Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHandkontroll/Styrdon HyperX Clutch – Wireless Gaming Controller

HyperX Clutch – Wireless Gaming Controller

Kontrollen för Android eller PC.

av Danny Larsen

HyperX är tillbaka här igen, denna gång är det deras PC/Android handkontroll som vi ska kolla över. Hur väl ligger den i handen, kopplar den lätt upp mot PC:n och hur sköna är knapparna att trycka på, häng med mig och se vad jag tycker om den.


HyperX ger oss här sin första handkontroll, vilket är intressant att se då vi mestadels testar på mikrofoner, tangentbord eller möss. Men nu med handkontrollen i handen ska vi slå oss lös på lite spel och se hur den känns att spela med.

Men först tar vi och kollar vad som följer med handkontrollen; först har vi en USB-C till USB-A laddningskabel, mobilfäste och till sist en 2.4 GHz USB-dongel. Här har vi allt vi behöver för att köra på vår PC eller koppla oss till vår mobil.

Med vad vi får med ur vägen kan vi sedan hålla i handkontrollen och se hur den känns. Det första jag märker av när jag håller i den är att den är väldigt lätt. Detta är en sak som jag inte tycker om, det ska var lite tyngd i en handkontroll så man märker av att den ligger i handen, men det finns även en till sak med det som inte blir bra (mer om det senare). Handkontrollen är designad efter Xbox kontrollerna och kommer i ett helsvart utförande, men jag märker att den en en aningen mindre om så bara några procent. Knapparna, styrspakarna och triggers känns väldigt sköna när man trycker ner eller rör runt på dem, vilket är en bra sak. De bakre triggers har som en krökning som sticker ut mer än på andra handkontroller, vilket gör att fingrarna vilar bättre på dem. Jag gillar detta väldigt mycket och vill nästan plocka isär den och sätta dem på min Series X handkontroll.

Vad som medföljer i förpackningen.

Handgreppen har en lätt upphöjning som är mönstrad, vilket gör att handkontrollen hålls bättre och inte halkar runt i greppet. På nedre delen av handkontrollen finns det en liten knapp som man kan klicka mellan tre val; USB, 2.4 GHz och Blåtand. På ovansidan under laddningsuttaget finns det en skåra där man kan fästa mobilfästet. Mobilfästet har turligt och smart nog ett hål i sig vilket gör att man kan koppla in strömkabeln utan att ta bort fästet om batteriet börjar bli dåligt.

Istället för där Xbox-knappen ska vara har vi istället fyra lysdioder, dessa visar upp hur mycket batteri man har kvar i handkontrollen eller blinkar när man ska koppla handkontrollen. Under dem har vi såklart Select och Start-knapparna. Men vi har två extra-knappar; Turbo och Clear. Turbo är till för att automatiskt kunna skjuta slut på ett magasin eller hoppa i oändlighet på ett knapptryck, samt att Clear är till för att ta bort den Turbo som vi har ställt in. För att ta reda på hur man använde Turbo-knappen var jag nöd att gå online till deras support sida då det ej stod något om det i manualen som medföljde. Men det var inte svårare än att trycka in Turbo plus valfri knapp man vill koppla den på och vips så kan du skjuta eller slå ofantligt fort och oändligt. För att stänga av funktionen är det bara att göra samma sak förutom att använda Clear-knappen istället för Turbo-knappen.

Fyra dioder för batteri, Turbo och alla andra knappar du behöver.

Men hur kopplar man handkontrollen då?

Om du ska spela t.ex. Game Pass på mobilen så slår man bara igång Blåtanden och vips så dyker den upp i listan, tryck på den för att koppla den till din mobil och vips så kan du köra med den. Den kopplar lätt och hittas varje gång.

Om du däremot vill köra på din PC har du tre val av hur du vill ha handkontrollen kopplad. Du kan om du vill bara koppla in den med USB kabeln eller så har du trådlösa alternativ också. De trådlösa alternativen är Blåtand eller 2.4 GHz USB-dongel. För att använda Blåtand måste du (om du har Blåtand på datorn d.v.s.) gå in i inställningarna på datorn och slå igång det, sen byta på undersidan så att knappen står på Blåtand-ikonen. Nu ska handkontrollen dyka upp och du kan välja den i menyn. Jag har haft problem med specifikt Blåtand på datorn, den kopplar handkontrollen ibland och ibland inte. Även fast jag har Blåtand igång och aldrig stänger av det på datorn vill den ej koppla upp sig mot handkontrollen. Detta är väldigt till och från, vissa dagar hittades den utan problem hela tiden, medan andra dagar vill den bara till och från koppla den till datorn vilket kan vara irriterande.

Något som jag ej hade problem med är 2.4 GHz läget. Här byter man på undersidan till 2.4 GHz läget och kopplar in den medföljande USB-dongeln i datorn och hey presto du har nu en handkontroll som du kan använda. Då det fungerar utan problem, har gjort att jag har använt dongeln mer än Blåtandsläget, även om det fungerar så känns 2.4 GHz mer stabilt.

Medföljande så har vi ett mobilfäste som man antingen kan använda som ett stöd på bordet och ställa mobilen i. Eller så kan man koppla fast den genom att fästa den i skåran som finns på ovansidan av handkontrollen. Nu kan man fästa sin mobil i mobilfäste och hålla kontrollen och se mobilen utan problem. Dock några saker att ta upp; här kommer viktproblemet upp igen då handkontrollen är så lätt och sen när man fäster mobilen på toppen av den kommer den att bli övertung på ovansidan. Nu är det verkligen inte ett superproblem att brottas med, men det märks av när man sitter med händerna i luften och inte har dem vilandes i knät. Mobilfästet har ingen variation på hur mycket du kan vinkla mobilen utan du får vara nöjd med den 45 graders vinkel som finns, men den fungerar bara bra och man ser perfekt på skärmen.

Batteritiden på handkontrollen är även den god, den kommer med ca 19 timmar som man ska kunna spela utan att behöva ladda den. Man kan lätt se hur man ligger till på batteritid via de fyra lysdioderna på fronten av handkontrollen.

HyperX Clutch har sina för- och nackdelar, vikten i en handkontroll är en personlig sak för mig som jag skulle ända på, samt göra att man kunde ställa in vinkel på mobilfästet. Men utöver det så är det bara Blåtanden som irriterade mig genom att fungera vissa dagar och krångla andra. Turbo var väl kul att det fanns med, men för mig är det bara en gimmick. Jag gillade kontrollen, den var skön att hålla i och knapparna riktigt trevliga att trycka på, absolut en produkt att hålla koll på.


Specifikation

Tekniska egenskaper

Typ av produkt: Handkontroll
Artikelnummer: 1340670

Anslutning

Signalöverföring: Bluetooth, USB Dongle, Trådad
Anslutningar: 2.4GHz Trådlös, Bluetooth / Trådad

Strömförsörjning

Uppladdningsbar: Ja
Batteritid: 19 timmar

Allmänna egenskaper

Bredd: 155.6 mm
Färg: Svart
Vikt: 270 g
Medföljande tillbehör: Handkontroll, mobilklämma, USB-C kabel
Tillverkargaranti: 2 år

Recensionsex tillhandahållet av HyperX. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar