Det händer grejer borta hos Blue – nu när de idag lanserar deras nya Blue Yeti USB-mikrofon – Yeti Nano. Som en av de första i Sverige – så har vi getts möjligheten att recensera denna nya mikrofon. Den är mindre än den originala Yetin, men med mycket slagkraft. Men frågan är om det kommer räcka hela vägen in i mål?
Känsla & Design
Det första som slår en är hur mycket mindre den är från den vanliga Yetin. En tredjedel i storlek har försvunnit och gjort den betydligt mer portabel, och slimmad. Den vanliga Yetin är känd för sin bastanta konstruktion och framförallt fot – något som sparats även i denna mindre version.
Till att börja med kommer Yeti Nano i fyra färger – grå, klarblå, röd och guld – så vill man hitta sin egen favorit så är det lätt. Med lättare vikt så går det alldeles utmärkt att sätta upp den i en mikrofonarm (den har så klart stöd för Blues egna boomarm Compass och Radius III shock mount direkt ut boxen) utan att den ska tynga ner allt för mycket.
Strömlinjeformad och gedigen är mantrat – och går egentligen lika bra att använda med sin tillhörande fot som med ett mikrofonstativ eller boom arm. Nackdelen med foten, är att du behöver vara cirka en decimeter från mikrofonen för att få optimal ljudupptagning. Det går självfallet att vara längre bort, men du får då en tunnare ljudupptagning.
På mikrofonen har du två knappar – en för att stänga av ljudet (som samtidigt är ratt för att höja/sänka ljudupptagning) och en för att skifta mellan två typer av inspelningsmönster; cardioid (rakt framifrån) och omnidirectional (tar från runt omkring). På detta sätt kan du lätt växla mellan en mer nära upplevelse i cardiodläget som passar sång, podcasting eller tal över internet till det omnidirektionella som är bra för intervjuer, poddar med fler människor, event eller konferenssamtal.
Detta är en stor skillnad från den vanliga Blue Yeti som hade fyra inspelningsmönster – men så är denna ändå mindre till både lanseringspris som storlek.
Överlag så kan man säga att design och utseende är riktigt bra. Den får plats i alla lägen och kan vara diskret om man vill, eller utstickande om man vill (med tanke på de olika färgalternativen).
Ljudbild & installation
När det kommer till Yeti Nano så har den 24-bits stöd genom högst 48kHz inspelningskvalitet. D.v.s. det kommer räcka för gemene man väldigt bra. Du kan dessutom justera mikrofonvolymen på framsidan av mikrofonen, samt med hjälp av Blues programvara Blue Sherpa, som för första gången ger användare möjligheten att ändra en av Blues mikrofoner med mjukvara. Här kan du stänga av och sätta på ljudupptagning, ändra inspelningsmönster och justera förstärkningen (gain). Detta program är i nuläget först och främst för Yeti Nano, men kommer även få stöd för alla andra Blue mikrofoner.
Programvaran är även till för att uppdatera mikrofonens firmware – och därmed skapa ytterligare möjligheter för utveckling av mikrofonen allt eftersom. Vi gjorde en uppdatering i Sherpa – från mikrofonversion 4.0 till 4.5 – varvid mikrofonen ej längre kunde ses i programmet. Mikrofonen fungerar bra efter uppdateringen, men kan inte längre hittas i mjukvaran. Det kan vara en fråga om att mikrofonen och programvaran ännu inte är ute på marknaden (i skrivande stund) som gör detta – och att en framtida uppdatering av programmet fixar detta. Men det kan vara värt att vara aktsam med firmware uppdateringar om man är osäker – åtminstone initialt.
Men vad är en mikrofon – om inte en källa för ljud. Ljudbilden i mikrofonen är som bäst på nära avstånd, och ger då en väldigt ren och fin ljudbild, med en välbalanserad snärt i basen och ett välljudande mellanregister/diskant. Skulle det vara något att anmärka så är det att pop-ljud verkar vara extra känsliga för mikrofonen. Förvisso inte något unikt för en studiomikrofon – men då den inte har med inbyggt popfilter så märks det extra väl på just dessa typer av ljud. Det är även värt att nämna att mikrofonen inte är toppriktad – utan sidoriktad. Det betyder att du ska rikta själva sidan av mikrofonen (i detta fall den sidan med volymratten) mot dig, och inte mot toppen av mikrofonen.
Det finns inga andra finesser i ljudvägen direkt – utöver att du kan ändra gain, men för sitt syfte räcker det gott och väl om det så är för sång eller tal.
Avslutningsvis…
När du läser detta så ska den finnas tillgänglig – eller i alla fall väldigt snart. Dess rekommenderade cirkapris kommer vara runt 1190 kr, och trots att det är vad egentligen den gamla modellen Blue Yeti ligger på så kan detta ändå ses som ett bra pris. Du får en mer tajt design, fast med minst lika bra ljud, och dessutom mjukvara med vilket du kan justera ytterligare. Priset kommer säkerligen variera och komma under tusenlappen, vilket kommer vara ett kap, då den placerar sig någonstans mellan Blue Yeti och den betydligt billigare Blue Snowball, fast med en riktigt bra ljudkvalitet.
Elkrav/konsumtion: 5V 50.5mA (Max), Sample Rate: 32 kHz, 44 kHz, 48 kHz. Bit Rate: 16bit och 24bit, Kapslar (condensator mikrofoner) 2 st 14 mm condensator mikrofoner, Polar Patterns: Cardiod, Omnidirectional, Frekvens respons: 20Hz – 20kHz, Känslighet: -37dB (1kHz, 1Pa, 0dB=1Va/Pa), Max SPL: 110dB.
Impedans: >13 ohms, Signal to noise: 100dB.
Dimensioner med fot:
Längd: 10.9cm, Bredd: 9,6cm, Höjd: 21,1cm. Vikt: 0,63kg
Systemkrav: Windows 7, 8.1, 10, USB: 1.1/2.0/3.0
Macintosh: macOS 10.10 eller högre, USB: 1.1/2.0/3.0
Blue Yeti Nano. Rekommenderat cirkapris 1190 kronor 2018-08-29
Recensionsex tillhandahållet av Blue
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.