Kingston HyperX Alloy FPS

av Fredrik Olsson

Med en liten formfaktor och ett skarp upplyst tangentbord, så beger sig Kingston självsäkert in på tangentbords arenan, med sitt nya HyperX Alloy FPS. Ett tangentbord som de hoppas ska kunna sikta in på de gamers, som vill ha skön taktil känsla, men för ett bra pris. Siktet är högt för Kingston, och det är svårt att stå ut i konkurrensen, men når skottet ända fram? Vi ser genom siktet om så blir fallet.

Känsla & Design

Kingston har ett rykte om att vara prisvärda, men kvalitativa, och det märks redan i den spartanska förpackningen. För trots att du enbart får med ett till storleken litet tangentbord, så är det ändå en kvalitativ känsla som framhävs när man ser på den tillhörande ur- och in kopplingsbara USB kabeln, samt den diskreta tangentbordsväska som medföljer.

För tanken med tangentbordet är verkligen att kännas lättillgängligt och lätthanterligt, (vilket väskan hintar åt) och där kammar Kingston hem ett par plus poäng redan från start.

Själva designen på tangentbordet känns väldigt industriell, med sina skarpa rektangulära kanter, höga profil, samt den väldigt tunt spartanska bottenplattan. Själva knappsatsen är konkav, där mittenpartiet sjunker ner en aning, och de yttre partierna (övre och undre) höjer sig något. Lägg därtill en skarp röd LED belysning, som går att variera på sex olika sätt; konstant, andandes, trigger (individuella tangenter man trycker på lyser upp), explosion (en effekt som utgår från knappen man trycker på), våg (en våg går över tangentbordet) och slutligen ’custom’, vilket uppenbarligen innebär att man själv kan välja hur man vill lysa upp ens knappar.

ab85716_19

Vad gäller tangentbordets utformning, så bör det nämnas att det faktiskt borgar för en mer naturlig handpåläggning; då händerna mer naturligt vilar på tangentbordet. En förvisso liten detalj, men ändå en som blir alltmer självklar ju längre mer man sitter med tangentbordet. Brytarna för övrigt i detta tangentbord är typen Cherry MX-Blue, vilket ger ett inte bara en väldigt distinkt känsla i nertryckningarna; det har även stöd för så kallad anti-ghosting och n-key rollover ( Vilket betyder att varje tangent som trycks ner registreras oberoende av de andra medan anti-ghosting gör att det inte finns någon begränsning för hur många samtidiga tangenter som kan tryckas ner samtidigt. Smidigt va!). Därutöver ska det mekaniska tangentbordet klara upp till 50 miljoner nertryckningar per tangent. Så det finns uthållighet i tangentbordet, milt sagt!

I övrigt är tangentbordet utrustat med en USB hubb, med vilken du kan ladda din mobil med. Dessvärre är det bara för det syftet den är gjord, men det är ju alltid något. Fast när man tänkte efter, så är det å andra sidan inte konstigt; med tanke på den väldigt tunna men rejäla bottenplattan som finns på tangentbordet.

Ergonomi

Med tangenternas högre profil (ursprunget ur Cherry MX Blue brytarna) så är det en kännbar skillnad i att använda detta tangentbord, till skillnad från t.ex. ett membran baserade sådana. Du får en robust och framförallt stabil känsla i själva tangentbordet, och dess knappar känns enkla och responsiva i sitt klickande, trots att de ändå ger ett visst mått av motstånd. Verkligen som en gammal light version av en skrivmaskin. Men på ett bra sätt!

Tack vare sin konkava profil, så faller som sagt fingrarna naturligt in i den mittre sektionen av tangentbordet, och gör att de övriga partierna nås snabbare då de är högre. Det tillsammans med den överallt kompaktare designen av tangentbordet gör att man verkligen inte behöver röra fingrarna långt för att nå överallt.

USB kontakten funkar bra. Men bara för laddning av mobiler.

USB kontakten funkar bra. Men bara för laddning av mobiler.

Interface, Användning & installation

Den avtagbara USB kabeln består av en mini USB kontakt i ena änden, och två USB kontakter i andra. På det sättet får du smidigt in kontakten på tangentbordet (med mini-USB kontakten) och ger den tillräckligt med ström för USB hubben med de två USB kontakterna i andra ändan.

Någon programvara behövs ej heller, utan alla förändringar man vill och kan göra; görs med tangentbordet. Om du så vill bestämma hur LED tangenterna lyser upp, styra media-funktioner, höja och sänka volym, samt möjligheten att stänga av Windows knappen.

Dock är det viktigt att poängtera att detta tangentbord främst är för FPS spelare. Och därför medföljer inga makro-tangenter, som är standard på många andra tangentbord. Utan här har tillverkaren verkligen riktat in sig på en specifik publik; vilket de också gör bra.


Specifikation

Cherry MX Blue brytare, Polling rate: 1000 Hz, Tvinnad tråd ca 1.8 m, 100% Anti-ghosting och N-Key Rollover, USB mobil laddare.

Priser ej helt satta, med utifrån riktpriser så ser det ut att hamna på runt 1200 kr.

Recensionsex tillhandahållet av Kingston

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar