Innehållsförteckning
Med det nya Arctis Prime vill Steelseries fånga in alla E-sportare och streamers till sitt nya headset. Ett 3.5 mm baserat headset som siktar på att vara lättillgängligt för alla, oavsett om du sitter på en bärbar dator, spelkonsol eller stationär dator med ett fett dedikerat ljudkort. Men är det värt att lägga nästan 1 200 kronor på något som inte är trådlöst i dagens läge? Vi trär över oss lurarna och låter basen dåna, för att se se om det når hela vägen eller inte…
Med en väletablerad och lätt design som kan ses i sina systerheadset (ex. Steelseries Arctis Pro wireless, Arctis 9 Dual Wireless eller Arctis 7P/7X ) går det verkligen inte att klaga på varken dess komfort eller smakfulla utseende. Den är precis som tidigare iterationer i sitt esse, särskilt denna gång då Arctis Prime kommer med skön konstläderförsedda öronkuddar. Det anpassningsbara huvudbandet ligger bra över huvudet utan att pressa för hårt – även om dess tryck kan vara ovant (särskilt om man är van vid lättare headset som exempelvis Astro A50 Gen 4). Den avtagbara 3.5 mm kabeln kommer i två delar: ett med USB till en enkel 3.5 mm kontakt (vilket har både mic/headsetljud i sig) och en split, för de som behöver koppla in i ljudkort av denna typ. Här når vi dessvärre vårt första motstånd. Headsetet läcker, av någon outgrundlig anledning, igenom ljud om man använder y-splitkabeln?! Om man däremot byter till 3.5 mobilkabeln (d.v.s. mic/headsetljud i ett) slutade den läcka ljud?! Detta gör att jag vacklar lite i min bedömning… Delvis kan de flesta använda den singulära 3.5 mm kabeln, men det finns ändå spelare där ute som behöver separera mikrofon och headsetljud i y-splitkabeln, och då blir det svårt att rekommendera headsetet, i alla fall utifrån de spelare som aktivt vill prata med andra spelare.
Ser man istället på ljudet, märkte jag snabbt att det hängde på vilken källa du har. I vårt fall testade vi allt från inbyggda ljudkort på datorernas moderkort, till dedikerade externa ljudkort (ex. Creative SoundBlasterX G6) och det enda jag kan säga är en universell sanning: ljudbilden är härligt dånande och välljudande. På ett dedikerat ljudkort kunde dock headsetets annars gömda bas verkligen premieras och fick ljudet att bli än mer fylligt. Det är annars en välbalanserad ljudbild, där framförallt det lägre registret står ut, då det dånar på ett härligt tillfredsställande sätt. Mellanregister och diskant kan däremot även det stå ut, vilket märks särskilt när du lyssnar på musik. På det stora hela ett förträffligt ljud vi har att göra med!
Mikrofonen var även den högst påverkad av källa. Med inbyggt ljudkort märktes det av direkt, då dess ljud blev brusigt och tämligen svagt. Men på ett externt ljudkort lyftes mikrofonen direkt, och blev oerhört tydlig, och utan någon som helst brus. Förvisso är ljudkvalitén fortfarande av samma skrot och korn — i alla fall sett till headset mikrofoner, d.v.s. aningen inskärmad och fokuserad på diskanten. Tack och lov innebär detta att du kan få ut mycket mer av headsetets mikrofon och drivelement om du som jag redan nämnt, har ett ordentligt ljudkort. Det innebär dock att du som potentiell köpare helst är mer insatt i hårdvara och framförallt ljudkort innan ett köp.
För oss ljudintresserade nördar, bjuder Arctis Prime på väldigt god prestanda vilket märks i tidigare nämnda ljudkvalitet – men att de pushat upp headsetets frekvensomfång till hela 40 000 Hz är nästan löjligt högt. Detta tillsammans med 32 Ohm i impedans och en god känslighet (92 dB SPL) gör att det står ut i konkurrens med andra headsets av denna typ.
Värt ett köp för ’gamern’?
Det som dock ligger Arctis Prime i fatet är egentligen två saker: dels det märkliga ljudläckage som uppstår med y-kabeln, men också att prislappen för 1 200 kronor (i snitt) vilket egentligen skulle vara bättre lagt på ett trådlöst headset (ex. det eminenta Artcis 1 från samma tillverkare) i min mening. Särskilt om du inte har något dedikerat ljudkort, då det är rekommendationen för de som ska använda detta, i alla fall om du vill få ut det mesta av lurarna. Det tillför dock att du måste lägga en slant till, och än en gång… då kanske det är bättre att lägga pengarna på ett trådlöst headset. Om du faktiskt inte är ute efter just den här ljudkvaliteten som Arctis Prime kan ge (under de bästa omständigheterna).
Neodymiumelement
40 mm
Hörlurarnas frekvensrespons
10–40 000 Hz
Hörluarnas känslighet
92 dB SPL
Hörlurarnas impedans
32 ohm
Hörlurarnas totala harmoniska förvrängning
< 1 %
Mikrofontyp
Infällbar stång
Mikrofon med polarmönster
Dubbelriktad brusreducering
Mikrofonens frekvensrespons
100–10 000 Hz
Mikrofonkänslighet
-38 dBV/Pa
Mikrofonimpedans
2200 ohm
Recensionsex tillhandahållet av Steelseries. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner