörlurars ANC är riktigt bra, jag hade på dem med ANC påslagen medans jag höll på i köket och skulle värma en kopp te i mikron. Jag var nöd att kolla att jag hade slagit igång mikron då det inte hördes med ANC påslagen, ett klick på sidan och jag hörde mikrons brummande och kylskåpen på direkten. Även utomhus har jag inget direkt att klaga på, starka vindar är svårt att få helt bort men den gör bra ifrån sig även där. Jag uppskattar ANC när jag är ute och rör på mig på stan, det kan vara bra att kunna lyssna men samtidigt kunna höra trafiken runtomkring sig. Du kan även ställa in hur mycket ANC du vill ha i den hörlurarnas app, helt tyst eller lite ljud som kommer igenom hela tiden.

Men om vi ska hoppa in på det viktigaste segmentet, ljudbilden. Sennheiser är kända som lite av ett audiofil-märke när det kommer till ljudbild. Efter att ha testat många hör-, in-ear- och gaming-lurar ligger dessa utan tvekan i topp på ljudbilden. Du har en ren och distinkt bas med ett mellanregister och diskanter som ackompanjerar den väldigt väl. Om du lyssnar på musik kommer du att få ett välljudande ljud i headsetet om det så är Disturbeds version av Sound of Silence, Johnny Cash Hurt eller bara lyssnar på en podcast. Alltid kul att själv få märka av hur bra ett märke är som är känt för att vara musikvänliga och gå in för att ha det bästa möjliga ljudet i ett trådlöst headset. På ljudsidan har jag inget annat att säga än att jag är imponerad.

Imponerad är jag väl inte direkt på mikrofonen på headsetet, men vad förväntade jag mig. Visst det är rent och bättre än andra mobila mikrofoner, men det är fortfarande en sida som mobila headset alltid kommer vara sämre på. Men som sagt det är bra mycket bättre än andra jag har testat på, men det har fortfarande den där burkigheten och svaga ljudbilden som nästan förväntas på denna typ av mobilmikrofon.

Men om du vill ändra om lite i ljudbilden kan du göra det då? Klart du kan göra det, Sennheiser har en bra App som du kan ladda ner där du kan välja mellan förvalda EQ eller skapa din egna. Ändra ANC styrkan eller slå igång Sidetone på mobilsamtal, Sidtone gör att du hör dig själv lite när du talar. Insatällningar kan ställas in om headsetet ska pausa automatiskt om du tar av dig dem. Om du precis som mig lyssnar mycket på podcast finns det ett val för att förhöja röster, samt att du kan slå igång Bass Boost om det önskas lite mer tryck i basen.

Appen har vad jag tycker den ska ha, så inget att klaga på den.

Något som du också kan ha koll på via appen är vilka eller vilken mobil eller annan plattform du har hörlurarna kopplade mot. Du kan ha två enheter kopplade samtidigt, sitter du på surfplattan och mobilen ringer som också är kopplad så kan du svara på samtalet vi hörlurarna. När samtalet är slut kopplas den tillbaka till den andra enheten du lyssnade på, väldigt smidigt och bra. Flera enheter kan vara kopplade i appen, men bara två kan användas samtidigt.

Även fast dessa hörlurar är primärt riktade mot den mobila plattformen så går det även att koppla upp dem till din dator via blåtand. De hittades lätt på datorn och gick snabbt att koppla, dock så finns det ingen app eller programvara för att ändra ljudbilden på datorn. Men finns inte mycket mer att säga där än att det fungerade att köra via datorn också.

Om vi dock kommer till vad som kan skrämma bort eventuella kunder, även med dessa lovord den fått här i recensionen; prisbilden. I skrivande stund ligger dessa hörlurar som billigast på ca 3 290 kronor, vilket är en ganska saftig summa. Visst, trådlöshet kostar, riktigt bra ljud kostar, men är det verkligen värt det? Jag skulle säga ganska snabbt ja på den frågan, om du vill ha en bra trådlös lösning med bra ljudbild så kommer det kosta. Vi kan ta och jämföra med ett par andra hörlurar som jag har recenserat: Skullcandy Crusher ANC. Dessa båda har väldigt många liknelser, bra ljudbild, skön komfort, ANC och bra batteritid. Vad är skillnaden, jo den är ca 400 kronor. Det kan tänkas då att du ska köra på det billigare alternativet och spara en slant då de är så snarlika, men ljudmässigt är Sennheiser bättre. Vill du ha det bästa ljudet är det MOMENTUM 4 du ska köpa. Skullcandy har sitt basreglage som ingen annan har, men är du ute efter den egenskapen så är det dem du ska kolla in. Men då Skullcandy var ett ”Bra Köp” för de kvaliteter den hade, kan Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless, inte vara annat än ”Toppklass” då de i slutändan är bättre.


Specifikation
Allmänt
Typ av produkt Hörlurar – Bluetooth – trådlös, kabelansluten – 2,5 mm kontakt, USB-C
Ytterligare funktioner Smart Touch Control, USB-C-laddningsport
Bredd 18 cm
Djup 4.63 cm
Höjd 19.5 cm
Vikt 293 g
Färg Svart
Hörlursmaterial Syntetläder
Rekommenderad användning Bärbar elektronik
Funktioner Transparent Hearing-läge, automatisk ström på/av
Förpackningstyp Box
Högupplösningsljud Ja
EAN 4260752330435
MPN 509266
Ljudutgång
Hörlursmodell Fullstorlek
Hörlurar, kopptyp Stängd
Fällbar Ja
Hörlursteknik Dynamisk
Anslutningsteknik Trådlös, kabelansluten
Trådlös teknik Bluetooth
Bluetooth ljud-codec SBC, AAC, aptX, aptX Adaptive
Bluetoothversion Bluetooth 5.2
Bluetooth-profiler Handsfree-profil (HFP), Advanced Audio Distribution Profile (A2DP), Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP)
Ljudutgångsläge Stereo
Ljudeffekter Signaturmelodi
Active Noise Canceling Ja
Aktiv brusreduceringsteknologi Adaptive Hybrid ANC
Frekvensrespons 6 – 22000 Hz
Total Harmonic Distortion (THD) 0.3%
Känslighet 106 dB
Impedans 60 ohm
Membran 42 mm
Justerbart huvudband Ja
Egenskaper Smart Pause, Crystal-clear Calls
Mikrofon
Formfaktor Inbyggd
Operativt läge för mikrofon MEMS-riktningsbar
Inkluderade mikrofoner 4
Frekvensrespons 50 – 10000 Hz
Brusreducerande Ja
Fjärrkontroll
Reglage Volym, spela/pausa, equalizerförinställning
Spårning
Sensorer Beröringssensor
Anslutningar
Anslutningstyp Hörlurar (subminitelefon 2,5 mm 4-polig)
USB (24-stifts USB-C)
Kabel
Avtagbar kabel Ja
Kabellängd 1.2 m
Diverse
Programvara inkluderad Sennheiser Smart Control
Inkluderade tillbehör Fodral, flygplansadapter, hörlurskabel (1,2 m), USB-laddningskabel (1.2 m)
Kabeldetaljer Hörlurskabel – avtagbar – L shaped / sub-mini phone 2.5 mm 4-pole – 1.2 m
USB-C till USB-A-kabel – avtagbar – 1.2 m
Standarder som följs Bluetooth Class 1
Strömtillförsel
Batteri Hörlursbatteri laddningsbart – litiumjon
Inkluderad kvantitet 1
Kapacitet 700 mAh
Driftstid (upp till) 60 timme/timmar
Laddningstid 2 timme/timmar

Recensionsex tillhandahållet av Sennheiser. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar