Creative Stage V2 | 2.1 Ljudsystem

av Fredrik Olsson

Hemmet finns där för att skänka lugn och även ge underhållning (särskilt i dessa tider), om det så är när man tittar film med familjen, spelar spel för eller bara lyssnar på musik. Vilket för oss till Stage V2; för vad är bättre än att lyxa till vardagen med en ljudanläggning som inte bara ser härligt återhållsam ut, men som också ger ett hejdundrande ljud? Nåja, det är i alla fall vad Creative vill att vi ska associera till när man pratar deras ’soundbar’ Stage V2. Frågan är om det är mer säljsnack än reell kvalitet vi har att göra med? 


Känsla & Design

Den oväntat robusta soundbaren som kommer i kartongen är inte bara väldigt väl sammansatt, den är även ackompanjerad med en förvånansvärt tung baslåda. De båda går i svart och framförallt soundbaren står ut då dess bredd på 68 cm var oväntat stort. Stage V2:s design följer på många sätt och vis standardnormen för hur en soundbar ska se ut, och likaså subwoofern. Är du ute efter något som ’poppar’ i hemmet lär denna mest kännas anonym. Men tack och lov ska man inte döma boken utifrån dess framsida…

Ljudbild & Anslutningsmöjligheter

Det är när vi kommer till vad som kan kopplas in i denna ”big boy” som vi verkligen börjar se potentialen. Inte nog med att den har stöd för Bluetooth 5.0, den har även AUX-ingång, optisk-ingång och USB-C kontakt. Vad detta innebär är att Stage V2 går att använda till en mängd olika enheter, så som din dator, tv, mobil, surfplatta, Nintendo Switch och Playstation 4. Ett helt uppbåd av möjligheter som alla är anförda av en smidig liten fjärrkontroll. Visst är allt detta ypperligt, men det är å andra sidan inte direkt världsomvälvande och nytt. Vad det dock säkrar är idén om att du kan variera ditt lyssnande utifrån vad du vill göra. Blåtandskopplingen sker oerhört lätt i mobilen och vips spelar man Eva Cassidy, Queen eller valfri Synthwave-musik för fulla muggar. Hela lösningen är en 2.1 lösning, vilket innebär att ljudbilden upplevs i full stereo istället för vad många mer billiga soundbars faller i för fälla, att kännas monotona. Här finns även stöd för surroundljud, väggfästen på baksidan av soundbaren samt upp till tio meters avstånd för bluetooth kopplingar – vilket bara adderar än mer till intrycket.

När det kommer till ljudet går det verkligen bara att hylla Creative för sitt rena och framförallt rika ljud, som trots 2.1 lösning ändå uppfattas brett och varmt i sin ton. Den medföljande basen gör jobbet bra, även om den inte välter några kylskåp direkt och det övriga registret känns klart och fint. Det är helt enkelt en väldigt god helhet vad gäller ljudet, vilket ändå imponerar extra mycket när man ser att priset landar på cirka 1100 kronor. Visst är det inte superbilligt, men för vad man får i ljudomfång, är detta verkligen ett kap i mina ögon. Allt detta för ett paket som egentligen är uppe och igång efter bara några minuters installation. Bra jobbat Creative!

”Inga genvägar till det perfekta ljudet…”

Visst har Stage V2 många styrkor, men det är också i bredden som det på något sätt handikappar sig självt. Som PC högtalare är soundbaren överdrivet stor (försök att få plats med den på ditt skrivbord/datorbord) och använder du blåtand för din dator finns det ett visst lagg (även om det var oväntat litet). När det kommer till Playstation och Nintendo är det däremot fina fisken, men att det saknar stöd för Xbox är synd. Det är alltså inte ofelbart på några sätt. Tack och lov vägs det upp av helheten som med mängder av stöd via blåtand, AUX, USB och optisk ingång, tillsammans gör att dess ljud står ut som allt annat än en genväg. Oavsett om man sitter och äventyrar på Nintendo Switch:en, lyssnar på popdängor från mobilen eller bara kollar på den gamla dumburken, är ljudlösningen klockren och designen enkel. Detta är definitivt något för alla som vill minimalisera upp hemmet sett till elektronik.

Värt att veta! I nuläget har ännu inte denna kommit till Sverige – men är på väg. Därför kan priset komma att variera en aning från det som sätts ut här, men att dess grundpris på cirka €110 ändå lär vara en god vägriktning sett till det svenska priset.


Specifikation
Mått
Soundbar: 78 x 680 x 100 mm, Subwoofer: 423 x 116 x 250 mm
Kabellängd
Subwoofer Cable: Approx 2m; tethered to subwoofer, USB-C till USB-A-kabel: 1,2 meter, 3,5 mm AUX-kabel: 1,2 meter, Strömkabel: 1,5 meter
Vikt
Soundbar: 2,0 kg, Subwoofer: 3.3 kg (7.28 lbs)
Användningstemperatur
0 °C till 45 °C
Nätuttag
Huvudenhet: 2 x 20W, Subwoofer: 1 x 40W, Sammanlagd effekt i systemet: Upp till 80W RMS, Toppeffekt 160W
Enheter
Dubbla 2,25-tums Soundbar-högtalarelement, 5,25-tums Subwoofer-högtalarelement
Frekvensrespons
55–20,000 Hz
Systemkonfiguration
2.1-system
Signal/störningsförhållande (SNR)
≥ 75 dB
Bluetooth driftsfrekvens
2402–2480 MHz
Räckvidd för Bluetooth-enheter
Upp till 10 meter, (Mätt i öppet utrymme. Väggar och strukturer kan påverka enhetens räckvidd.)
Bluetooth®-version
Bluetooth 5.0
Bluetooth-profiler
AVRCP (Bluetooth-fjärrkontroll), A2DP (Wireless Stereo Bluetooth)*
*Stereo Bluetooth eller A2DP-profil möjliggör trådlös överföring av fullt stereoljud till andra Bluetooth enheter. För att avgöra huruvida din enhet (notebook, PC eller mobila enhet) är utrustad med A2DP-aktiveradBluetooth-teknologi, se din enhets tillverkares dokumentation/webbplats för mer information.
Codecs som stöds
SBC
Anslutningstyp
Bluetooth, Aux-ingång, Optisk ingång, USB-C
Färg
Svart
Fjärrkontroll
Infrarött
Övriga funktioner
Stödjer Optisk ingång och TV (ARC) ingång, 3,5 mm integrerad aux-ingång för andra ljudenheter

Creative Stage V2. Lägsta pris €109.99 enligt Creative 2021-01-28.

Recensionsex tillhandahållet av Creative.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar