Med buller och bång landar ytterligare ett trådlöst headset på Nördlivkontoret. En släkting till G733 som nådde upp till utmärkelsen toppklass! Kommer G535 gå lika långt, eller har något förändrats på vägen?
Jag kan inte annat än att hålla med Fredrik i hans recension om G733; detta är ett headset som direkt ur lådan osar kvalité med sitt smala men glansiga yttre och som ser riktigt snyggt ut. Vissa kanske kallar det för plastigt och tycker att det är fult, men jag tycker de har fel. Om något så visar ”plastigheten” på headsetets vikt, men mer om det sen. Till skillnad från G733 går detta headset bara att köpa i färgen svart, men jag klagar inte, om ditt headset bara har en färg, då är det svart det ska ha.
Instruktioner för hur du startar headsetet finns på en liten praktisk flärp och syns direkt när du öppnar lådan. Denna uppmanar dig till att ladda ner G-Hub, vilket är Logitechs samlingsmjukvara för alla dess gaming-produkter. Tur var det att tydliga instruktioner fanns, för jag kunde inte få headsetet att fungera överhuvudtaget innan jag laddade ner mjukvaran. Detta är egentligen inte ett problem såvida du inte har extrem brist på utrymme på datorn eller inte har internet, men det är ändå något som är värt att påpeka: detta är inte en plug-n-play produkt.
Av alla Logitechs headset är min absoluta favorit G935 sett till ljudkvalité. G535 kommer nära, men når inte riktigt hela vägen på den fronten. Du har en extremt bra separation av alla register, och med G-Hub kan du lätt anpassa så att det låter rätt för just dina öron, men jag saknar lite ”oumph” på alla delar. När jag höjer volymen blir ljudet något skrikigt och den där känslan av att dunka plåt infinner sig inte riktigt. Nu är det kanske inte rättvist att jämföra headset med nästan tusen kronors prisskillnad och med det sagt vill jag ändå hävda att ljudet är riktigt bra. Explosioner är inte bara ”basbomber” och skarpare ljud blir tydliga utan att det skär i öronen. Resultatet av denna tydliga ljudbild är att du utan problem hör både spel (eller film) och vem du nu pratar med på röstchatten.
Mikrofonen är inte alls på samma nivå som resten av headsetet när det kommer till ljud, men den är okej. Det finns inget läckage av ljud mellan lurar och mikrofon och, trots bara ”okej” ljudkvalité, finns det andra finesser som väger upp. I G535s fall är det förmågan att tysta mikrofonen genom att fälla upp den, vilket är en funktion som jag fullkomligt älskar! Att detta ännu inte är standard för alla gamingheadsets i resten av världshistorien är för mig en olösbar gåta. Det finns en enorm trygghet i att kunna tysta sin mikrofon oavsett mjukvara, plus att du själv lätt ser om du är tystad eller inte.
Mjukvaran G-Hub är en av de bästa på marknaden idag sett till funktioner och stabilitet. Med just detta headset kan du ändra EQ, slå på/av sidoton och öka mikrofonvolymen. Du kan också spara dina egna EQ-inställningar, samt koppla dessa till olika program, så byter mjukvaran automatiskt när du till exempel startar ett spel. Detta går att göra mycket specifikt, så du kan ha en specifik EQ-inställning för Madison, och en annan för Esse Proxy. Slutligen kan du också ladda ner andra användares EQ-inställningar och testa om deras är något som passar dig.
Headsetet kommer med Lightspeed, vilket i klarspråk innebär att du inte ska ha någon fördröjning mellan att ett ljud sker och att du hör det. Jag har än så länge inte stött på ett trådlöst headset där detta är ett problem överhuvudtaget, men visst, kul att det går snabbt.
Sett till komfort och batteritid är detta ett headset jag skulle kunna ha på mig tills det laddat ur alla sina 33 timmar. Mjuka öronkuddar och under 300g tungt gör detta till en lättviktare som även fungerar med glasögon. Det justerbara huvudbandet gör att headsetet passar både stora och små huvuden. En sista funktion jag gillar med headsetet är volymkontrollen på högra kåpan, som automatiskt kopplar sig till datorns systemljud, vilket jag föredrar istället för en separat volymkontroll. Tyvärr måste jag sluta ösa beröm över detta headset, då jag har ett stort problem.
Ett högfrekvent litet pipande som aldrig slutar. Som tinnitus fast digitalt, det är tyvärr en del av upplevelsen med G535. Nu är jag förvisso ung (under 25) och förmågan att uppfatta högfrekventa ljud är något som avtar med ålder, men för mig är det en plåga. Först tänkte jag att det var en annan trådlös frekvens som störde, men trots att jag testat på flera datorer, både med och utan andra trådlösa enheter, har tonen kvarstått. Problemet har visat sig vara volymhjulet. När volymhjulet står i neutralt läge börjar pipandet, om jag vickar på hjulet kan jag få in det i ett mellanläge där det äntligen tystnar, men med en lätt skakning kommer det tillbaka. Detta är så pass jobbigt att ”bra köp” utmärkelsen, som annars skulle suttit som en padda i väggen för detta headset, glider den ur händerna. Tyvärr gör denna ton att det blir hemskt att sitta med headsetet under längre perioder, och den bra batteritiden går till spillo. Nu gillar jag ändå headsetet så pass mycket att jag kan tänka mig att sitta och vicka på volymhjulet tills det blir rätt, men är du under 30 ska du ta dig en funderar innan du beställer hem G535.
Det är otroligt tråkigt att en enda liten ton kan förstöra så mycket, annars är detta ett superbt headset i många avseenden. Det gör ont i mig att inte kunna ge det en utmärkelse, men jag kan inte med gott samvete rekommendera det utan att du är fullt medveten om vad du köper.
Vikt: 236 gram
Högtalarelement: 40 mm
Frekvensåtergivning: 20Hz-20KHz
Impedans: 36 ohm
Känslighet: 87,5 dB SPL/mW
3,5 mm-ljudkontakt: Enkel anslutning
MIKROFON
Upptagningsmönster: kardioid (riktad)
Frekvensåtergivning: (100 HZ–10 kHZ)
Trådlös räckvidd: Upp till 12 m
Recensionsex tillhandahållet av Logitech. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner