Tidigare har vi recenserat den mer utvecklade versionen av Blue Snowball, men nu har vi fått till oss Blue Snowball iCE vilket skiljer sig på några få punkter. Men på punkter som kan vara en väsentlig skillnad. Så frågan är, är det ens värt att köpa denna när den ”vanliga” modellen finns? Vi sjunger i mikrofonen och ser om den klarar av trycket!
Känsla & Design
Precis som med Snowball så är iCE en stilren historia. Den runda designen finns i två utföranden; ett svart och en vit. Vilket gör att du kan hitta en som passar din set-up, även om den något dyrare versionen kommer i betydligt fler färger. Dess matta yta av hårdplast känns ändå robust och hållbart. Sedan kommer vi till dess tripod fot som denna gång skiljer sig en aning. Där modellens storebror kan justeras på höjden, så är denna helt fast. Så vill du höja/sänka, så är du tvungen att helt enkelt skaffa en ny tripod eller mikrofonarm. Den kommer med en 5/8 skruv, så det är inga problem att omedelbums sätta fast den på ett stativ eller mikrofonarm om man så vill.
Ljudbild & kompatibilitet
Ljudkvaliteten är i princip identisk, med ett omfång mellan 40 – 18000 kHz, vilket kommer funka för de flesta, oavsett om man är amatör musiker eller podcaster. Allt körs på 16 bit på en sample rate av 44.1 kHz, så på den biten klarar man sig utmärkt. Till skillnad från sin aningen dyrare syskonmikrofon, där det finns en knapp för tre lägen att välja mellan, så har du här inget sådant. Det är ’cardioid’ läget som gäller. Kvalitetsmässigt så är det ändå identiskt mer eller mindre med sitt syskon, men du tappar omni- och 10 dB lägen. Det ena för upptagning runt omkring mikrofonen, det andra höjer ljudvolymen med sagda 10 dB. Som podcast eller streamer mikrofon, kommer det dock inte göra så mycket, utan du kommer klara dig bra.
Själva ljudet är rent, även om det har en aningen metallisk ton. Upptagningen är dock bra överlag, och kommer fungera bra för de flesta. Tänk dock på att du behöver vara närmre mikrofonen för att maximera ljudkvaliteten, och då den står på en låg fot, som inte går att höja så kan det vara värt att investera i en ny tripod eller mikrofonarm för att mer naturligt komma närmre mikrofonen. Precis som med sin namne, så är den extra känslig för vissa ljud (P-ljud, F-ljud och S-ljud) då den inte har med ett popfilter från start.
Interface, Användning & installation
Användningsmässigt så är det lätt som en plätt. Bara att plugga in och sen sätta igång med inspelandet. Eventuella inställningar görs dock i Windows och inte i något dedikerat ljudprogram. Under arbete så är det verkligen viktigt att veta vad du ska använda den till, då den lätt kommer i vägen om du använder den som skrivbordsmikrofon. Men om du inte använder dator eller liknande (i.o.m. att du bör vara nära mikrofonen) så klarar du dig bra, och då är det till ett bättre pris än sin storebror.
Mikrofon: Frequency Response: 40 –18 kHz – Polar Patterns: Cardioid – Sample Rate: 44.1 kHz/16 bit – Vikt: 460 g – System krav: Windows Vista, 7, 8 (eller nyare) – USB 1.1/2.0 (eller nyare) – 64 MB RAM (eller bättre)
Blue Snowball iCE. Lägsta pris 548 kronor enligt Prisjakt.nu 2017-11-22
Recensionsex tillhandahållet av Blue/NordicGamesSupply
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.