Logitech G512 Carbon

av Fredrik Olsson

Vi har tidigare recenserat Logitech G513 Carbon, och nu kommer ett tangentbord som till det estetiska är mer eller mindre identiskt. Skillnaden ligger enbart i två saker: avsaknaden av handledsstöd och (på grund av det) ett billigare pris. Men bör man titta på Logitech G512  när systertangentbordet G513 redan finns?

Intryck, Känsla, Design & skillnader!

Jag går rakt på sak; tangentbordet är exakt som G513. Tunn metallisk basplatta, väldigt komprimerat utseende, och inga krusiduller. RGB belysningen är skarp och med en USB port så förser den användare med allt som en modern gamer behöver. Smakfullt i elegant utförande.

Den stora skillnaden ligger i avsaknaden av ett handledsstöd. Till skillnad från dess systertangentbord G513, där ett sådant ingår. G512 och G513 kommer båda i tre utföranden vad gäller brytare – Romer-G Taktil, Romer-G Linjär och GX Blue. Med vårt recensionsexemplar så medföljde det denna gång ett tangentbord med GX Blue brytare, som är tydligt klickiga och högljudda. Den där skrivmaskinskänslan infinner sig direkt och skänker en mysig ljudbild. Självklart är denna aspekt sjukt subjektiv; vissa lär älska det tydliga klickljudet, andra lär drivas till vansinne. Men som sagt, man kan välja någon av de andra brytarna om man vill (se vår tidigare recension mer ingående om Romer-G Taktil).

Kan man leva utan USB port på tangentbordet? Jo förmodligen…men det himla skönt om man har en! 🙂

Om vi ska titta närmare på denna brytartyp – så finns det andra skillnader. Grejen är inte enbart att den har ett tydligt klickljud, utan det är också att aktiveringspunkten (d.v.s. hur långt man behöver trycka innan den registrerar en tangent) och hur mycket kraft som behövs för att trycka ner en tangent som skiljer. Det senare räknas i gf (grams-force), och betyder egentligen hur mycket vikt och kraft som behövs för att få en tangent att nå aktiveringsplatsen (om man ska försöka förklara det).  Både avståndet till aktiveringspunkten och kraften som behövs har utökats från Romer-G Taktil och Romer-G Linjär (brytartyper).

På pappret rör det sig om minimala skillnader, absolut. Men de skillnaderna är påtagliga under de hundratals timmar som man befinner sig framför datorn; arbetandes och spelandes.

Det är här som den absolut mest subjektiva aspekten kommer in. Vissa lär tycka om känslan mer, andra mindre. Om jag skulle försöka sammanfatta vad man egentligen får, är alltså ett snyggt tangentbord, som ger en mer analog känsla. Att sitta och skriva längre texter (som jag gör nu med denna recension) är riktigt angenämt och det motstånd som man får är för mig himla skönt. I mitt fall så har jag vant mig vid mer tysta tangentbord, så att gå över till en som denna, är en stor omställning i början. Men än en gång – valet av brytare – kan man välja vid ens köp.

Är det för alla?

Gillar man tydligt klickiga tangentbord, så är det definitivt värt att titta in. I jämförelse med storasyster G513 Carbon, så är skillnaderna som sagt i avsaknaden av handledsstöd och därmed i priset. Men trots att priset gått ner, så är det ändå ett ganska högt pris på (i skrivande stund – listpris) cirka 1400 kronor. Här kommer verkligen smak och tycke in i bilden – tycker man att prisskillnaden är för liten och man vill ha handledsstöd – byt upp er för all del.

Det är då man får se till tangentbordets mer speciella attribut – för att se om det passar en mer än några andra tangentbord med liknande brytare. Med den borstade metallytan, USB hubb, klar och fin RGB lösning, och plug and play koppling (med specialknappar/genvägar redan sparat i tangentbordet), så är det en tillräckligt unik upplevelse för att vara värt ett köp.

Uppenbarligen så är det en minimal skillnad – men om man inte direkt lever eller dör på grund av avsaknad av ett handledsstöd – så kan det vara värt en titt.


Specifikation

SYSTEMKRAV

Windows® 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, USB-port (för tangentbord), Andra USB-port (för USB-genomföring),

FYSISKA SPECIFIKATIONER

Mått på tangentbordet: Höjd: 132 mm, Bredd: 455 mm, Djup: 34 mm, Vikt (utan sladd): 1020 g, Kabel: 1,8 m

Mått på handledsstödet: Höjd: 88 mm, Bredd: 445 mm, Djup: 21,5 mm,
ROMER-G-BRYTARE: Hållbarhet: 70 miljoner tangenttryckningar, Avstånd till aktiveringspunkt: 1,9 mm, Aktiveringskraft: 50 g, Totalt avstånd: 3,2 mm

Logitech G512 Carbon. Lägsta pris 1399 kronor enligt Logitech 2018-06-16.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar