Roccat Magma

av Maxx Löfström

När ROCCAT drar fram RGB:n, då går dom verkligen hela vägen! Det nya tangentbordet heter lämpligtvis nog Magma, och liknelserna med lava kommer verkligen väl till pass. Om det sen handlar om nybildande av kontinenter eller förstörelse av al(l)t i sin väg… ja det återstår att se!


Det uppenbara som måste tas upp först angående Roccats tangentbord Magma är dess utseende. Hela bottenplattan under tangenterna lyser upp, och skänker det ett väldigt unikt utseende – som kan styras via programvaran Swarm från samma tillverkare. Denna LED belysning kan lämpligt nog justeras efter eget behag, och kommer i ett gäng utföranden. Lättåtkomligt och intuitivt i Roccat Swarm programmet. Medföljer gör även ett handledsstöd i räfflad plast, som trots det första intrycket av dålig komfort, är förvånansvärt lent under armlederna.

Innan jag nu kommer in på brytarna och känslan i tangenterna, bör det poängteras att detta är ett membrantangentbord (d.v.s gummiförsedda brytare), vilket innebär en specifik typ av känning när du använder det. Dessutom ligger dess pris på en bra nivå – särskilt om man tar in dess unika aspekter med RGB belysningen, vilket gör att du i sanning får ett väldigt RGB upplyst tangentbord för en rekorderlig summa…

Men… ett stort men…

De svampartade registreringarna av brytarna är tydligt klumpiga, och förser dig inte med tillräckligt av motstånd för att det ska få den där ”rätta” känslan. Förvisso är detta en mer personlig aspekt, men tar man med just registreringarna av nerslagen (vilket sker efter ett visst tryck, likt ’klickiga’ brytartyper) i åtanke, faller det oerhört platt. Den nästan degiga upplevelsen är något som kommer falla bort för många som redan vant sig vid mekaniska tangentbord – och är egentligen mest till för att tillfredsställa antingen personer utan någon egentlig preferens alls, eller de som nöjer sig med membrantangentbord. Och ja… det bör tilläggas att det verkligen är helt okej att gilla denna typ av tangentbord, smaken är delad och så vidare… men det är nog något man behöver vara van vid för att uppskatta.

I slutänden måste jag dock backa ett par steg och se till helheten och då kan jag komma med lite positivitet. För tar man med priset, dess unika RGB-belysning och de funktioner som medföljer, är det ett tämligen fullpackat tangentbord i slutänden. Är du en nybörjare som bara vill sätta dig ner och spela direkt – då kan det kanske vara något för dig ändå. Har du däremot mer ambition, kan detta vara ett lite för stort steg tillbaka. Men än en gång, det är svårt för det hänger mycket på din utgångspunkt och vad du är ute efter. Roccat Magma kommer fungera, och det kommer lysa likt magma medan det startar upp med din dator… sedan om du upplever det som en naturkatastrof eller inte… det kommer bara du kunna svara. För min del undviker jag nog det…


Specifikation
  • Membrantangentbord
  • Genomskinlig frontplatta
  • 5 AIMO -ljuszoner med 2 lysdioder vardera
  • 7 delade mediekontrollnycklar
  • 26 nycklar
  • 1,8 m USB -kabel
  • Spelprofiler

Recensionsex tillhandahållet av ROCCAT. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar