Razer Thresher 7.1

av Fredrik Olsson

Razer står redo att blåsa bort orosmoln och bedömande blickar när de nu lanserar ett trådlöst headset primärt riktat till Playstation 4 (och Xbox One). De har tidigare varit väldigt skiftande i kvalitet, särskilt på konsolsidan, så nu har de mycket att bevisa. Låt oss sätta på oss headsetet och lyssna om allt står rätt till!

Känsla, Design & Ergonomi

Razers originella stil genomsyrar även detta headset, då det går i deras numera sedvanliga rundade former, med mer subtila inslag av färg; Playstation går i blått och Xbox i grönt. Vårt recensionsexemplar var primärt avsett för Playstation 4 och kommer fungera som måttstock för resten av recensionen, och det har blivit testat på såväl konsol som PC.

Thresher 7.1 är utrustade med stora runda öronkuddar i läderimitation som kommer passa de flesta örontyper. Lägg dessutom till att de har en utdragbar mikrofon och en enkel huvudbygel, och du får ett snyggt och stilrent headset, som inte basunerar ut sin närvaro.

Komfortmässigt så har Razer verkligen träffat rätt denna gång, då de mjuka öronkuddarna känns luftiga och bra. Huvudbygelns passform kan ta tid på sig att mjukna upp, men efter långtids användning blir de väldigt sköna att använda. Särskilt under längre spelsessioner blir det tydligt att de gör sitt jobb då inget obehag uppstår; något som kan ha med dess relativt låga vikt på 408 gram att göra.

Ljudbild & kompatibilitet

Trådlösa headset som dessa dras generellt sett ner på grund av kompromisser som behövts göras, i.o.m. att de ska sända ljudet trådlöst. Men i Thresher 7.1s fall så kan jag glatt meddela att de på det hela taget levererar en riktigt bra ljudbild, såväl i stereo som i 7.1 surroundljud. Med ett frekvensomfång mellan 12 – 28000 Hz så finns det ett rymligt register, vilket faktiskt märks över ljudspektrumet. Dessutom märkte vi inte av något lagg, vilket är ett ytterligare plus för headsetet då detta är något som många trådlösa headsets stångas med.

Vad gäller just ljudbilden då…

Dess styrkor ligger i den klara och fina diskanten, som utmärker och tydliggör varje ljud, samt ett mellanregister som lyckas ge en fyllig och bra upplevelse. Basen kan i jämförelse ses som den enda svagheten, då den inte når ända fram. Den kanske inte ger den där knuffen till det superba ljud som återskapas i studioheadset, men ger trots det ändå en helt adekvat bas – texturerad och gungande nog för de flesta användare. Om man då ser på headsetets ljudkvalitet i sin helhet så är det ändå förvånansvärt bra, med en fyllig och varm ljudbild som sträcker sig över hela registret – även om basen kanske inte når diskanten och mellanregistrets kvalitet fullt ut.

Det är här det hade varit bra att ge användaren möjligheten att ändra inställningar (på PC) men med tanke på att det är primärt riktat mot konsol, så är det förståeligt att programvara saknas, även om jag ändå gärna sett någon sådan med tanke på prisbilden på lägst 1700 kronor.

Mikrofon & användning

Nu kommer vi till det jag varit mest ängslig inför. Mikrofoner som dras ut ur själva headsetet som denna, är i princip alltid fyllda av problem; som exempelvis ljudläckage eller dålig kvalitet på ljudet. Men här har vi faktiskt en mikrofon som inte bara ger ett glasklart ljud, det lider inte heller av varken ljudläckage eller dålig upptagning. Nej, den fungerar precis så bra som vi alla vill att en sådan mikrofon ska fungera, även om jag gärna sett att headsetet automatiskt stängt av mikrofonen om man drog tillbaka den in i headsetet.

Headsetet är som sagt trådlöst, och då det enbart är att plugga in den medföljande USB dongeln i din konsol, så är det minst sagt enkelt att installera. Sitter du på konsol, så får du givetvis gå in i inställningar och aktivera headsetet, men det är lätt som en plätt, särskilt på Playstation 4. Det medföljer självklart en optisk kabel som du lätt kopplar mellan USB dongeln och konsolen för att få ett fylligt surroundljud.

När det kommer till just styrning av headset, så har dessutom Razer faktiskt lyckats riktigt bra (om än gjort det hela väldigt plastigt), då det finns få knappar, men som kan användas på flera sätt. Du har två hjul, ett för ljudvolymen, och ett som du kan reglera mikrofonens ljudupptagning med direkt på headsetet. Det senare är ett väldigt välkommet inslag, som hjälper helheten bra då man som sagt inte blev ”mute”ad om man drog in mikrofonen. Du kan givetvis även stänga av ljudet genom att klicka på ljudvolymshjulet. På mikrofonhjulet får du även medlyssning (mic monitoring) om du trycker på det istället. Genom att hålla inne ljudvolymsknappen under längre tid så aktiverar/deaktiverar du dessutom det virtuella surroundljudet. Allt samlat på tre knappar totalt, vilket är både enkelt och väl genomtänkt.

 


Specifikation

PlayStation 4 and PC (Xbox One) – Audio: Frekvens respons: 12 – 28,000 Hz, Drivelement: 50 mm, med Neodymium Magneter, Impedance: 32Ω på 1kHz – Surround Sound: Dolby® Headphone

Anslutning: RF 2.4GHz, up to 40ft / 12m, Kontroller: Volym & Mic kontroll på headset
Mikrofon: Retractable Uni-directional Boom Microphone, Frekvens respons: 100 – 10,000 Hz, Känslighet (@1kHz, 1V/Pa): -38 ± 3dB, Signal-to-Noise Ratio: >55 dB

Batteritid: Upp till 16 timmar på en laddning

Kommer med USB Dongel för trådlös kommunikation
Dimensioner för headset: 196mm(W) * 214mm(H) * 104.8mm(D),
Ungefärlig vikt: 408g

Razer Thresher 7.1 Lägsta pris 1699 kronor enligt Prisjakt.nu 2017-11-26

Recensionsex tillhandahållet av Razer

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

Du kanske också gillar