Razer Orbweaver Chroma

av Fredrik Olsson

Som märke så profilerar sig Razer att vara spelarnas val. I just detta fall med Razer Orbweaver, så är det som att tillverkaren öppet välkomnar alla PC spelare att få en så pass personlig och anpassad spelupplevelse som möjligt. Men frågan är om det specialframtagna minitangentbordet är ren gimmick eller nutidens Messias för spelare!

Känsla, Design & Ergonomi

För alla oss konservativa pc spelare (som undertecknad) så är det lätt att misstro Razers lilla manick som något nästan utomjordiskt främmande och oacceptabelt. Vi har minsann tangentbord, och det har räckt sedan urminnes tider, så varför ändra på ett vinnande koncept?

Men vad är då detta, och hur används den, undrar ni. Jo det är mer eller mindre ett miniatyrtangentbord, vars själva design faktiskt kan ändras efter användarens behov. Har du större händer, öka längden, vill du ha plattare eller högre höjd, ja men ändra bara och framförallt, vill du ha en mängd olika profiler och makroknappar, ja ställ in detta på detaljnivå. Det är faktiskt en sjukt konfigurerbar pryl det här, som under rätt förutsättningar (läs användare) faktiskt kan bli en ovärderlig tillgång. Du har en knapp som känner av upp till 8 riktningar, 30 fullt programmerbara knappar, och även i grunden Razers egna mekaniska brytare där under.

Initialt är det alltid svårt att vänja sig, men ger du det en chans, så kan du få en väldigt skön spelupplevelse, då själva formen av Orbweaver som sagt kan skjutas fram och tillbaka, höjas och sänkas, och framförallt redan från start är ergonomiskt korrekt för just spelande. Din handflata lutar sig mjukt mot Orbweaverns gummibeklädda underlag, och alla knappar har en distinkt känsla, även om de är extra klickiga i sin natur. Men efter en dags spelande eller två, så märker man att Orbweaverns möjligheter öppnar upp ett spelande som många säkerligen eftersöker; d.v.s. anpassat efter just hur du vill styra. Just hur du vill koppla kommandon, makros eller vanliga tangenter.

Interface, Användning & installation

När det kommer till att ändra på makros, knappar eller allehanda funktioner, så sköts detta via Razers programvara Synapse. Här kan du ändra i Orbweavers hela åtta profiler (Keymaps) som alla kan ändras precis efter eget behag. Alla profiler och indirekt keymaps kan länkas mot specifika program eller spel. På detta sätt så kan du t.ex. koppla Orbweavern mot CS: GO, och vid start av spelet, per automatik ändra till en konfiguration speciellt utformad för det spelet. Men du kan även koppla mot andra program, som ex. Adobe Photoshop och utforma kortkommandon att sitta på specifika tangenter.

Möjligheterna finns förvisso där, men det är självklart ett väldigt pillande till att få det precis som du vill ha det, och om du vill koppla profiler mot specifika spel, så tar det ännu mer tid. Men har du beslutsamheten och orken, så kan det verkligen bli mödan värd.

Utöver detta så är det även värt att nämna att, precis som med många av dagens tangentbord så är det RGB belysning som gäller även här. Du får Razers Chroma series valmöjligheter, vilket innebär en uppsjö av olika förinstallerade mönster och färgscheman, för att inte tala om chansen att själva göra en färgsättning som passar dig. Det är ändå över 16 miljoner färger, och helt klart väldigt tydligt upplysta tangenter, så all utformning ligger i användarens händer om man så önskar.

Nu har det varit många fördelar hittills, och det bör understrykas att det ÄR en gedigen produkt i sig själv. Men dessvärre så tappar den många just på grund av sin nisch. För att en produkt på riktigt ska slå igenom, så känner jag att den ska förstås och kunna användas av merparten av gamers. Där så tappar Orbweavern (uppenbarligen) många på resans gång. I mångt och mycket är det FPS och exempelvis action RPGs som funkar som bäst. Självklart går det bra med MMO också, men egentligen så är det dessvärre svårt att fixa något som inte är sönder. Det vanliga tangentbordets tillförlitliga och framförallt breda applikationsvärde gör det till ett ovärderligt verktyg. För i slutänden måste man ändå ha Orbweavern som ett komplement till tangentbord och mus, då man ändå lär behöva skriva från tid till tid, och då kan det helt enkelt bli rörigt på skrivbordet med alla dessa prylar som slåss om utrymme. Så för många så kan det i slutänden falla på bekvämlighet. Även om själva syftet så klart är att förenkla och låta spelare anpassa själva, så är det många som kommer tänka –”jag har allt klart, och vill inte skapa en hög profiler att byta emellan och lära mig en ny kontroll!”. Det är sant att utveckling ibland är svårt att greppa från början, men här finns det potential för de som vågar lägga kraften, tiden och pengarna (cirka 1300-1400 kronor).


Specifikation

Razer™ Mekaniska Brytare med 50 g accentueringskraft, 30 fullt programmerbara tangenter, Chroma backlighting med 16.8 miljoner färger, Programmerbar åttavägs direktionell thumb-pad, Justerbar hand , tum och handflatestöd, 8 keymaps tillgängliga, Oändlig makrolängd, Razer Synapse, Tvinnad fiber kabel, Cirka storlek: 55 mm (Djup) x 154 mm (Bredd) x 202 mm (Höjd), Ungefärlig vikt: 395 g

Cirkapris – ca 1400 kronor.
Recensionsex tillhandahållet av 
Razer

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar