ASUS Cerberus V2

av Fredrik Olsson

När man tänker ASUS, så tänker säkerligen många på ren och skär hårdvara. Grafikkort, moderkort, skärmar, eller varför inte hela datorer. Det är inte lika många som direkt tänker gaming headsets. Särskilt inte billiga sådana. Men här kommer Cerberus V2; ett billigt gaming headset som enligt ASUS ska passa alla gamers. Nåja… vi får väl se!

Känsla & Design

Redan när jag lyfter ur headsetet ur sin förpackning så smyger illasinnade tankar in i mitt luttrade sinne. Designmässigt så har nämligen ASUS här valt att låta huvudbandet även ha två metallstänger över huvudet. Något som enligt dem (och de flesta som använder denna typ av design) ska ge en bättre hållbarhet och ett mer stiliserat utseende.

Finns färger för alla smaker!

För mig som testat ett antal headset med denna typ av konstruktion så går varningssignaler igång direkt. Denna typ av design inbjuder nämligen till en sämre ljudbild, då ljudet lätt färdas både från metallstängerna till öronkåporna som från öronkåporna. D.v.s. om du råkar slå till lätt på någon av stängerna medan du lyssnar musik eller spelar spel; så färdas metallens ljud direkt in i öronkåporna.

Men där många andra headset av denna design lidit av ljudläckage och överlag en dålig akustik, så gör faktiskt Cerberus V2 väldigt bra ifrån sig. Visst, går det inte att undvika ljudöverföringen mellan metallstängerna och mikrofonen, men så ofta slår man inte till dem, och tack och lov så finns här inget ljudläckage alls i själva öronkåporna. Så därmed så bryts trenden med ljudläckage kombinerat med metallstänger. Det var på tiden!

Om vi därför istället ser till headsetet i sin helhet, så går det enkelt att konstatera att det inte bara ser gediget ut i både design såväl som hållbarhet. Det har en enkel air över sig. Dess (i vårt fall, det finns även i blått och rött) gröna färgtema är snyggt och skänker det en egen ”look” som är både lätt igenkännbar såväl som rakt av fin att titta på. Även om designen i sig inte är riktigt unik, så blir det ändå ensam i sitt slag i.o.m. färgtemat.

Öronkuddarna är stora och runda och kommer säkerligen passa de flesta användares öron; vilket är ett plus. Även om dess imiterade-läder kuddar märkligt nog inte är fullt så ljudisolerade som jag både trott och hoppats. Men å andra sidan så kostar headsetet cirka 650 kronor, så det är inte mycket att orda om.

Ergonomi

När det kommer till komfort under långa spelsessioner så är de helt adekvata. Deras runda öronkuddar trycktes aningen extra över tinningarna av någon anledning, men inget som blev rentav obehagligt i längden. Att de har stora mjuka kuddar i imiterad läder gör bara att de växer i mina ögon; med tanke på den redan nämnda låga kostnaden.  Dess relativt låga vikt (344 g) gör även att det inte blir tungt att bära under långa spelsessioner, även om metallstängernas vikt säkerligen kunnat dragits ner med ett annat material.

Ljudbild & kompatibilitet

För ett headset i denna prisklass, så kan man förvisso gå med på det mesta. Men här har verkligen ASUS lyckats väldigt väl, även om det finns lite smolk i bägaren. Basen är distinkt, om än aningen svag på sina platser; mellanregistret är aningen atonalt, då det känns platt, och diskanten är tydlig men inte överväldigande bra (detta är dock provat genom ett SoundBlaster G5 ljudkort för att verkligen få ut så mycket som möjligt av headsetet). Allt är precis lagom och kommer med säkerhet infria alla spelare och musiklyssnares behov i denna prisklass.

Självklart bör det påpekas att detta headset använder 3.5 mm kontakt, och därför hänger mycket på vilket ljudkort du har kopplat in det i. Ju bättre ljudkort desto bättre ljud. Även om ovan beskrivning är under de bästa förutsättningarna, så kommer de ändå fungera bra på allehanda inbyggda moderkortsljudkort.

Mikrofon

Cerberus V2 kommer med en avtagbar mikrofon, som i sig gör sitt jobb väl. Den består nämligen av en dubbelmikrofon, vilket innebär att den har två ingångar för ljud. En som tar ljud direkt via en inbyggd omni-directional (tar ljud från runt mikrofonen) mikrofon i headsets kontrollenhet (precis som mobilheadset), och så den avtagbara boom-mikrofonen som är riktad istället. På detta sätt så går detta headset väldigt bra att använda för både mobilanvändare såväl som för spelare.

Överlag så kan jag bara säga att mikrofonens ljud är rent och klart om än burkigt, men att det inte är något problem att höras under hektiska spelsessioner i t.ex. TeamSpeak eller Discord.

Interface, Användning & installation

När vi kommer till användningen och installation, så är det inte mycket att orda om. I.o.m. att det är en 3.5 mm kontakt, så är det i princip bara att koppla till ljudkortet och sedan lyssna. Enklare kan det inte bli. Det finns en flätad 1.2 meters kabel plus en audio/mikrofon splittkabel med; så du både kan välja hur du vill koppla, samt till vilken enhet som du kan/vill koppla till. I övrigt så kan man även säga att det funkar minst lika bra på konsoler, såväl som mobil eller PC, i.o.m. 3.5 mm kontakten, vilket alltid är kul.


Specifikation

3.5 mm(1/8”) kontakt Audio/mic combo, Plattformar: PC, MAC, Mobila enheter, PlayStation® 4, Xbox One®

Drivelement diameter: 53 mm, Impedance 32 Ohm, Frekvens Respons (headset) 20 ~ 20000 Hz

Microphone – Upptagningsmönster Mikrofon boom: Uni-directional, In-line Mikrofon: Omni-directional, Frekvens respons – Mikrofon boom: 50 ~ 10000 Hz, In-line Mikrofon: 50 ~ 10000 Hz, Känslighet – Mikrofon boom: Känslighet : -40 dB ± 3 dB, In-line Mikrofon: Känslighet : -45 dB ± 3 dB, Vikt 344 g

Cirkapris – 600 kr
Recensionsex tillhandahållet av ASUS

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar