Blue Snowball

av Fredrik Olsson

Blue Snowball såg lite märklig ut när jag tog ur den ur kartongen. En stor rund USB mikrofon, på en tripod, kändes aningen illavarslande. Men sedan tog jag mig an deras mikrofon, och här kommer utslaget.

Känsla & Design

Trots sin egensinniga design, så finns det en stilren aspekt till Blue Snowball. Den kommer i flertalet olika färger, för den som vill få sin egen personliga stil representerad i mikrofonen. Men det exemplar vi fick till oss, var den mer ordinära vita versionen. Själva mikrofonen är i materialet hårdplast, vilket man lätt kan tycka ska kännas billigt, men i detta fall faktiskt känns gediget och robust. Så tillika tripoden som medföljer; som har en blandning av metall och hårdplast, men även där känns väldigt robust och tillförlitlig.

Men med det sagt, så vill jag ändå påstå att Snowball är en av de mer originella mikrofonerna på marknaden; med sin över proportiella mikrofonhuvud (som är tiltbar), och silver metall tripod fot, så ter den sig väl mot vilken bakgrund och dator miljö som helst. Och även med Blues logga rakt på mikrofonen (samt även på tripod foten), så är den ändå elegant.

Ljudbild & kompatibilitet

Självklart så handlar allt om mikrofonkvalitet, när det rör sig om test av mikrofoner; och med en ’Cardioid’ och ’Omnidirectional’ funktion så finns det svängrum för de som vill spela in musik eller podcast och dyl, samt även för de som vill ha konferenssamtal.

Frekvens omfånget (för samtliga tre steg), är mellan 40 – 18.000 kHz, vilket är brett nog för de flestas behov, och med en Sample rate på 44.1 kHz genom 16 bit, så får du en fullgod inspelningskvalitet vad gäller fidelity.

Vad gäller ljudet i sig, så finns det (som jag nyss nämnde), tre steg på baksidan av mikrofonen.
En för Cardioid, vilket innebär en upptagning precis framför mikrofonen. En Omni(directional) som tar upp alla ljud runt mikrofonen, samt en ’-10 dB’ inställning; om man t.ex. vill spela in väldigt höga ljudkällor. Skillnaden mellan dessa i ljudkvalitet är relativt liten. ’-10 dB’ inställningen gör som den säger; den tar i princip ner den vanliga ljudvolymen med 10 dB. D.v.s. ingen större skillnad i kvaliteten i ljudet.

Skillnaden mellan ’Cardioid’ och ’Omni’ är större; där ’Omni’ har en betydligt större rumskänsla i ljudet, då den självklart tar upp hela rummet. Fördelen med detta är som sagt i konferenssamtal, större podcast anslutningar, Skype möten eller dyl, men å andra sidan i kvalitet, då det blir avsevärt mer brus i inspelningen, och ljudkvaliteten därmed förloras något.  Medan ’Cardioid’ lägets mer riktade läge får ner brus och ev. andra störningsmoment avsevärt. Men att även där kan finnas ett litet brus, om man är ute efter en ren ljudupptagning.

Vad som kan sägas rent generellt om Snowballens ljudkvalitet i övrigt är att den är aningen burkig, och inte på samma nivå som en studiomikrofon; utan ger alltså ett något rundat ljud med lätt metallisk klang. Men är du ute efter en bättre och framförallt mer sanningsenlig ljudbild, så ska du nog se mot de rena USB studiomikrofonerna; såsom RØDE:s NT-USB/Podcaster. Dock för slanten man lägger ner på snowball’en så är det ändå godtagbart pris för vad man faktiskt får för pengarna.

Tips!
Något som dock bör poängteras är att denna typ av semi-studio mikrofon, står och faller lite på miljön den vistas i. Då den har en bättre ljudupptagning än säg t.ex. ett gaming headset, så reflekterar det mycket av rummets ljud enklare p.g.a sin känslighet. Men om du förser den med pop-filter, shock-mount, och t.ex. ljudisolerar rummet, så kan du utöka ljudkvaliteten avsevärt. 

Allt detta för oss till ljudbilden i sig själv. Den mest vanliga ljudbilden är den ’Cardioid’ baserade inställningen. D.v.s. när upptagningen sker rakt framifrån mikrofonen.

Här ger Snowball ett klart och fint ljud, som dock är aningen överkänslig. Den kommer plocka upp runtomkring liggande ljud bra också, så det är fördelaktigt att vara så nära mikrofonen som möjligt.
Men detta leder in till två betänkligheter som finns med denna mikrofon. Först ut; mikrofonens placering och höjd.

I o.m att den medföljande tripoden är ganska låg (även när den är uppdragen till max), så blir det lätt att man fastnar i en mer onaturlig position. Självklart handlar allt detta om i vilken utsträckning och syfte som du vill använda mikrofonen till, men i regel får du alltid ett bättre ljud genom att vara närmre mikrofonen, och dessutom tas andra ljudkällor inte upp lika mycket om du gör så. Men i o.m dess korta höjd, så kan det bli obekvämt i längden, och därför är en mikrofon arm något som starkt rekommenderas för denna mic.

Det andra är att Om du tar dig närmre mikrofonen, så bör det nämnas att utan ett pop-filter, så är den väldigt känslig för P-ljud, F-ljud och till viss del S-ljud. Självklart är detta inget som inte ett adekvat pop-filter kan hjälpa. Men då ett sådant inte är med från start, så är det ändå något som bör belysas.

Men trots dessa två saker, så är ändå ljudbilden för ’Cardiod’ läget riktigt bra, och med den höga fidelityn, så ges du verkligen bra möjligheter för podcasting, instrumentinspelning eller sånginspelning.

Interface, Användning & installation

Blue Snowball är verkligen plug’n’play, då den kom igång ögonblickligen. Någon programvara medföljer ej, och behövs ej direkt heller, utan de få inställningar du behöver göra kan göras i Windows.

Vad gäller användningsmässigt, så är det viktigt att ta reda på vad ens behov är, och vad man vill åstadkomma med mikrofonen. För om du som jag gör podcasts; där du behöver klicka runt på en skärm efter manus, start och stop av inspelning och liknande, så kommer Blue Snowball vara lite i vägen. Men kör du å andra sidan rena inspelningar så kommer den ligga som handen i handsken.

Och lägg därtill att den är väldigt överkomlig i pris, tillsammans med ett rent och stilistik utseende, så gör den sig väl för de flesta.


Specifikation

Mikrofon
: Frequency Response: Position 1-3: 40 –18 kHz – Polar Patterns: Cardioid eller Omnidirectional – Sample Rate: 44.1 kHz/16 bit – Vikt: 460g – System krav: Windows Vista, 7, 8 (eller nyare) – USB 1.1/2.0 (eller nyare) – 64 MB RAM (eller bättre)

Cirkapris – 700 kr
Recensionsex tillhandahållet av Blue

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar