När Logitech håller hov, med ett nytt tillbehör så tittar gärna gamingvärlden på, för att se vad de vill visa upp. Nyligen så släpptes deras nya tangentbord G513 Carbon, och därmed fick spelvärlden ett nytt tangentbord att leka med. Men frågan är om G513 bara är ytterligare ett gamingtangentbord i mängden eller om det faktiskt kan hitta sin egen nisch bland spelarna. Vi trycker därför till extra hårt på tangenterna och testar tangentbordet fullt ut i både spel och ordbehandling, för att ge er svar på tal; är det värt att skaffa?
Känsla & Design
Först och främst; Ja, de fortsätter med sina Romer-G tangenter. Men inte bara det, du har två olika typer av brytare att välja mellan här; dels Romer-G Taktil, och Romer-G linjär. Den första typen ger en tydligare känsla i nertryckningarna samt mer motstånd, till skillnad från den Linjära typen som har en mer mjuk accentuering (nertrycknings motstånd). På detta sätt så finns det bara där bra valmöjligheter redan innan ett eventuellt köp.
Men hur är då tangentbordet (i vårt fall utgår vi från den taktila versionen) under arbete, om det så är ordbehandling eller spelande. Riktigt bra måste jag säga. Romer-G brytarna är bra dels för att de i sig är tystare, men framförallt för att de är rakt av är sköna att använda. Det lilla motståndet som sker (det är dock väldigt litet) vid nertryckning samt lättheten i knapparna gör att man praktiskt taget flyger fram över tangentbordet. Lägg därtill en låg profil, samt ett riktigt behagligt handledsstöd, och bara där så har vi mycket kvalitet för pengarna.
Om vi tar och tittar på utseendet och designen, så har Logitech fortsatt med det mer spartanska spåret; ett aluminiumhölje i smakfull svart dekor, som lär passa de flesta. Jag personligen tyckte det var riktigt diskret men samtidigt elegant, så det går inte att säga nåt annat än att det är tipp topp även här. Självklart så är detta en smaksak, och om man ska vara djävulens advokat så kan man se det som att dess väldigt kompakt form och minimalistiska utseende kan tyckas lite för enkelt. Det får ni potentiella köpare avgöra själva.
I övrigt så följer det med RGB-funktioner (väldigt tydliga och rena i sin ljussättning) som kan styras från start från tangentbordet. Dessutom finns det mediaknappar om man använder sig av FN-knappen, och slutligen en USB hubb med en USB kontakt för de som gillar den aspekten hos tangentbord. Tänk dock på att den flätade kabeln från tangentbordet till datorn kräver två USB kontakter, och i sig kan vara rätt så sträv och hård, så plats kan behövas.
Användning & installation
Under långtidsanvändning så skiner brytarna, men tänk på att dess profil (d.v.s. höjden på tangentbordet) är lågt (34 mm) och är en vanesak lika mycket som en smaksak. Dock kommer de passa de flesta användare och följsamheten i knapparna ökar bara detta faktum.
Men finns det verkligen inga mindre bra sidor på detta tangentbord. Visst har vi saker ur smaksynpunkt, som låg profil och ett återhållsamt utseende, men det på pappret stora hindret är dess pris. Som lägst kostar det i skrivande stund över sjuttonhundra kronor, vilket är mycket för ett tillbehör som detta. Du kan med enkelhet hitta en mängd kvalitativa tangentbord billigare än detta. Men å andra sidan följer det med både stöd för Lightsync (anpassningsbara RGB belysning, samt profilstöd för mängder med spel), 12 extra speltangenter för de som vill anpassa tangentbordet efter eget bevåg och även programmerbara knappar, om du vill skapa makros.
Så frågan blir i slutänden, vad är viktigt för dig när det kommer till köp av tangentbord. Hållbarheten och finesserna (även om dedikerade G-knappar saknas då de är integrerade i de befintliga knapparna) finns där, likaså ett snyggt yttre, men om dessa saker kommer på andra plats, så behöver man fråga sig vad exakt man är ute efter. Om brytarnas snabbhet och känsla är viktigast så kommer detta tangentbord väl till pass, men det kan man å andra sidan få i ett annat tangentbord för några hundringar eller rentav nästan en tusenlapp billigare. I mitt fall, så skulle jag ändå säga att det blir värt det, dels för att du kan ha G513 i många år, och framförallt för att det helt enkelt är behagligt att använda såväl som att titta på.
SYSTEMKRAV: Windows® 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, USB-port (för tangentbord), Andra USB-port (för USB-genomföring), FYSISKA SPECIFIKATIONER: Mått på tangentbordet: Höjd: 132 mm, Bredd: 455 mm, Djup: 34 mm, Vikt (utan sladd): 1020 g, Kabel: 1,8 m
Mått på handledsstödet: Höjd: 88 mm, Bredd: 445 mm, Djup: 21,5 mm,
ROMER-G-BRYTARE: Hållbarhet: 70 miljoner tangenttryckningar, Avstånd till aktiveringspunkt: 1,5 mm, Aktiveringskraft: 45 g, Totalt avstånd: 3,2 mm, Programmerbara FN-tangenter via Logitech Gaming Software
Cirkapris – 1900 kr
Logitech G513 Carbon. Lägsta pris 1699 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-03-26.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.